Začnite písať

AKČNÉ TIPY RODIČOVSTVO

Syndróm vyčerpanej matky: Ako zistíte, že ním trpíte?

Syndróm vyčerpanej matky

Byť matkou je úžasná a obohacujúca skúsenosť, ale zároveň je to obrovská zodpovednosť. Väčšina matiek nesie hlavný podiel práce doma aj mimo nej, či už ide o starostlivosť o deti, upratovanie, manažovanie rodinných rozvrhov alebo plánovanie jedálnička – a to všetko popri práci, ak ju majú. Ak sa cítite neustále preťažené a unavené, akoby ste zvládali viac, než je vo vašich silách, možno trpíte syndrómom vyčerpanej matky. Pokračujte v čítaní, aby ste zistili, čo to znamená a ako si môžete pomôcť znovu nájsť rovnováhu.

Čo je syndróm vyčerpanej matky?

Syndróm vyčerpanej matky je stav, keď sa matka cíti emocionálne, mentálne a fyzicky vyčerpaná z neustálych požiadaviek, ktoré na ňu rodičovstvo kladie. Marissa Moore, licencovaná terapeutka, hovorí, že je to „pocit, že ste zo seba dali všetko a už vám nezostalo nič. Jedného dňa si uvedomíte, že ste unavené nad rámec bežnej únavy a veci, ktoré vás kedysi tešili, teraz vnímate ako povinnosti.“

A to je problém, pretože rodičovstvo je jednou z najdôležitejších úloh, aké v živote máte.

Prečítajte si: Skutočne ochorieme z mokrých vlasov? Pravda vás prekvapí!

Čo spôsobuje syndróm vyčerpanej matky?

Žijeme v dobe, ktorá na nás kladie stále väčšie nároky – musíme byť úspešné, aktívne, organizované a perfektné. Nie je prekvapením, že mnohé matky sa cítia preťažené. Tu sú niektoré z hlavných dôvodov, prečo sa to deje:

  • Spoločenské očakávania: Dnešná spoločnosť nás tlačí k tomu, aby sme boli dokonalé matky. Sociálne médiá a tlak okolia môžu vytvárať pocit, že musíme mať všetko pod kontrolou a všetko zvládať.
  • Stres z rodičovstva: Každodenná starostlivosť o deti, manažovanie ich aktivít a uisťovanie sa, že dosahujú všetky vývojové míľniky – to všetko sa časom nakopí.
  • Nedostatok podpory: Mnohé matky nemajú dostatočnú pomoc, či už od partnera, rodiny alebo priateľov. Snažiť sa všetko zvládať samostatne môže byť mimoriadne náročné a osamelé.
  • Nedostatok spánku: Bez dostatočného spánku je všetko ťažšie. Nie je to len o fyzickej únave – aj váš mozog a telo potrebujú čas na regeneráciu.
  • Zanedbanie vlastného zdravia: Keď sa staráte o všetkých okolo vás, je ľahké zabudnúť na vlastné potreby. Bez dostatočného pohybu a vyváženej stravy je ťažké udržať si dobrú fyzickú a psychickú pohodu.
Syndróm vyčerpanej matky

canva/ Kaspars Grinvalds

Príznaky syndrómu vyčerpanej matky

Ak prežívate vyčerpanie z rodičovstva, môžete si všimnúť rôzne fyzické a emocionálne príznaky:

  • Pocit viny: Jedným z hlavných príznakov je neustály pocit viny. Môžete mať pocit, že sa snažíte zo všetkých síl, ale aj tak nedávate rodine a domácnosti 100 %.
  • Chronická únava: Bez ohľadu na to, koľko spíte, stále sa cítite unavené.
  • Bolesť hlavy a svalov: Stres a vyčerpanie môžu spôsobiť napätie, ktoré vedie k fyzickým bolestiam.
  • Zmeny v chuti do jedla: Niektoré matky začnú viac jesť, aby zvládli stres, zatiaľ čo iné môžu stratiť chuť do jedla úplne.
  • Časté ochorenia: Ak sa cítite vyčerpané, váš imunitný systém môže byť oslabený, čo znamená, že ľahšie ochoriete.
  • Preťaženie: Aj drobné úlohy sa vám môžu zdať obrovské, pretože máte pocit, že už nič ďalšie nezvládnete.
  • Podráždenosť: Keď ste emocionálne vyčerpané, je ľahké stratiť nervy a reagovať podráždene na partnera či deti.
  • Odpojenie: Môžete mať pocit, že ste emocionálne otupené a odpojené od svojich najbližších alebo dokonca od seba samej.
Syndróm vyčerpanej matky dokôže naštrbiť aj váš vzťah s partnerom

canva/ Elnur

Dopady rodičovského vyhorenia

Ak sa syndróm vyčerpanej matky nelieči, môže viesť k vážnym problémom, ako sú depresia či úzkosť. Chronický stres má tiež negatívny vplyv na vaše fyzické zdravie.

Okrem toho, keď ste vyčerpané, môže byť ťažké byť plnohodnotne prítomné vo vašom vzťahu. Môžete pociťovať hnev alebo nenávisť voči partnerovi, najmä ak máte pocit, že sa nesnaží dostatočne pomôcť, alebo sa môžete cítiť emocionálne odpojené.

Tento stav sa môže prejaviť aj vo vašom vzťahu s deťmi – možno zistíte, že už nedokážete byť s nimi tak emocionálne prítomné ako predtým. Sociálne médiá a smartfóny navyše ponúkajú jednoduchý únik a mnohé matky si všimnú, že sa stávajú obeťami „bezcieľneho prehliadania“, ktoré je len dočasnou náplasťou na ich vyčerpanie.

Dobrou správou je, že deti sú odolné a prispôsobivé. Ak rozpoznáte problém a začnete na ňom pracovať, môžete zlepšiť nielen svoj život, ale aj ten ich.

matka je neustále na mobile

canva/ FatCamera od autora Getty Images Signature

Ako sa vyrovnať so syndrómom vyčerpanej matky

Ak cítite, že trpíte syndrómom vyčerpanej matky, nie ste v tom samy. Je úplne normálne mať pocit, že sa na vás valí viac, než môžete zvládnuť. Tu sú niektoré spôsoby, ako začať znovu nájsť rovnováhu:

  • Dajte si prednosť: Nájdite si každý deň aspoň pár minút na niečo, čo robí radosť vám. Či už je to ranný strečing, šálka kávy počas detského spánku alebo počúvanie audioknihy. Aj malá chvíľa pre seba môže spraviť veľký rozdiel.
  • Požiadajte o pomoc: Ak ste doteraz neprenášali časť zodpovednosti na svojho partnera, teraz je na to ten správny čas. Ak obaja pracujete, je nemožné, aby jeden človek zvládal všetko sám. Ak partner nie je po ruke, obráťte sa na rodinu alebo priateľov.
  • Naučte sa hovoriť „nie“: Nemusíte robiť všetko a pre každého. Uvoľnite sa z predstavy, že musíte byť dokonalé. Niekedy je lepšie nechať niečo na neskôr, aby ste sa mohli postarať o svoje duševné zdravie.
  • Vyhľadajte odbornú pomoc: Rozprávať sa s terapeutom vám môže pomôcť lepšie zvládnuť pocity viny, preťaženia a vyčerpania. Terapeut vám môže poskytnúť praktické rady a techniky, ako sa s týmito problémami vyrovnať.
  • Spojte sa s inými matkami: Niekedy pomôže už len vedieť, že v tom nie ste samy. Spojenie s inými mamami, ktoré prežívajú podobné pocity, vám môže priniesť útechu a praktické rady.
  • Cvičte všímavosť a relaxáciu: Praktizovanie meditácie alebo jednoduchého dychového cvičenia vám môžu pomôcť zresetovať sa v stresujúcich chvíľach. Aj krátke chvíľky, keď si pripomeniete, aby ste sa zhlboka nadýchli a upokojili sa, môžu spraviť veľký rozdiel.

Syndróm vyčerpanej matky je reálny problém, ktorý zažíva mnoho žien. Rozpoznať ho a začať robiť malé kroky na zlepšenie svojej psychickej pohody je prvým krokom k tomu, aby ste sa cítili lepšie a mohli znovu naplno prežívať svoj život a rodičovstvo.

Syndróm vyčerpanej matky je vec, ktorú by mala riešiť každá matka

canva/ LightFieldStudios od autora Getty Images

Zdroj titulnej foto: canva/ pixelshot

Zdroj článku: 8 Signs You’re Suffering From Depleted Mother Syndrome and How to Cope

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár