Začnite písať

AKČNÉ TIPY CHOROBY

Reyov syndróm: Dôvod, prečo by deti nemali užívať aspirín

Reyov syndróm: Dôvod prečo by deti nemali užívať aspirín

Prekonalo vaše dieťa vírusové ochorenie a konečne sa môžete tešiť, že je z najhoršieho vonku? Ak ste mu podávali lieky s kyselinou acetylsalicylovou do pár dní sa u neho môžu objaviť nové príznaky. Reyov syndróm je zriedkavejšie, ale závažné ochorenie, ktoré postihuje pečeň a mozog a môže mať fatálne následky. Aj keď môže postihnúť kohokoľvek, najčastejšie postihuje deti a mládež po prekonaní vírusovej infekcie. Čo je Reyov syndróm a ako mu predchádzať?

Reyov syndróm: História

Reyov syndróm v súčasnosti postihuje asi jedno až dve zo stotisíc detí. V minulosti tomu ale tak nebolo. Aspirín je liek známy hlavne na potlačenie horúčky. V minulosti, v 50.rokoch 20.storočia masívne podávanie aspirínu deťom viedlo k zvýšenému výskytu neurologických problémov, ktoré dnes poznáme ako Reyov syndróm.  Ochorenie dostalo názov po lekárovi Douglasovi Reyeovi, ktorý ho popísal. Zákazom podávania liekov s obsahom kyseliny acetylsalicylovej deťom a dospievajúcim výskyt ochorenia rapídne klesol.

Príčiny vzniku

Presná príčina vzniku Reyovho syndrómu nie je známa. Približne 90% prípadov sa spája s liečbou infekčných ochorení aspirínom či liekmi s obsahom kyseliny acetylsalicylovej.

Zvyšné prípady ochorenia súvisia často s vrodenou poruchou metabolizmu. U detí, ktoré túto poruchu metabolizmu majú sa Reyov syndróm vyskytne aj bez užitia aspirínu.

Reyov syndróm je hlavne detské ochorenie, zriedkavo môže postihnúť aj dospelých a starších ľudí.

Reyov syndróm a aspirin

canva/Empato od autora Getty Images Signature

Reyov syndróm: Príznaky

Ochorenie zvyčajne nastupuje po 3 dňoch až 2 týždňoch od vyliečenia sa z vírusovej infekcie, ako je chrípka, infekcie horných dýchacích ciest či ovčie kiahne. Štúdie naznačujú, že ako prvé dochádza k poškodeniu pečene, začína klesať hladina cukru a stúpať hladina amoniaku. Následne dochádza k opuchu mozgu, problémom s obličkami a neurónmi. Príznaky sa líšia v závislosti od toho ako ochorenie ovplyvnilo organizmus dieťaťa.

Medzi prvé príznaky Reyovho syndrómu u detí mladších ako 2 roky patria

  • hnačka
  • rýchle dýchanie

U starších detí sa môžu vyskytnúť aj

  • takmer neustále zvracanie
  • ospalosť, letargia, únava

Ako ochorenie postupuje vyskytujú sa ďalšie, závažnejšie príznaky. Tie sa môžu objaviť do 1 až 2 dní od prvých príznakov.

  • Zmena správania – dieťa je podráždené, agresívne, nepokojné, správa sa iracionálne alebo je nadmerne ospalé.
  • Dezorientácia, halucinácie – pacient vidí alebo počuje vecí, ktoré reálne v jeho okolí nie sú.
  • Slabosť v končatinách, neschopnosť s nimi pohnúť.
  • Rýchle dýchanie, rýchly tep srdca
  • Problémy so zrážaním krvi
  • Záchvaty, kŕče
  • Strata vedomia, kóma

Lekára vyhľadajte čo najskôr už pri prvých príznakoch. Ochorenie môže rýchlo postupovať a spôsobiť opuch mozgu. Stav dieťa rýchlo prejde do kritického až život ohrozujúceho stavu. Pri závažných príznakoch volajte hneď na pohotovosť.

Prečítajte si: Odber pupočníkovej krvi: Záchrana života alebo obchod s falošnou nádejou?

Liečba

Na určenie správnej diagnózy vykoná lekár niekoľko testov.

  • Anamnestické testy o predchádzajúcom ochorení, na ktorého liečbu sa použili lieky s obsahom kyseliny acetylsalicylovej.
  • Laboratórne testy na zvýšenie hladiny amoniaku v krvi, testy na množstvo toxínov v moči
  • Zobrazovacie testy (CT, MRI mozgu)
  • Biopsia pečene
  • Lumbálna punkcia

Na určenie správnej diagnózy často stačia len testy krvi, moču, symptómy ochorenia a poznatok, že na liečbu vírusového ochorenia sa použili lieky s kyselinou acetylsalicylovou (salicylátmi).

Liečba detí s Reyovym syndrómom prebieha na jednotke intenzívnej starostlivosti a ide o podpornú liečbu. Zameriava sa hlavne na zníženie symptómov ochorenia ako opuch mozgu, zlepšenie dýchania, zníženie hladiny amoniak a atď. Cieľom liečby je predísť dlhodobým komplikáciám a smrti.

Úspešnosť liečby závisí od závažnosti ochorenia a teda od závažnosti opuchu a poškodenie mozgu.

Prognóza

Priemerná úmrtnosť detí s Reyovym syndrómom je niečo nad 21%.  U detí, u ktorých sa ochorenie diagnostikuje a lieči včas (pri prvých príznakoch) je úmrtnosť okolo 2%. Úmrtnosť u detí, ktoré sú v kóme je až 80%. Včasné rozpoznanie príznakov a včasná liečba môžu deťom zachrániť život a môžu sa úplne vyliečiť.

Deti, ktoré prekonali závažnejšie príznaky Reyovho syndrómu sa z ochorenia nemusia úplne zotaviť. Ochorenie môže poškodiť mozog, môžu mať problémy s kognitívnymi schopnosťami, epilepsiou alebo poškodené nervy.

Ako predchádzať Reyovmu syndrómu

Liek na Reyov syndróm neexistuje, preto je dobré mu predchádzať. Malým a dospievajúcim deťom nepodávajte aspirín a ani lieky, ktoré ho obsahujú. Dobre si prečítajte  štítky na liekoch, ktoré podávate deťom a uistite sa, že neobsahujú aspirín, ktorý môže mať aj iné názvy

  • kyselina acetylsalicylová
  • acetylsalicylát
  • kyselina salicylová
  • salicylát

Tieto látky sa vyskytujú hlavne v liekoch na zmiernenie horúčky, zápalu a bolesti.

Vhodné lieky na horúčku pre deti vám odporučí lekár, prípadne siahnite po tých, ktorých účinnou zložkou je paracetamol alebo ibuprofén.

Aspirin

canva/shutswis od autora Getty Images

 

Zdroj titulnej foto: canva/Jupiterimages od autora Photo Images

Zdroj: https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/6088-reyes-syndrome#diagnosis-and-tests

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/reyes-syndrome/symptoms-causes/syc-20377255

https://www.nhs.uk/conditions/reyes-syndrome/

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár