Začnite písať

AKČNÉ TIPY zaujímavosti

Skutočne ochorieme z mokrých vlasov? Pravda vás prekvapí!

Mokré vlasy

Koľkokrát vám niekto povedal, že ísť von s mokrými vlasmi je zaručená cesta k chorobe? Možno mama, babka alebo kamaráti? Tento mýtus je medzi nami už dlho, ale je na ňom vôbec niečo pravdy? Odpoveď vás možno prekvapí: mokré vlasy vás chorými neurobia. Pozrime sa však bližšie na to, prečo tento mýtus pretrváva a ako sa pred chorobami naozaj chrániť.

Prečo mokré vlasy nespôsobujú chorobu

Je dôležité si uvedomiť, že nachladnutie, chrípku alebo dokonca COVID-19 nespôsobuje zima ani mokré vlasy. Tieto ochorenia sú spôsobené vírusmi, ktoré sa prenášajú z človeka na človeka prostredníctvom kvapôčok, keď chorý kýchne, zakašle alebo sa dotkne povrchov. Mokré vlasy vám môžu spôsobiť pocit chladu, ale na ochorenie to nestačí.

To, že sa v zime cítite chladnejšie s mokrými vlasmi, je prirodzené – chlad môže oslabovať váš imunitný systém, ale na to, aby ste ochoreli, musíte prísť do kontaktu s vírusom. Žiadna priama súvislosť medzi mokrými vlasmi a ochorením neexistuje.

Prečo mokré vlasy nespôsobujú chorobu

canva/ pixelshot

Ako sa skutočne chrániť pred chorobami

Ak chcete predísť prechladnutiu alebo chrípke, nasledujúce kroky sú omnoho účinnejšie než obávať sa mokrých vlasov:

  • Umývajte si ruky pravidelne: Väčšina vírusov sa prenáša cez dotyk, preto si často umývajte ruky mydlom a vodou. Ak to nie je možné, používajte dezinfekčný prostriedok na báze alkoholu.
  • Dezinfikujte povrchy: Udržiavajte čisté povrchy vo vašej domácnosti, najmä v kuchyni a kúpeľni, kde sa vírusy môžu ľahko šíriť.
  • Používajte vreckovky: Ak kašlete alebo kýchate, používajte vreckovku a hneď ju vyhoďte. Tým zabránite šíreniu kvapôčok, ktoré môžu obsahovať vírusy.
  • Nezdieľajte osobné veci: Nepoužívajte rovnaké poháre, príbory alebo uteráky ako niekto chorý. Aj malé predmety môžu byť nositeľmi vírusov.
  • Vyhýbajte sa blízkemu kontaktu s chorými: Ak sa niekto vo vašom okolí necíti dobre, snažte sa udržať si od neho odstup, aby ste znížili riziko prenosu.
  • Zdravý životný štýl: Jesť vyváženú stravu, pravidelne cvičiť, dostatočne spať a zvládať stres pomáha posilniť vašu imunitu, čo je kľúčové v boji proti vírusom.
Ako sa skutočne chrániť pred chorobami

canva/ studioroman

Prečo stále veríme mýtom o mokrých vlasoch?

Mýtus o mokrých vlasoch má pravdepodobne svoje korene v tom, ako sa cítime, keď nám je chladno. Zima môže dočasne oslabiť náš imunitný systém, čo môže u niektorých ľudí zvýšiť náchylnosť na ochorenia. Avšak samotné mokré vlasy nemajú s vírusmi nič spoločné.

Je to skôr psychologický efekt – ak po prechádzke v chladnom počasí s mokrými vlasmi ochoriete, máte tendenciu spájať si to s pocitom chladu. Ale pravdepodobnejšie je, že ste sa už skôr stretli s vírusom, ktorý len čakal na to, aby sa prejavil.

Prečítajte si: Prečo antibiotiká nie sú vždy riešením a neúčinkujú na vírusy?

Mokré vlasy vás neurobia chorými

Ak ste doteraz verili, že mokré vlasy môžu spôsobiť ochorenie, môžete byť pokojní. Mokré vlasy vám možno spôsobia pocit nepohodlia, ale to je všetko. Skutočné nebezpečenstvo prichádza od vírusov a baktérií, proti ktorým sa môžete brániť dodržiavaním hygieny, zdravým životným štýlom a rozumným prístupom k prevencii.

Takže nabudúce, keď pôjdete von s mokrými vlasmi, nezabudnite, že to nie sú vlasy, ktoré vás urobia chorými. Dôležitejšie je starať sa o svoje zdravie každý deň a držať sa ďaleko od skutočných zdrojov infekcie.

Skutočne ochorieme z mokrých vlasov? Pravda vás prekvapí!

canva/Lais Schulz od autora Lais Schulz

Zdroj titulnej foto: canva/ pixelshot

Zdroj článku: Can wet hair make you sick?

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár