Začnite písať

AKČNÉ TIPY RODIČOVSTVO

TikTok piercing challenge: Nebezpečná výzva, ktorá ohrozuje životy detí

TikTok piercing challenge ohrozuje životy detí

Sociálne siete sú plné rôznych výziev a trendov, ktoré mladí ľudia radi napodobňujú. Niektoré sú neškodné, no iné môžu predstavovať vážne zdravotné riziká. Aktuálnym príkladom je „TikTok piercing challenge“, ktorá ohrozuje životy detí a tínedžerov. Táto výzva spočíva v tom, že si deti pomocou malých magnetických guličiek vytvárajú falošné piercingy, napríklad na jazyku. Problém nastáva, keď guličky omylom prehltnú, čo môže viesť k vážnym komplikáciám.

Trend, ktorý skončil v nemocnici

V pražskej Fakultnej nemocnici Motol momentálne ošetrujú päť detí, ktoré sa nechali zlákať touto nebezpečnou výzvou. Zatiaľ čo jedna pacientka mala šťastie a magnetické guličky jej prešli tráviacim traktom bez väčších ťažkostí, ostatné deti také šťastie nemali. Niektoré z nich čaká akútna operácia, pretože prehltnutie magnetov spôsobilo komplikácie, ktoré si vyžadujú okamžitý chirurgický zákrok.

Prečo sú magnety tak nebezpečné?

Prehltnutie jedného magnetu by samo o sebe nemuselo byť až také rizikové, no ak dieťa prehltne viacero guličiek, nebezpečenstvo prudko rastie. Magnety sa môžu v tráviacom trakte navzájom priťahovať cez stenu žalúdka alebo čriev, čo môže viesť k zraneniam, zápalom, či dokonca perforácii (predieraniu) črevnej steny. Tieto prípady sú mimoriadne vážne a môžu ohroziť život pacienta, ak sa nezasiahne včas.

Nebezpečná „TikTok piercing challenge“ ohrozuje životy detí

canva/ axelbueckert

Akútny zásah a život ohrozujúce riziká výzvy TikTok piercing challenge

Dvaja z hospitalizovaných pacientov musia podstúpiť akútnu operáciu, pretože spojenie magnetov v tele spôsobilo závažné zdravotné problémy. Perforácia čreva môže viesť k úniku obsahu čriev do brušnej dutiny, čo spôsobí silný zápal a ohrozuje život pacienta. Rýchla diagnóza a chirurgický zákrok sú v takýchto prípadoch kľúčové na záchranu zdravia.

Dôležitosť osvety a komunikácie s deťmi

„TikTok piercing challenge“ je len jedným z príkladov toho, ako môžu trendy na sociálnych sieťach prerásť do nebezpečných experimentov. Je nevyhnutné, aby rodičia, učitelia a samotné deti vedeli o rizikách, ktoré takéto výzvy prinášajú. Dospelí by sa mali rozprávať s deťmi o tom, čo sledujú na internete, a vysvetliť im, že nie všetko, čo vidia online, je bezpečné.

Prečítajte si: Vakcína OvarianVax: Nová nádej v boji proti rakovine vaječníkov od vedcov z Oxfordu

Zodpovednosť sociálnych sietí

Sociálne siete ako TikTok majú veľký dosah a vplyv na mladých ľudí, a preto je dôležité, aby tieto platformy pomáhali zabraňovať šíreniu nebezpečných výziev. Mohli by napríklad lepšie monitorovať rizikový obsah a spolupracovať s odborníkmi na ochranu zdravia a bezpečnosti detí.

Zábava nesmie prechádzať do rizika

Aj keď sociálne siete ponúkajú mladým zábavu a možnosti komunikácie, je dôležité si uvedomiť, že niektoré výzvy môžu mať vážne následky. Výzva „TikTok piercing challenge“ je varovaním pre všetkých rodičov, aby boli ostražití a upozorňovali svoje deti na riziká takýchto nebezpečných experimentov. Verme, že zvýšené povedomie pomôže predísť podobným incidentom v budúcnosti.

K tejto výzve sa vyjadrila aj Mgr. Katka Reptová na svojom instagrame sestricka_online .

 

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Mgr. Katka Reptová (@sestricka_online)

 

Zdroj titulnej foto: Canva/ Bongkarngraphic od autora bongkarngraphic

Zdroj článku: FN Motol

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár