Začnite písať

TEHOTENSTVO

Kofeín a tehotenstvo: Čo odhaľujú najnovšie výskumy o jeho vplyve na vývoj plodu?

Kofeín v tehotenstve: áno alebo nie?

Tehotenstvo je jedným z najkritickejších období v živote ženy, kedy sa telo prispôsobuje potrebám rastúceho plodu. Správna životospráva a výber vhodných potravín a nápojov sú kľúčové pre zdravie matky aj dieťaťa. Jednou z otázok, ktorá často vzbudzuje obavy, je pitie kofeínových nápojov, ako je káva či čaj, počas tehotenstva. Kofeín je bežnou súčasťou života mnohých ľudí, no jeho vplyv na vývoj plodu a zdravie tehotnej ženy je často nejasný a nedostatočne komunikovaný verejnosti. V tomto článku sa pozrieme na najnovšie vedecké zistenia týkajúce sa účinkov kofeínu na vývoj plodu a poskytneme prehľad súčasných poznatkov z relevantných klinických štúdií.

Kofeín: Čo o ňom vieme?

Kofeín je prírodná látka nachádzajúca sa v rôznych potravinách a nápojoch, ako sú káva, čaj, čokoláda, ale aj energetické nápoje a niektoré lieky. Je to stimulant centrálneho nervového systému, ktorý zvyšuje bdelosť, zlepšuje koncentráciu a krátkodobo zmierňuje únavu. Bežná šálka kávy obsahuje približne 95 mg kofeínu, zatiaľ čo energetické nápoje môžu obsahovať až 170 mg kofeínu na porciu, čo robí tento stimulant široko dostupným a často konzumovaným.

Pre tehotné ženy je však kofeín dvojnásobne citlivejšou otázkou. Počas tehotenstva dochádza k zmenám v metabolizme, čo vedie k tomu, že telo tehotnej ženy spracováva kofeín pomalšie. To znamená, že hladiny kofeínu v krvi môžu zostať zvýšené dlhšie, čo môže mať vplyv aj na plod, keďže kofeín ľahko prechádza placentou.

Kofeín nájdete nielen v čaji, ale aj v čokoláde

canva/ Santje09 od autora Getty Images

Aké riziká prináša kofeín počas tehotenstva?

Mnohé štúdie ukazujú, že nadmerné množstvo kofeínu počas tehotenstva môže negatívne ovplyvniť vývoj plodu. Ženy, ktoré prijímajú viac ako 200 mg kofeínu denne (čo zodpovedá zhruba dvom šálkam slabšej kávy), môžu byť vystavené vyššiemu riziku predčasného pôrodu, nízkej pôrodnej hmotnosti dieťaťa a dokonca spontánneho potratu. Preto zdravotné organizácie, ako Americká spoločnosť pre pôrodníctvo a gynekológiu (ACOG), odporúčajú obmedziť príjem kofeínu na maximálne 200 mg denne.

Novšie výskumy z roku 2023 však prinášajú ďalšie poznatky o rizikách spojených s kofeínom. Jedna štúdia, publikovaná v časopise Contemporary OBGYN (2022), zistila, že deti matiek, ktoré počas tehotenstva konzumovali kofeín, mali nielen nižšiu pôrodnú hmotnosť, ale aj menšiu dĺžku tela. Tento vplyv bol zrejmý až do veku 8 rokov, čo naznačuje, že aj menšie množstvá kofeínu môžu dlhodobo ovplyvniť rast a vývoj dieťaťa.

Ďalšia štúdia, publikovaná v BMJ Open (2023), potvrdzuje, že kofeín zvyšuje tep srdca a rýchlosť dýchania plodu, čo môže byť reakciou tela, ktoré sa snaží vyrovnať s vplyvom kofeínu na prietok krvi a kyslíka k plodu.

Mechanizmy pôsobenia kofeínu na plod

Kofeín v tele funguje tak, že blokuje určité receptory v mozgu, ktoré bežne spôsobujú únavu, čo vedie k pocitu väčšej bdelosti a sústredenia. Tieto receptory sa však nachádzajú aj v iných častiach tela, vrátane placenty, ktorá vyživuje plod. To znamená, že kofeín môže ovplyvniť aj prietok krvi k plodu.

Výskumy ukazujú, že kofeín môže zvýšiť tep srdca a pohyby dýchania u plodu, čo môže naznačovať, že kofeín spôsobuje stres. Okrem toho kofeín zvyšuje hladinu hormónov, ako je adrenalín, čo môže znížiť prísun kyslíka k plodu. Pri dlhodobom pôsobení vysokých dávok kofeínu sa môžu zúžiť cievy, čo obmedzuje prietok krvi a tým aj dodávku potrebných živín k plodu.

Káva v tehotenstve je bezpečná, ak sa pije s mierou

canva/ilonakozhevnikova

Prečo niektoré ženy ignorujú odporúčania?

Napriek jasným odporúčaniam zdravotníkov až 70 % tehotných žien stále konzumuje kofeín, pričom niektoré z nich prijímajú dávky medzi 300 a 500 mg denne. Existuje niekoľko dôvodov, prečo tieto odporúčania nie sú vždy dodržiavané.

Jedným z dôvodov je nedostatok vzdelania o rizikách nadmernej konzumácie kofeínu. Mnohé ženy nevedia, koľko kofeínu prijímajú, najmä preto, že kofeín sa nachádza nielen v káve, ale aj v čaji, čokoláde, energetických nápojoch a dokonca aj v niektorých liekoch. Iným dôvodom môže byť neochota zdravotníkov striktne vynucovať tieto odporúčania, najmä ak žena neprejavuje záujem o dodržiavanie limitov.

Budúcnosť výskumu: Čo ešte potrebujeme vedieť?

Aj keď existuje mnoho dôkazov o tom, že nadmerný príjem kofeínu môže mať negatívne účinky na plod, niektoré aspekty jeho pôsobenia sú stále predmetom diskusie. Napríklad, výskum zatiaľ nepriniesol jednoznačné dôkazy o tom, či konzumácia kofeínu zvyšuje riziko vrodených vývojových chýb. Súčasné dáta sú v tejto otázke nejednoznačné, čo si vyžaduje ďalšie klinické štúdie s väčším počtom účastníkov a lepšou kontrolou premenných, ako je fajčenie alebo konzumácia alkoholu.

Je tiež potrebné hlbšie pochopiť mechanizmy, ktorými kofeín ovplyvňuje vývoj plodu, a to nielen v krátkodobom, ale aj dlhodobom horizonte. Dlhodobé sledovanie detí matiek, ktoré konzumovali kofeín počas tehotenstva, by mohlo priniesť nové poznatky o tom, ako kofeín ovplyvňuje ich rast, vývoj a zdravie v neskorších fázach života.

Prečítajte si: Pohlavné choroby, ktoré môžete mať bez toho, aby ste o nich vedeli

Denný príjem by nemal presiahnuť 200 mg

Tehotným ženám sa odporúča obmedziť príjem kofeínu na maximálne 200 mg denne, čo odporúča aj Americká spoločnosť pre pôrodníctvo a gynekológiu (ACOG). Toto množstvo zodpovedá približne jednej až dvom šálkam kávy denne, pričom je dôležité brať do úvahy aj kofeín nachádzajúci sa v iných nápojoch a potravinách, ako sú čaj, čokoláda či niektoré lieky. Dodržiavanie tohto limitu môže pomôcť minimalizovať riziká spojené s vývojom plodu.

Zdravotníci by mali pokračovať v osvete tehotných žien o rizikách nadmernej konzumácie kofeínu a motivovať ich k dodržiavaniu odporúčaných limitov. Týmto spôsobom môžeme minimalizovať riziká pre zdravie matky aj dieťaťa a podporiť čo najzdravší priebeh tehotenstva.

Kofeín v tehotenstve by nemal presiahnuť dávku viac ako 200mg za deň

canva/ Tanarch

Zdroj titulnej foto: canva/oksanashufrych

Zdroje článku: Contemporary OBGYN. (2022). Caffeine consumption during pregnancy could stunt childhood growth.

BMJ Open. (2023). Maternal caffeine intake during pregnancy and childhood growth.

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár