Začnite písať

AKČNÉ TIPY RODIČOVSTVO

Pozeranie rozprávok pri jedení: Ako to ovplyvňuje deti a čo s tým môžeme robiť?

pozeranie rozprávok pri jedle

V dnešnej dobe sa mnohé deti pri jedle pozerajú na tablet alebo televíziu. Rodičia to často využívajú ako spôsob, ako dieťa v kľude nakŕmiť. Kým dieťa sleduje rozprávku, otvára ústa automaticky, bez toho, aby sa zamýšľalo nad tým, čo vlastne je. Takéto kŕmenie sa môže zdať ako jednoduché riešenie – žiadne slzy, žiadny krik, všetko ide hladko. Problém je však v tom, že dieťa si pri tom nevytvára skutočný vzťah k jedlu.

Keď sa pozornosť sústredí na rozprávku, dieťa nevníma chuť, vôňu ani konzistenciu jedla. Telo sa dostáva do „autopilota“ a dieťa si neuvedomuje, kedy je naozaj sýte – jednoducho otvára ústa, pokým mu my dávame jedlo. To môže viesť k tomu, že dieťa jedáva viac, ako potrebuje, alebo naopak, má problém rozpoznať hlad.

pozeranie rozprávok pri jedle a prečo to nedovoľovať svojim deťom

canva/ annakraynova

Ako na to reaguje dieťa?

Ak je dieťa zvyknuté, že pri jedle vždy pozerá rozprávky, vypnutie tabletu môže spôsobiť veľkú frustráciu. Je úplne bežné, že začne plakať, odmietať jesť alebo sa hnevať. Rodičia sú potom často v pokušení rozprávku opäť zapnúť, len aby jedenie prebehlo bez problémov. Tým však dieťaťu dávame signál, že môže pomocou kriku a vzdoru dosiahnuť, čo chce. A čo je ešte horšie, môže sa to stať zvykom, ktorý sa ťažko mení.

Kto určuje pravidlá?

Pri jedle je dôležité prerozdelenie zodpovednosti. To znamená, že rodič rozhoduje, kde a kedy sa bude jesť, zatiaľ čo dieťa rozhoduje, koľko toho zje. Ak dieťaťu stanovíme jasné hranice – napríklad že sa bude jesť bez rozprávky – pomáhame mu budovať zdravé návyky. Môže sa stať, že dieťa chvíľu odmietne jesť, no postupne si na tieto nové pravidlá zvykne.

nesprávny návyk v rámci pozerania roprávok pri jedle môže veľmi uškodiť

canva/Svitlana Barsukova od autora Getty Images

Ako postupne obmedziť pozeranie rozprávok pri jedle?

Úplne vypnutie rozprávok môže byť pre niektoré deti šokom, preto je lepšie na to ísť pomaly. Tu je niekoľko tipov, ako to zvládnuť postupne:

  • Odďaľujte zapnutie rozprávky – Skúste začať jedlo bez rozprávky a zapnúť ju až po niekoľkých minútach. Tento čas postupne predlžujte.
  • Skracujte dobu pozerania – Namiesto toho, aby dieťa sledovalo celú rozprávku počas jedla, nechajte ho pozerať len časť a potom rozprávku vypnite.
  • Kontrolujte, čo dieťa pozerá – Nedovoľte, aby si dieťa samo prepínalo medzi rozprávkami. Mohlo by sa stať, že si začne vyberať, pri ktorej rozprávke bude jesť a pri ktorej nie.
  • Pozeranie len pri niektorých jedlách – Začnite tým, že rozprávky pri jedle povolíte napríklad len pri obede, ale pri raňajkách a večeri už nie.

Prečítajte si: Televízia má na deti väčší vplyv, než si myslíme

Spoločné stolovanie je základ zdravých návykov

Jednou z najlepších vecí, ktorú môžeme pre svoje deti urobiť, je stolovať spolu. Keď sme pri stole všetci spolu, dieťa sa učí, že jedlo je príležitosťou na spoločný čas, nie na sledovanie obrazovky. A to platí aj pre nás, dospelých. Ak nechceme, aby dieťa pozeralo rozprávky pri jedle, mali by sme aj my nechať mobily a tablety bokom. Tým dávame dieťaťu príklad a ukazujeme mu, že jedlo je chvíľou, kedy sa venujeme rodine a jedlu, nie technológiám.

Aj keď sa pozeranie rozprávok pri jedle môže zdať ako jednoduchý spôsob, ako dieťa nakŕmiť bez stresu, v skutočnosti to môže viesť k problémom. Deti si pri tom nevytvárajú zdravý vzťah k jedlu, môžu stratiť schopnosť rozpoznať pocit sýtosti a neskôr môže byť ťažké tento zvyk prelomiť. Postupným obmedzovaním rozprávok pri jedle, nastavením jasných pravidiel a spoločným stolovaním môžeme pomôcť deťom naučiť sa jesť vedome a s radosťou. Rodičia sú pre deti najväčším vzorom, a preto je dôležité, aby sme aj my sami jedli s pozornosťou a bez rušivých elementov, ako sú telefóny alebo televízia.

spoločné stravovanie je tým správnym riešením

canva/Monkey Business Images

Zdroj titulnej foto: canva/ Antonio Gravate

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár