Začnite písať

AKČNÉ TIPY CHOROBY

Prečo antibiotiká nie sú vždy riešením a neúčinkujú na vírusy?

Antibiotiká a prečo ich neužívať zbytočne?

Antibiotiká, považované za jeden z najväčších objavov modernej medicíny, už desaťročia úspešne pomáhajú v boji proti bakteriálnym infekciám. Ich schopnosť zachraňovať životy je nespochybniteľná, no ich nesprávne používanie môže mať vážne dôsledky. Prečo antibiotiká nie sú vždy riešením pre každé ochorenie, a najmä prečo sú neúčinné proti vírusovým infekciám?

Baktérie a vírusy: Základné rozdiely

Základným dôvodom, prečo antibiotiká nepomáhajú pri vírusových infekciách, spočíva v rozdielnej povahe baktérií a vírusov. Baktérie sú samostatné bunky, ktoré dokážu prežiť a rozmnožovať sa mimo hostiteľa. Sú to komplexné organizmy, ktoré majú svoje vlastné bunkové štruktúry a metabolické procesy, ktoré antibiotiká dokážu napadnúť.

Naopak, vírusy sú oveľa jednoduchšie a fungujú ako parazity. Nedokážu sa samostatne množiť a na svoje prežitie potrebujú hostiteľské bunky. Vírusy prenikajú do ľudských buniek, využívajú ich štruktúry a nútia ich produkovať nové vírusové častice. Keďže vírusy nemajú vlastné bunkové štruktúry, antibiotiká, ktoré útočia na konkrétne mechanizmy baktérií, na vírusy nefungujú.

Antibiotiká vám pri vírusových infekciách nepomôžu

canva/ TopMicrobialStock od autora Getty Images

Ako je určené, či ochorenie spôsobuje baktéria alebo vírus?

Určiť, či infekciu spôsobujú baktérie alebo vírus, môže byť náročné. Lekári môžu vykonať krvné testy, odobrať vzorku moču alebo urobiť výter z hrdla, aby určili pôvodcu infekcie. V niektorých prípadoch však už samotný typ ochorenia poskytuje vodítko. Napríklad bronchitída je takmer vždy spôsobená vírusmi, čo znamená, že antibiotiká nie sú vhodné na jej liečbu.

Podobne, viac ako 90 % zápalov dutín má vírusový pôvod. Antibiotiká sa v týchto prípadoch používajú iba vtedy, ak infekcia pretrváva viac ako 10 dní bez zlepšenia, čo by mohlo naznačovať bakteriálnu infekciu. K správnej diagnostike sú potrebné presné testy a dôkladné vyhodnotenie symptómov, aby sa zabránilo zbytočnému predpisovaniu antibiotík.

Prečítajte si: MUDr. Bibiana Bitterová radí: Ako zvládnuť aktuálnu vlnu vírusových ochorení

Prečo antibiotiká nepomáhajú pri vírusových ochoreniach?

Jednoducho povedané, antibiotiká sú vyvinuté na to, aby pôsobili proti baktériám, nie proti vírusom. Vírusy sú tak odlišné od baktérií, že antibiotiká na ne jednoducho nemajú čo zasiahnuť. Nesprávne užívanie antibiotík pri vírusových ochoreniach, ako je chrípka alebo prechladnutie, môže viesť k nepriaznivým vedľajším účinkom a čo je horšie, k vzniku antibiotickej rezistencie.

Príliš časté užívanie antibiotík vedie k rezistencii

canva/ Alobeti od autora Getty Images

Nebezpečenstvo nadmerného používania antibiotík

Jedným z najväčších problémov nadmerného a nesprávneho používania antibiotík je vznik takzvaných „superbaktérií“. Tieto rezistentné baktérie už nereagujú na bežné antibiotiká, čo robí liečbu bežných bakteriálnych infekcií oveľa ťažšou a v niektorých prípadoch až nemožnou. Výsledkom je, že infekcie, ktoré boli kedysi ľahko liečiteľné, môžu dnes predstavovať vážne ohrozenie života.

Vedľajšie účinky antibiotík sú ďalším dôvodom, prečo je ich neoprávnené používanie nebezpečné. Každé antibiotikum má potenciálne vedľajšie účinky, ktoré môžu zahŕňať hnačku, nevoľnosť, poškodenie pečene či obličiek a v extrémnych prípadoch dokonca život ohrozujúce alergické reakcie.

Prečo telo potrebuje čas na zotavenie?

Telo potrebuje čas na boj s infekciou, či už ju spôsobujú baktérie alebo vírusy. Aj po tom, čo infekcia ustúpi, imunitný systém naďalej pracuje na odstraňovaní zvyškov patogénov z tela a na oprave poškodených tkanív. Tento proces môže trvať niekoľko dní až týždňov, počas ktorých je dôležité, aby si telo oddýchlo a doplnilo sily.

Ak sa ochorenie nezlepší po podaní antibiotík, je to znak, že infekciu spôsobuje vírus. Ďalšie antibiotiká v takomto prípade nie sú potrebné a ich užívanie môže viesť k zbytočným vedľajším účinkom.

Telo potrebuje po vírusových infekciách dostatok odpočinku, zdravej stravy a pitného režimu

canva/ South_agency od autora Getty Images Signature

Ako pomôcť svojmu telu?

Vírusové infekcie, ako sú prechladnutie alebo chrípka, sú časté a môžu byť veľmi nepríjemné. Namiesto užívania antibiotík je lepšie sa sústrediť na posilnenie vlastného imunitného systému. Dostatočný odpočinok, dostatok tekutín a zdravá strava sú najlepším spôsobom, ako podporiť svoje telo v boji proti vírusom.

Prevencia vírusových infekcií

Najlepší spôsob, ako sa vyhnúť vírusovým infekciám, je prevencia. Očkovanie je účinným nástrojom na zníženie rizika nákazy závažnými vírusmi, ako sú chrípka alebo COVID-19. Ďalšie dôležité opatrenia zahŕňajú dôkladné umývanie rúk, vyhýbanie sa kontaktu s chorými ľuďmi a posilnenie imunitného systému prostredníctvom zdravej výživy, dostatočného odpočinku a hydratácie.

Antibiotiká sú neoceniteľným nástrojom v boji proti bakteriálnym infekciám, ale ich nadmerné a nesprávne používanie, najmä pri vírusových ochoreniach, môže mať vážne dôsledky. Je dôležité pochopiť rozdiel medzi baktériami a vírusmi a používať antibiotiká len v prípadoch, keď sú skutočne potrebné. Spolu môžeme prispieť k boju proti antibiotickej rezistencii tým, že budeme zodpovednými užívateľmi týchto liekov.

Proti víruosvým infekciám je najlepšia ochrana očkovanie

canva/ 89Stocker

Zdroj titulnej foto: canva/ doucefleur od autora doucefleur’s Images

Zdroj článku: Why antibiotics aren’t always the answer for an illness

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár