Začnite písať

AKČNÉ TIPY

UNLP Košice oslavuje dve dekády transplantácií obličiek od živých darcov

UNLP Košice

Univerzitná nemocnica L. Pasteura v Košiciach si tento október pripomína významné jubileum – 20. výročie prvej úspešnej transplantácie obličky od živého darcu. Pri tejto príležitosti nemocnica privítala desiatky darcov, ktorí neváhali obetovať kúsok svojho tela, aby zachránili životy svojim najbližším. Odborníci z transplantačného centra UNLP si spolu s nimi zaspomínali na prvú takúto operáciu, ktorou v roku 2004 začala tradícia, ktorá trvá dodnes a patrí medzi najdôležitejšie zdravotnícke úspechy nemocnice.

„Darovanie orgánu za života je nesmierne humánny čin, ktorým darcovia dávajú svojim blízkym viac ako len zdravotnú pomoc. Dávajú im šancu na plnohodnotný život. Preto sme sa rozhodli zorganizovať toto stretnutie, aby sme vyjadrili našu vďaku a úctu všetkým tým, ktorí sa rozhodli pre takýto odvážny krok,“ povedal Ľuboslav Beňa, riaditeľ UNLP Košice.

Prečítajte si: Nidal Saleh: Otec, ktorý napísal knihu „Ďakujem, že si INÝ!“ o láske k svojmu synovi s Aspergerovým syndrómom

Transplantácie od živých darcov: Silné putá a náročné rozhodnutia

Transplantácia obličky od živého darcu je výnimočným procesom, v ktorom darca podstupuje operáciu s cieľom zlepšiť zdravie niekoho iného. To vyžaduje nielen odvahu, ale aj bezhraničnú lásku a silnú vnútornú motiváciu. „Rozhodnutie odobrať zdravému človeku jednu z jeho obličiek je pre lekára jedno z najnáročnejších. Živí darcovia sú jedinečnou kategóriou ľudí, ich obetavosť a odhodlanie sú pre nás inšpiratívne,“ povedal urológ Ladislav Valanský, ktorý stál pri prvej transplantácii od živého darcu v Košiciach.

Za dve desaťročia prešlo košickým transplantačným centrom 122 darcov, ktorí neváhali podstúpiť náročnú operáciu. Títo darcovia pochádzali z rôznych rodinných vzťahov – rodičia darovali obličku deťom, súrodenci súrodencom, manželia manželom, ale objavili sa aj prípady, kde priateľ alebo kolega daroval obličku niekomu, s kým mal blízky emočný vzťah.

„Darovaním obličky darcovia navždy spečaťujú svoje vzťahy s príjemcami. Je to akt lásky a solidarity, ktorý sa nezmazateľne vryje do života oboch strán,“ dodal Beňa.

UNLP Košice oslavuje dve dekády transplantácií obličiek od živých darcov

Dvadsať rokov výnimočných príbehov

Prvú transplantáciu obličky od živého darcu v UNLP vykonali v roku 2004, keď 51-ročná matka darovala obličku svojej 25-ročnej dcére. „Bola to pre nás všetkých veľká výzva, nielen po odbornej stránke, ale aj emocionálnej. Bolo nutné zaistiť bezpečnosť pre obe zúčastnené osoby a vedieť, že ide o operáciu, ktorá môže zmeniť ich životy,“ spomína Monika Grochová, ktorá viedla tím anestéziológov počas tejto prelomovej operácie.

Od tej doby nemocnica úspešne vykonala množstvo ďalších transplantácií, pričom sa neustále posúva vpred aj v rámci technologických a medicínskych inovácií. V roku 2010 tu napríklad vykonali prvú preemptívnu transplantáciu obličky – to znamená, že oblička bola transplantovaná ešte predtým, než pacient musel podstúpiť dialýzu. O niekoľko rokov neskôr začali s výmennými, tzv. skríženými transplantáciami, ktoré umožňujú, aby darca s nekompatibilnou krvnou skupinou našiel príjemcu v rámci výmennej dvojice.

Za uplynulých 20 rokov UNLP Košice úspešne zrealizovalo 122 transplantácií od živých darcov, čo predstavuje takmer 9 % z celkového počtu transplantácií obličiek vykonaných v tomto centre.

Stretnutie darcov

Láska bez podmienok

Na slávnostnom stretnutí, ktoré sa konalo pri príležitosti výročia, riaditeľ nemocnice osobne odovzdal ďakovné listy a odznaky darcom. „Vaše rozhodnutie je dôkazom nesebeckej lásky a solidarity, ktoré majú trvalú hodnotu. Svojím činom ste zachránili zdravie a život vašich blízkych a zaslúžite si našu hlbokú vďaku,“ povedal Beňa počas podujatia.

Darovanie obličky je definitívnym krokom. Je to obetovanie časti vlastného tela a zdravia v prospech druhého človeka. No napriek tomu darcovia, ktorí sa rozhodnú pre tento čin, svedčia o nezištnej láske a hlbokých vzťahoch, ktoré im umožňujú prekonávať obavy a neistoty. Tento proces často ešte viac zblíži darcov s ich príjemcami a vytvorí medzi nimi nezmazateľné putá.

darcovia obličkyOdkaz do budúcnosti

Vývoj transplantačných operácií v UNLP Košice nekončí. Naopak, nemocnica neustále napreduje a otvára nové možnosti pre pacientov. V roku 2024 sa im podarilo realizovať transplantáciu obličky medzi darcom a príjemcom s nezhodnou krvnou skupinou, čím prekonali ďalšiu významnú prekážku v oblasti transplantácií.

Keď sa pozrieme späť na uplynulých 20 rokov, príbehy darcov obličiek v Košiciach nám pripomínajú nielen o dôležitosti pokroku v medicíne, ale predovšetkým o sile ľudskej lásky, odvahy a obetavosti. Každý z týchto príbehov je svedectvom o tom, ako môže jeden človek zmeniť život druhého tým najväčším darom – darom života.

Darca v strede a napravo riaditeľ UNLP KošiceZdroj foto: UNLP Košice

Zdroj článku: TS UNLP Košice

Zanechaj nám svoj komentár