Začnite písať

AKČNÉ TIPY RODIČOVSTVO

Vigantol a vitamín D: Je skutočne bezpečný pre bábätká? MUDr. Tereza Sochorcová vysvetľuje jeho význam a vyvracia mýty

Vigantol a vitamín D

Vitamín D je neoddeliteľnou súčasťou správneho vývoja kostí novorodencov. Pomáha predchádzať krivici, ochoreniu spôsobenému nedostatočnou mineralizáciou kostí, ktoré môže viesť k ich mäknutiu a deformáciám. MUDr. Tereza Sochorcová upozorňuje, prečo je dôležité začať s jeho podávaním už od narodenia. A je podávanie Vigantolu skutočne problémom, ako sa často hovorí?

Podávanie vitamínu D a odporúčania pediatrov

Podľa odporúčaní Českej pediatrickej spoločnosti a odbornej spoločnosti praktických lekárov pre deti a dorast (OSPLD) by sa malo začať s podávaním vitamínu D už od 14. dňa života dieťaťa. Najčastejšie sa používajú kvapky s vitamínom D, ako je Vigantol, pričom odporúčaná denná dávka je 500 IU, teda jedna kvapka denne, a to počas celého prvého roka života dieťaťa.

Prečo je to také dôležité?

Novorodenci ešte nemajú dostatočne vyvinutý systém, ktorý by dokázal zabezpečiť dostatok vitamínu D len zo slnečného žiarenia a stravy, preto je potrebné ho doplniť takýmto spôsobom. Mnohí rodičia sa však pýtajú, či sú tieto kvapky skutočne bezpečné a či nespôsobujú u detí koliky a bolesti bruška.

Prečítajte si: TikTok piercing challenge: Nebezpečná výzva, ktorá ohrozuje životy detí

Vigantol a koliky: Zbytočné obavy?

Vigantol sa stal v niektorých rodičovských skupinách kontroverznou témou, keďže mnohí ho obviňujú z toho, že spôsobuje koliky a bolesti bruška u dojčiat. Avšak vedecké štúdie na túto tému doteraz nepreukázali priamu súvislosť medzi podávaním Vigantolu a vznikom kolík. Treba si uvedomiť, že mnoho bábätiek trpí kolikami nezávisle od podávania vitamínu D – je to jednoducho fáza, ktorou si prechádza takmer každý novorodenec. Bolesť bruška po čase pominie a nie je trvalým problémom.

Ak však máte stále obavy, môžete zvoliť inú formu vitamínu D, ale nie je potrebné sa Vigantolu prehnane báť. Hlavné je, aby vaše bábätko dostávalo potrebnú dávku vitamínu D, či už prostredníctvom Vigantolu alebo iného prípravku. A vždy je vhodné túto voľbu prekonzultovať s pediatrom, ktorý vám poradí najvhodnejšiu možnosť pre vaše dieťa.

vitamín D je potrebné dávať aj po 1. roku života

canva/ronstik od autora Getty Images

Skúsenosti z praxe: Vitamín D nielen v 1.roku života

MUDr. Tereza Sochorcová, lekárka a maminka dvoch detí, sa podelila o svoju vlastnú skúsenosť: „Obom mojim deťom som od narodenia dávala Vigantol a všetko prebiehalo bez problémov. Obaja síce mali koliky, ale to je niečo, s čím sa stretáva väčšina bábätiek. Koliky časom pominú a u nás to nebol problém spojený s Vigantolom.“

MUDr. Sochorcová navyše zdôrazňuje, že po prvom roku, keď už jej deti začali byť aktívnejšie a prechádzali na pevnú stravu, prešla na kombináciu vitamínov D3 a K2. Tento prístup pomáha s lepším vstrebávaním vápnika, čo má pozitívny vplyv na vývoj kostí a zúbkov. Kombinácia vitamínu D3 a K2 sa odporúča najmä počas zimných mesiacov, keď je slnečného žiarenia menej a telo si nemôže vitamín D vytvárať prirodzene.

Konzultácia s pediatrom je dôležitá

Podávanie vitamínu D má pre vaše dieťa obrovský význam, no vždy je potrebné dbať na správne dávkovanie a konzultáciu s pediatrom. Každé dieťa je iné a lekár vám najlepšie poradí, aké množstvo vitamínu D je preň optimálne. Ak sa rozhodnete pre doplnky stravy, ako je kombinácia D3 a K2, je dobré to konzultovať, aby nedošlo k prípadnému predávkovaniu.

Na záver je dôležité si uvedomiť, že starostlivosť o bábätko prináša množstvo rozhodnutí, ktoré môžu byť stresujúce. Ale pokiaľ ide o vitamín D, jeho pravidelné podávanie v primeranej dávke môže vášmu dieťaťu zabezpečiť zdravý rast a vývoj kostí. Či sa rozhodnete pre Vigantol alebo iný prípravok, dôležité je, aby vaše dieťa malo dostatok tohto dôležitého vitamínu pre zdravý štart do života.

Zdroj titulnej foto: canva/ nicoletaionescu od autora Getty Images

Zdroj článku: IG/lecimdeti

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár