Začnite písať

Tipy a triky akčných mám

Tipy a triky akčných mám: Ľadová voda na dokonalé krehké cesto

Ľadová voda na dokonalé krehké cesto

Ľadová voda je tajomstvom dokonale krehkého cesta, ktoré sa ľahko rozpadá na jazyku. Či už pripravujete koláče alebo slané pečivo, tento jednoduchý trik vám pomôže dosiahnuť skvelý výsledok.

Tajomstvo dokonale krehkého cesta spočíva v ľadovej vode.

Pri príprave krehkého cesta, či už na sladké alebo slané pečivo, je dôležité, aby tuk (maslo alebo margarín) zostal čo najchladnejší. Keď sa tuk pri miesení neroztopí, v ceste vzniknú malé vrstvy tuku, ktoré sa pri pečení vyparujú a vytvárajú tak dokonalú štruktúru – ľahkú, vzdušnú a krehkú.

Pri príprave krehkého cesta, či už na sladké alebo slané pečivo, je dôležité, aby tuk (maslo alebo margarín) zostal čo najchladnejší.

canva/ Richard Villalonundefined undefined od autora Getty Images Pro

Ako to funguje?

  • Pripravte si ľadovú vodu: Do pohára s vodou pridajte niekoľko kociek ľadu a nechajte ju niekoľko minút schladiť.
  • Maslo udržte studené: Maslo nakrájajte na malé kúsky a hneď ho vložte späť do chladničky, aby bolo naozaj chladné, kým ho nebudete potrebovať.
  • Pracujte rýchlo: Pri príprave cesta sa snažte, aby ste maslo čo najmenej ohriali. Keď pridávate vodu do zmesi múky a masla, použite iba ľadovú vodu. Začnite s menším množstvom a pridávajte po lyžiciach, kým cesto začne držať pohromade. Ľadová voda zabráni roztápaniu masla, čo je kľúčové pre správnu štruktúru cesta.
  • Odpočinok v chladničke: Po vypracovaní cesta ho nechajte aspoň 30 minút odpočívať v chladničke. Tento krok spevní tuk a zaručí, že sa pri pečení neroztečie príliš rýchlo.

Prečítajte si: Tipy a triky akčných mám: Ako si vyrobiť domáce ovsené mlieko

Výsledok?

Krehké, jemné a vrstvené cesto, ktoré bude mať pri každom súste tú správnu textúru. Tento trik môžete použiť pri výrobe sladkých aj slaných pokrmov – od jablkových koláčov až po chutné slané tyčinky.

Takže nabudúce, keď budete chcieť ohúriť svojich blízkych, skúste pridať do svojho pečenia trochu ľadovej vody a vychutnajte si ten rozdiel.

Tajomstvo dokonale krehkého cesta spočíva v ľadovej vode.

canva/ YULIYA KIRILLOVA od autora Getty Images

Zdroj titulnej foto: canva/ Klaus Nielsen od autora Pexels

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár