Začnite písať

AKČNÉ TIPY Krása od A po Z

Starostlivosť o pleť v chladnom období: Tipy pre zdravú pokožku na jeseň a v zime

starostlivosť o pleť počas jesene a zimy

S príchodom jesene a zimy sa mení nielen počasie, ale aj potreby našej pokožky. Chladné mesiace môžu byť pre pleť náročné, pretože kombinácia chladného vzduchu vonku a vykúrených priestorov vo vnútri má tendenciu pokožku vysúšať a zaťažovať. Ak chceme udržať našu pleť zdravú a žiarivú počas týchto mesiacov, musíme prispôsobiť našu starostlivosť o pleť sezónnym podmienkam. V tomto článku si prejdeme, ako sa o pleť starať na jeseň a v zime, aby zostala v skvelej kondícii.

Hydratácia je nesmierne dôležitá

Jedným z najväčších problémov, ktorým pleť počas jesene a zimy čelí, je jej dehydratácia. Studený vietor, nízka vlhkosť a vykurovanie v interiéroch vedú k nadmernej strate vlhkosti z pokožky. Preto je dôležité investovať do kvalitných hydratačných produktov.

  • Výber vhodného hydratačného krému: V lete nám často stačí ľahký hydratačný gél alebo fluid, ale na jeseň a v zime je dôležité prejsť na bohatšie, výživnejšie krémy. Produkty s obsahom zložiek ako kyselina hyalurónová, glycerín, ceramidy a prírodné oleje (napríklad jojobový alebo avokádový olej) pomôžu uzamknúť vlhkosť a vytvoriť ochrannú bariéru proti vplyvom počasia.
  • Používanie hydratačných sér: Pre ešte lepší hydratačný efekt môžeš pridať do svojej rutiny hydratačné sérum. Kyselina hyalurónová alebo vitamín B5 (panthenol) sú výborné na viazanie vody v pokožke.
Hydratácia je nesmierne dôležitá

canva/ Anna Gawlik od autora Getty Images

Exfoliácia, ale s mierou

Naša pokožka sa prirodzene obnovuje a odstraňuje odumreté bunky, ale v chladnejšom období môže byť tento proces pomalší, čo môže viesť k matnému vzhľadu pleti. Exfoliácia (odstraňovanie odumretých buniek) pomáha pleť prečistiť a zlepšiť vstrebávanie hydratačných produktov.

  • Jemné exfoliačné produkty: V zime je však potrebné exfoliovať opatrne. Hrubé peelingy môžu oslabiť ochrannú bariéru pleti a spôsobiť podráždenie. Vyberte si jemný enzymatický peeling alebo exfoliačný produkt s kyselinou mliečnou či mandľovou, ktoré sú šetrné k pleti.
  • Frekvencia exfoliácie: Stačí exfoliovať pleť raz alebo dvakrát týždenne, aby zostala žiarivá, ale zároveň nedošlo k jej vysušeniu.
s exfoliáciou počas jesene a zimy opatrne

canva/ Aja Koska od autora Getty Images Signature

Ochrana pred chladom a vetrom

Chladný vietor a nízke teploty môžu pleť výrazne poškodiť. Zvlášť náchylné na podráždenie sú citlivé oblasti, ako sú pery a okolie očí. Preto je nevyhnutné venovať týmto partiám zvýšenú pozornosť.

  • Ochranné krémy a balzamy: Predtým, ako vyjdete von, aplikujte na pleť výživný ochranný krém, ktorý vytvorí bariéru medzi pokožkou a nepriaznivými podmienkami. Na pery nezabudnite použiť balzam s obsahom prírodných olejov a masiel, aby ste zabránili ich popraskaniu.
  • Prírodné oleje ako ochrana: Na ochranu citlivých oblastí tváre môžete použiť aj prírodné oleje, napríklad arganový alebo mandľový olej. Pomáhajú vytvoriť ochrannú vrstvu a zároveň výborne vyživujú pokožku.
Ochrana pred chladom a vetrom

canva/ Valeriia Miller od autora The Valeriia Miller Collection

Starostlivosť o pleť počas vykurovacej sezóny

Zima je obdobie, keď trávime viac času vo vykúrených miestnostiach, kde je vzduch často suchý. Suchý vzduch odvádza vlhkosť nielen z prostredia, ale aj z našej pokožky, čo vedie k pocitu napnutia, suchosti a niekedy aj k tvorbe šupiniek.

  • Použitie zvlhčovača vzduchu: Ak máš suchú pokožku, môžete zvážiť investíciu do zvlhčovača vzduchu. Tieto zariadenia pomáhajú udržiavať optimálnu vlhkosť v interiéri, čo môže zmierniť vysušovanie pokožky a dýchacích ciest.
  • Pravidelné používanie pleťových hmiel: Ak pracujete alebo bývate v suchom prostredí, osviežujte pleť počas dňa hydratačnými pleťovými hmlami. Môžu obsahovať upokojujúce zložky, ako sú ružová voda, aloe vera alebo termálna voda, ktoré pomáhajú hydratovať a osviežiť pleť.
Starostlivosť o pleť počas vykurovacej sezóny

canva/ triocean od autora Getty Images

Nezabúdajte na ochranu pred UV žiarením

Aj keď slnko v zime nemusí byť také intenzívne ako v lete, stále vyžaruje UV žiarenie, ktoré môže poškodiť pokožku. Reflexia slnečných lúčov od snehu môže dokonca zvýšiť vystavenie UV žiareniu.

  • Opaľovací krém aj v zime: Je dôležité používať denný krém s ochranným faktorom SPF 30 alebo vyšším aj počas zimných mesiacov, najmä ak sa pohybujete vonku. Opaľovací krém pomôže chrániť pokožku pred predčasným starnutím spôsobeným UV žiarením a zníži riziko vzniku pigmentových škvŕn.
SPF musí byť celoročne

canva/ pixelshot

Výživa zvnútra

Starostlivosť o pleť nie je len o produktoch, ktoré aplikujeme zvonka, ale aj o tom, čo prijímame zvnútra. Naša strava a hydratácia majú veľký vplyv na stav pokožky, najmä v zimnom období.

  • Pitný režim: Aj keď v zime necítime taký smäd ako v lete, je dôležité dodržiavať dostatočný pitný režim. Pokožka potrebuje vodu na to, aby zostala hydratovaná. Pitím dostatočného množstva vody a bylinných čajov zabezpečíte, že vaša pleť nebude vysušená.
  • Strava bohatá na antioxidanty a omega-3 mastné kyseliny: Antioxidanty (napríklad vitamíny C a E) a omega-3 mastné kyseliny pomáhajú bojovať proti voľným radikálom a podporujú regeneráciu pleti. Zaraďte do svojho jedálnička potraviny bohaté na tieto zložky, ako sú losos, vlašské orechy, špenát a citrusové plody.

Prečítajte si: Kyselina hyalurónová: Zázrak v kozmetike

Starostlivosť o pleť na jeseň a v zime si vyžaduje prispôsobenie rutiny tak, aby sme pleti poskytli potrebnú ochranu, výživu a hydratáciu v náročných podmienkach. S dôrazom na hydratáciu, ochranu pred chladom, jemnú exfoliáciu a UV ochranu môžete udržať svoju pleť zdravú a žiarivú aj v najchladnejších mesiacoch.

omega mastné kyseliny sú pre pleť v zime a na jesen veľmi potrebné

canva/ značky Yuliya Furman

Zdroj titulnej foto: canva/PeopleImages od autora Getty Images Signature


Tagy

Zanechaj nám svoj komentár