Začnite písať

AKČNÉ TIPY

Strašizámok, strašilístky, strašibus – Strašidlá na Smolenickom zámku sú späť!

Karpatoš

Občianske združenie Karpatoš aj tento rok prichádza s obľúbeným podujatím Strašidlá na Smolenickom zámku. V poradí už ôsmy ročník sa uskutoční v posledný októbrový víkend 26.-27.10.2024. V priebehu uplynulých ročníkov sa toto podujatie stalo pre mnohých návštevníkov neodmysliteľnou súčasťou ich ,,halloweenskeho“ programu. Autori projektu už niekoľko mesiacov intenzívne pracujú na príprave kulís, kostýmov či samotného scenáru.

Každý ročník „Strašidiel“ ako ich familiárne nazývajú členovia Karpatoš OZ, je jedinečný a jeho príbeh je neopakovateľný. Počas ôsmych rokov sa chodbami Smolenického zámku prehnali najrôznejšie bytosti strašidelného sveta. Od zakliatych panien, zbojníkov, kráľovien zla až po upírov, ježibaby, strašidelných učiteľov či pánov počasia.

V približne hodinovom divadelnom predstavení odohranom v interiéri Smolenického zámku Vás herci prevedú tajomným príbehom o Rofovi a Nikolett, ktorí sa nešťatnou náhodou stanú súčasťou pirátskej posádky.

Spolu s organizátormi Michalom, Andreou, Helenou a Michaelou sa nakukneme do minulosti a zároveň ich –  nenásilne – skúsime prinútiť prezradiť, čo chystajú pre návštevníkov tento rok!

Prečo ste sa rozhodli organizovať podujatie Strašidlá na Smolenickom zámku?

,,Posledný októbrový víkend sa konajú mnohé Halloweenske párty pre mladých. Povedzme si úprimne, my už nie sme najmladší a tak by naša účasť, pochopiteľne, mohla vyvolať viac zdesenia ako samotné kostýmy účastníkov“ smeje sa Michal, predseda Karpatoš OZ. ,,Našim cieľom bolo vytvoriť program pre rodiny a deti, kde sa môžu zabaviť, obliecť si kostým a nechať sa trocha postrašiť. Strašidlá na Smolenickom zámku sú divadelné predstavenie, z ktorého si návštevníci odnášajú množstvo skvelých zážitkov“, dodáva Michal.

Čo všetko už na zámku návštevníci videli a ktorí ročník mal podľa Vás najväčší úspech?

Položili ste mi naozaj ťažkú otázku“ hodnotí tajomníčka Karpatoš OZ, Helena. Každý ročník na zámku odohráme iné predstavenie. Návštevníci už videli Rozprávkové bytosti (I.), Povesť o Smolenickom zámku (II.), o odvážnom sluhovi Kyseľovi, s ktorým len tak tak splnili nesplniteľnú úlohu, na Strašidelnej akadémii Albíny Pálffy (III.) sa dozvedeli množstvo užitočných informácií, napríklad o miešaní čarovných nápojov, v Strašidelnom hoteli DOPAS (IV.) vyšetrovali spolu s kontrolórkou a detektívom zločin. Piaty ročník patril známemu hrdinovi Ondrovi v predstavení Nebojsa! (V.), s ktorým sa vybrali do sveta a naučili sa báť. V Povesti spod Havranej skaly (VI.) zažili historický romantický príbeh kastelánovej dcéry Iľky a vojaka Ocskaya a minulý rok sa stretli so známymi súrodencami Jankom a Marienkou v predstavení Janko a Marienka: Návrat domov (VII.). K môjmu srdcu najviac prirástol minulý ročník – Janko a Marienka. Nešlo o klasický príbeh, aký poznáte. V tom našom sa súrodenci šťastne vrátili domov a cestou stretli typické slovenské strašidlá, o ktorých mnohí návštevníci ešte nikdy nepočuli. Slovenský folklór je mimoriadne pestrý a výnimočný a preto stretnúť Poludnicu či Grgalicu, Moru, Rusalky a iné je špeciálny zážitok aj pre nás ako organizátorov. zaspomínala Helena. ,,Pokiaľ ide o najúspešnejší ročník, neviem Vám s istotou odpovedať. Pre nás je najdôležitejšie vidieť spokojné usmiate tváre, plné nových zážitkov a to sa nám, našťastie, zatiaľ podarilo každý rok“ dodáva Helena nadšene.

Prečítajte si: Čierny kašeľ: Prečo môže byť pre vaše dieťa nebezpečnejší, než si myslíte

Ako vyberáte témy predstavení? Budú sa predstavenia niekedy opakovať?

,,Témy vyberá celý tím Karpatoš OZ spoločne. Začiatkom roka sa všetci zídeme na porade, kde odprezentujeme svoje nápady. Dôležité je, aby predstavenie nieslo aj hlbšiu myšlienku. V uplynulých ročníkoch to bola napríklad dôležitosť vzdelávania, oboznámenie sa so slovenským folklórom, vzdelávanie o dôležitosti kontrolných orgánov činných v trestnom konaní a samozrejme sa snažíme prezentovať hodnoty ako láska, rodina a priateľstvo. Ako autorka niektorých z príbehov sa vždy snažím, aby bolo predstavenie strašidelné, no zároveň vtipné a interaktívne. Tento rok bude hlavnou myšlienkou boj proti šikane a sila priateľstva“ hovorí Michaela. Ďalej s úsmevom dodala, že nápady na témy by zaplnili ďalších desať ročníkov a preto nemajú zatiaľ v pláne niektoré z predstavení zopakovať.

Prezradíte nám, načo sa môžeme tešiť tento ročník?

 ,,Ako už iste viete, „Strašidlá“ sú neopakovateľné. Aj tento rok pre návštevníkov chystáme úplne nový príbeh. Môžem prezradiť, že hlavnými hrdinami budú mladík Rofo a krásna pôvabná Nikolett. Určite už máte predstavu o milostnom príbehu, ale nie… Rofo a Nikolett sa hrou osudu ocitnú na pirátskej lodi krutého kapitána Bielofúza a zažijú nebezpečné a dych berúce dobrodružstvá pri hľadaní pokladu“ prezrádza Michaela. ,,Či poklad nájdu sa môžete prísť presvedčiť na vlastné oči“ dodáva.

Pre návštevníkov vraj pripravujete novinky Strašibus a Strašičitáreň. Poviete nám viac?

,,Áno, máte správne informácie! Pre návštevníkov sme si tento rok pripravili novinky. Počas konania podujatia bude premávať bezplatná kyvadlová doprava – Strašibus na trase Smolenice, železničná stanica – Smolenický zámok a naopak. Radi by sme našu malebnú dedinku odbremenili od náporu automobilov, a preto budeme radi, ak návštevníci využijú túto službu. Odmenou im bude ešte výnimočnejší zážitok zo „Strašidiel“, pretože náš Strašibus nie je len obyčajný autobus!“ Oboznámila nás manažérka Andrea. Rozpis odchodov Strašibusu organizátori včas uverejnia na svojej webovej stránke a FB profile.

Karpatoš OZ si pripravilo pre návštevníkov absolútnu novinku v podobe Strašičitárne. V priestoroch zámockej bašty sa popri podujatí bude odohrávať program v podobe čítania detských príbehov. Príbehy deťom prečítajú známe slovenské autorky ako Ivana Holíková (Popluhárová) , Viktoria S. Moser , Kristína Ježovičová, Monika B. Juranová, Andrea Guastella – Loribella, Linda Liliková, či autorky Natália Dujničová, Diana Pohlmüllerová a Ellie Šedivá. Tešiť sa môžete aj na jedinečné čítanie Rozprávok Barda Beedla v podaní podcasterového dua Pottcaster.

S každým príbehom budú spojené súťaže či tvorivé dielničky, kde deti môžu do sýtosti odprezentovať svoju kreativitu a fantáziu.

Okrem Strašičitárne na návštevníkov čaká sprievodný program v podobe vystúpení skupiny historického šermu URSUS a remeselného trhu, kde odprezentujú svoje výrobky miestny remeselníci a nebudú chýbať ani strašidlá, s ktorými sa môžu návštevníci do sýtosti fotografovať.

Nenechajte si ujsť strašidelný víkend v Smoleniciach a príďte spolu s Rofom a Nikolett zažiť dobrodružstvá, o ktorých sa Vám nesnívalo ani v najbláznivejších snoch! Ako skončí ich príbeh sa dozviete už 26. – 27.10. 2024. Vstupy sú organizované a časový harmonogram je záväzný.

Viac informácii nájdete na stránkach OZ Karpatoš alebo na sociálnych sieťach.

Strasidla-na-Smolenickom-zamku-2024_2-2-724x1024

Zdroj článku a foto: TS_Strasidla na Smolenickom zamku

Zanechaj nám svoj komentár