Začnite písať

RECEPTY

Jablkový perník: Vláčny, šťavnatý a voňavý

Jablkový perník

Jeseň je obdobie, ktoré si mnoho ľudí spája nielen s farebnými listami a chladnejšími ránami, ale aj s vôňou čerstvo upečených koláčov. Ak máte doma zásobu jabĺk a hľadáte niečo jednoduché, čo by krásne rozvoňalo vašu kuchyňu, jablkový perník je vynikajúcim nápadom. Tento voňavý a vláčny koláč dokáže potešiť každého a jeho príprava nie je naozaj náročná.

Prečo práve jablkový perník?

Jablká sú jednou z najdostupnejších surovín na jeseň. Okrem toho, že dodajú koláču jemnosť a šťavnatosť, perfektne sa spájajú so škoricou a perníkovým korením, ktoré koláč prevonia do hĺbky. Perník je obľúbený pre svoju korenistú chuť, no práve v kombinácii s jablkami získava nový rozmer – stáva sa vláčnym, mäkkým a príjemne sladkým, no nie presladeným.

Prečítajte si: Jablkové pité a jeho top recept, ktorý si určite uložte

Ingrediencie, ktoré už máte doma

Príprava jablkového perníka nevyžaduje nič zložité. Všetky suroviny sú bežné, a pravdepodobne ich už máte vo svojej kuchyni:

  • 2 šálky nastrúhaných jabĺk
  • 2 šálky hladkej múky
  • 1 šálka cukru
  • 1 šálka mlieka
  • 1/2 šálky oleja
  • 2 vajcia
  • 2 PL kakaa
  • 1 ČL perníkového korenia
  • 1 ČL škorice
  • 1 ČL sódy bikarbóny a balíček prášku do pečiva
  • Štipka soli
Jablká si do perníkového cesta je potrebné postrúhať

canva/ Gajus

Ako pripraviť jablkový perník

Príprava plechu a rúry

Rúru predhrejte na 180°C. Pripravte si plech, ktorý vymastíte alebo vyložíte papierom na pečenie.

Jablká nastrúhajte

Očistené jablká nastrúhajte nahrubo. Šťavu z jabĺk nevylievajte, tá dodá koláču šťavnatosť. Ak máte veľmi kyslé jablká, môžete ich jemne posypať cukrom, ale nie je to nevyhnutné.

Zmiešajte mokré ingrediencie

V jednej miske vyšľahajte vajcia s cukrom, kým sa cukor nerozpustí. Pridajte mlieko a olej, a dobre premiešajte.

Zmiešajte suché ingrediencie

V druhej miske zmiešajte múku, prášok do pečiva, sódu bikarbónu, kakao, perníkové korenie, škoricu a štipku soli.

Spojte mokré a suché zložky

Postupne pridávajte suchú zmes k mokrej a miešajte, kým nevznikne hladké cesto. Na záver pridajte nastrúhané jablká a ak chcete, môžete pridať aj hrozienka či orechy.

Jablkový perník a skvelý recept, ktorý si uložte

canva/martiapunts od autora Getty Images

Pečte do zlatistej dokonalosti

Cesto nalejte na pripravený plech a dajte piecť do predhriatej rúry. Pečte približne 30-40 minút, alebo kým špáradlo zapichnuté do stredu koláča nevyjde čisté.

Na záver

Keď koláč vychladne, môžete ho posypať práškovým cukrom alebo natrieť lekvárom a poliať čokoládovou polevou, ak máte chuť na niečo extra.

Jablkový perník je ideálnym dezertom na chladnejšie dni. Je jednoduchý na prípravu, ingrediencie máte po ruke a výsledok vás určite nesklame. Tento vláčny koláč poteší nielen chuťové poháriky, ale aj zahreje dušu. Skvelo sa hodí ku káve, čaju, alebo len tak na desiatu či olovrant.

Jablkový perník

Zdroj titulnej foto: canva/boblin od autora Getty Images Signature

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár