Začnite písať

AKČNÉ TIPY ČO HOVORIA ODBORNÍCI

Zvýšené prípady otravy hubami v košickej nemocnici: Ako sa vyhnúť nebezpečenstvu?

otrava hubami

Hubárska sezóna v Košiciach priniesla so sebou nielen plné košíky lesných plodov, ale aj zvýšený počet prípadov otravy hubami. V Univerzitnej nemocnici Louisa Pasteura (UNLP) v Košiciach bolo za posledné dva týždne hospitalizovaných jedenásť pacientov s príznakmi intoxikácie po konzumácii húb. Sedem z nich muselo byť pre vážny stav presunutých na Jednotku intenzívnej starostlivosti. Najzávažnejší prípad sa týkal otravy smrteľne jedovatou muchotrávkou zelenou.

Huby: Zber môže byť rizikový, ak nepoznáme všetky druhy

Hoci sa lesné prechádzky a hubárčenie spájajú s príjemným trávením času v prírode, nesprávny výber húb môže mať dramatické následky. Mnohí sa spoliehajú na mobilné aplikácie, ktoré dokážu identifikovať jednotlivé druhy húb, no tieto technológie nie sú vždy spoľahlivé. Aj skúsení hubári môžu niekedy siahnuť po nesprávnej hube, najmä ak ide o mladé alebo staršie kusy, ktoré sú ťažšie rozpoznateľné.

V rámci prevencie pred otravou odborníci odporúčajú niekoľko jednoduchých, ale zásadných pravidiel:

  • Nezbierať huby, ktoré nepoznáme alebo si nimi nie sme úplne istí.
  • Vyhnúť sa príliš starým či mladým hubám, ktoré sa môžu zle identifikovať.
  • Huby by sa nemali dlho skladovať, mali by sa čo najskôr tepelne spracovať.
  • Dôležitá je dôkladná tepelná úprava húb pred konzumáciou.
  • Sporné huby by nemali konzumovať deti do 10 rokov, tehotné a dojčiace ženy.

Prečítajte si: Ako zvládnuť prechod na zimný čas s deťmi

Príznaky otravy hubami: Kedy spozornieť?

Otrava hubami môže mať rôzne prejavy v závislosti od konkrétneho druhu huby, množstva, spôsobu úpravy a od individuálnych faktorov ako vek alebo zdravotný stav konzumenta. Medzi najčastejšie príznaky patria problémy s trávením, vrátane nevoľnosti, zvracania, hnačiek a bolesti brucha. Tieto prejavy sa môžu vyskytnúť aj pri konzumácii jedlých húb, ktoré boli nesprávne uskladnené alebo nedostatočne tepelne upravené.

„Gastrointestinálne problémy sú bežným príznakom otravy, či už po požití jedovatých alebo nevhodne upravených jedlých húb,“ vysvetľuje MUDr. Lucia Kizeková z IV. internej kliniky UNLP Košice. Upozorňuje však aj na neurotoxické prejavy, ktoré spôsobujú niektoré druhy húb, ako napríklad strmuľky alebo vláknice. Medzi takéto príznaky patrí suchosť v ústach, búšenie srdca, nepokoj alebo dezorientácia. Pri požití holohlavcov sa môžu objaviť halucinácie.

Dr. Kizeková

Dr. Kizeková

Čo robiť, ak sa prejavia príznaky otravy?

Ak ste si nie istí druhom huby, ktorú ste zjedli, a objavia sa akékoľvek ťažkosti, je dôležité čo najskôr vyhľadať lekársku pomoc. Ak je možné, doneste so sebou aj zvyšky húb, ktoré ste konzumovali. Podľa MUDr. Kizekovej sa po vyšetrení pacienta okamžite kontaktuje Národné toxikologické informačné centrum, ktoré poskytuje nepretržité konzultácie. „Odoberáme vzorky krvi, moču a prípadne zvyšky húb, ktoré posielame na toxikologický rozbor,“ dodáva doktorka Kizeková. Liečba sa následne prispôsobuje podľa výsledkov a stavu pacienta.

Muchotrávka zelená: Smrteľne jedovatá huba

Najvážnejšie prípady otravy v Košiciach sa týkali práve konzumácie muchotrávky zelenej, ktorá je známa ako jedna z najnebezpečnejších húb v Európe. Svojím vzhľadom môže pripomínať jedlé huby, ako sú bedle či plávky, čo spôsobuje časté omyly. Prvé príznaky otravy sa objavujú pomerne neskoro, 6 až 24 hodín po konzumácii. Zvyčajne začínajú prudkým zvracaním, bolesťami brucha a hnačkami. Na prvý pohľad sa môžu ťažkosti po jednom až dvoch dňoch zmierniť, no ide o falošné zlepšenie, po ktorom môže nasledovať zlyhanie pečene a obličiek, vedúce až ku kóme.

„Ak máte podozrenie, že ste zjedli muchotrávku zelenú, okamžite vyhľadajte lekársku pomoc,“ varuje odborníčka.

muchotrávka zelená

zdroj:https://www.rtvs.sk/novinky/tipy-z-programu/305445/o-muchotravke-zelenej-najviac-vieme-a-aj-tak-zabije-najviac-ludi-rocne

Ďalšie nebezpečné druhy húb

Okrem muchotrávky zelenej spôsobili v Košiciach problémy aj iné jedovaté druhy, ako napríklad:

  • Biela forma muchotrávky zelenej
  • Pečiarka jarabičia
  • Pečiarka páchnuca
  • Hríb satanský
  • Bedlička páchnuca
  • Muchotrávka slamovožltá
  • Lúčnica kužeľovitá

Otrava hubami je vážnym rizikom, ktoré môže mať fatálne následky. Aj keď hubárčenie patrí medzi obľúbené jesenné aktivity, je nevyhnutné byť opatrný a zbierať iba huby, ktoré dobre poznáme. V prípade akýchkoľvek pochybností je lepšie hľadať odborné poradenstvo alebo dané huby radšej nekonzumovať. Správna prevencia a vedomosť o príznakoch otravy môžu byť kľúčové pri ochrane nášho zdravia.

muchotrávka červená

canva/ PublicDomainPictures od autora pixabay

Zdroj titulnej foto: canva/

Zdroj článku: TS UNLP Košice

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár