Začnite písať

AKČNÉ TIPY Aktuálne informácie pre rodičov

Odber pupočníkovej krvi: Záchrana života alebo obchod s falošnou nádejou?

Odber pupočníkovej krvi

Odber pupočníkovej krvi je ponuka, s ktorou sa stretne každá rodička na Slovensku pri pôrode. Pre mnohých rodičov sa to zdá ako investícia do budúcnosti ich dieťaťa. Málokto však tuší, že za týmto odberom sa neskrýva len vysoká cena, ale aj obchodné praktiky, ktoré zostávajú rodičom často neodhalené. Aká je skutočná pravda o odberoch pupočníkovej krvi a čo by rodičia mali vedieť skôr, než zaplatia stovky eur?

Obchodné pozadie odberu pupočníkovej krvi

Na Slovensku má monopol na odber a skladovanie pupočníkovej krvi jediná spoločnosť – Cord Blood Center. Táto firma si za služby účtuje od 690 do 1490 eur za samotný odber a ročné poplatky za skladovanie v rozmedzí od 78 do 191 eur. To, čo mnoho rodičiek nevie, je, že zdravotníci, ktorí im tieto služby ponúkajú, dostávajú od spoločnosti províziu. Za každý odber môžu získať odmenu v priemere 100 eur.

Tento systém provízií vznikol za ministra zdravotníctva Ivana Uhliarika, ktorý legislatívne umožnil vyplácať zdravotníkom priamo odmeny za sprostredkovanie odberu. Predtým boli finančne honorované výlučne nemocnice. Tento krok výrazne posilnil postavenie spoločnosti Cord Blood Center na trhu.

Neinformovaní rodičia a skryté nástrahy

Jedným z hlavných problémov je nedostatok transparentnosti celého procesu. Rodičia často netušia, že zdravotník, ktorý im odporúča odber pupočníkovej krvi, dostáva za to finančnú odmenu. Táto informácia býva zamlčaná, čo môže ovplyvniť rozhodovanie rodičov bez plného porozumenia celej situácii. Táto informácia nie je uvedená ani v zmluvách, ktoré podpisujú, ani na webových stránkach spoločnosti.

Ďalšou dôležitou skutočnosťou, ktorú by rodičia mali vedieť, je nízka pravdepodobnosť, že ich dieťa bude niekedy pupočníkovú krv potrebovať. Odhaduje sa, že pravdepodobnosť použitia pupočníkovej krvi je len 0,04 %. Okrem toho, tieto kmeňové bunky nemôžu byť použité pri vrodených ochoreniach a niektorých typoch leukémie, čo obmedzuje ich použiteľnosť.

Prečítajte si: Čierny kašeľ: Prečo môže byť pre vaše dieťa nebezpečnejší, než si myslíte

Európski odborníci varujú, slovenskí mlčia

Viaceré európske hematologické spoločnosti vydali negatívne stanoviská k odberom pupočníkovej krvi na vlastné použitie. Česká hematologická spoločnosť, rovnako ako rakúski a nemeckí odborníci, verejne odporúčajú tento odber nepodporovať. Na Slovensku je však situácia odlišná. Slovenská hematologická spoločnosť k tejto téme mlčí, čo môže byť ovplyvnené historickými väzbami medzi vedúcimi predstaviteľmi tejto spoločnosti a samotným Cord Blood Center.

Alternatívne odbery pupočníkovej krvi

Okrem spoplatnených odberov existujú aj dva ďalšie typy odberov – súrodenecký odber a darcovský odber. Súrodenecký odber sa realizuje v rodinách, kde je staršie dieťa choré a jeho liečba vyžaduje transplantáciu kmeňových buniek. Darcovský odber umožňuje matke darovať pupočníkovú krv do verejnej banky na použitie pre iného pacienta. Na Slovensku tieto odbery realizuje Slovenský register placentárnych krvotvorných buniek, ktorý je však v skutočnosti stále súčasťou súkromnej spoločnosti Cord Blood Center.

Poplatky za odbery pupočníkovej krvi, ktoré sa šplhajú do horibilných súm

Poplatky za odbery pupočníkovej krvi, ktoré sa šplhajú do horibilných súm                                                                                                      zdroj: cordbloodcenter.sk

Slovensko ako rarita v EÚ

V iných európskych krajinách sú darcovské odbery pupočníkovej krvi spravované verejnými zdravotníckymi inštitúciami. Na Slovensku je však táto oblasť v rukách súkromného sektora. Tento fakt je v rozpore so smernicami EÚ, ktorá požaduje výraznejšiu angažovanosť verejných a neziskových organizácií pri správe tkanív a buniek.

Použitie darcovskej krvi: Komerčná prax

Cord Blood Center spravuje aj darcovskú banku, ktorá zásobuje súkromné kliniky, napríklad v Holandsku, kde sú ponúkané experimentálne terapie kmeňovými bunkami za desiatky tisíc eur. Tieto terapie, ktorých cena sa môže vyšplhať až na 44 tisíc eur za jednu liečbu, nie sú schválené Európskou liekovou agentúrou (EMA), čo znamená, že neexistujú dôkazy o ich účinnosti.

Dotepanie pupočníka ako lepšia voľba

Na rozdiel od odberu pupočníkovej krvi, ktorý má nízku pravdepodobnosť využitia, existujú presvedčivé dôkazy o pozitívnych účinkoch dotepania pupočníka. Pri dotepaní sa nechá pupočník prerušiť až po prenesení krvi do tela novorodenca, čo výrazne zlepšuje jeho zásoby železa a kmeňových buniek, čo prispieva k lepšiemu vývoju dieťaťa.

Obchod s pupočníkovou krvou na Slovensku je zložitou a neprehľadnou oblasťou. Rodičia sú často vystavení manipulácii, nedostatočne informovaní o skutočných faktoch a čelia vysokým nákladom s minimálnou pravdepodobnosťou využitia odberu. Preto je dôležité, aby mali prístup k všetkým relevantným informáciám, aby mohli urobiť plne informované rozhodnutie pre zdravie svojho dieťaťa. Pupočníková krv by mala patriť predovšetkým dieťaťu, nie súkromným klinikám a komerčným subjektom.

Odber pupočníkovej krvi

canva/ 89Stocker

Zdroj titulnej foto: Canva/Phynart Studio od autora Getty Images Signature

Zdroj článku: Vladimíra Marcinková

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár