Začnite písať

MAMA A KARIÉRA

Ženy po materskej často začínajú kariéru odznova: Flexibilita je kľúčovým faktorom návratu do práce

Kariéra po materskej

Najnovšie zistenia z prieskumu realizovaného agentúrou IPSOS pre OZ Pracujúce mamy odhaľujú znepokojujúci trend, ktorý čoraz viac zasahuje slovenské ženy po návrate z materskej alebo rodičovskej dovolenky. Výsledky ukazujú, že návrat do pôvodného zamestnania je pre mnohé z nich čoraz zriedkavejšou možnosťou. Takmer 60 % matiek sa po materskej ocitá v situácii, kde musia nielen zmeniť zamestnávateľa, ale často aj pozíciu alebo dokonca celé odvetvie. Tieto výsledky podčiarkujú narastajúci tlak na flexibilitu a prispôsobivosť trhu práce voči matkám, ktoré sa po dlhšom pracovnom výpadku snažia znovu etablovať.

Podľa prieskumu, ktorý sa uskutočnil od 20. augusta do 3. septembra 2024 a zameral sa na ženy vo veku 18 až 53 rokov, až 57 % žien uviedlo, že po návrate z materskej dovolenky zmenili zamestnávateľa. Tento údaj je alarmujúci, keďže ešte v roku 2022 bolo toto číslo na úrovni 48 %. Kariérne zmeny sú teda stále častejším javom a tento posun ukazuje, aké dôležité je pre ženy nájsť si zamestnanie, ktoré im umožní lepšie zladiť pracovný a rodinný život.

Dlhšia pracovná pauza komplikuje návrat do pôvodného zamestnania

Jedným z kľúčových faktorov, ktorý ovplyvňuje schopnosť žien vrátiť sa na svoje pôvodné pracovné miesto, je dĺžka materskej dovolenky. „Slovenský štandard sú dve deti relatívne rýchlo po sebe,“ vysvetľuje kariérna poradkyňa Terézia Miháliková z OZ Pracujúce mamy. Z prieskumu vyplynulo, že ženy, ktoré boli neaktívne na trhu práce dlhšie ako tri a pol roka, majú minimálnu šancu vrátiť sa na svoju pôvodnú pozíciu. Až 7 z 10 týchto žien sa rozhodlo nielen pre zmenu zamestnávateľa, ale aj pre zmenu profesie, pričom polovica z nich menila dokonca celé odvetvie.

kariéra po materskej býva pre mnohé matky problémová

canva/ značky Kaspars Grinvalds

Flexibilita ako rozhodujúci faktor

Pre väčšinu žien, ktoré sa snažia opäť začleniť do pracovného procesu, je kľúčovým problémom nedostatok flexibility v pracovných podmienkach. Z prieskumu vyplynulo, že takmer 80 % žien považuje za svoj najväčší problém práve nedostatok flexibility nielen v pracovnom čase, ale aj v mieste výkonu práce či type úväzku. Zaujímavosťou je, že najžiadanejší je skrátený úväzok na 60 až 80 %, ktorý matkám umožňuje lepšie zladiť pracovné povinnosti s rodinnými záväzkami.

Prečítajte si: Kofeín a tehotenstvo: Čo odhaľujú najnovšie výskumy o jeho vplyve na vývoj plodu?

Paradox súhlasu a jeho negatívne dôsledky

Jedným z ďalších problémov, ktorým ženy po materskej čelia, je tzv. „paradox súhlasu“. V snahe získať alebo udržať si prácu, mnohé ženy pristupujú na podmienky, ktoré často presahujú ich reálne možnosti. Hlásia sa na menej kvalifikované pozície v nádeji, že im tieto ponúknu väčšiu flexibilitu. Navyše, v rámci pracovných povinností často súhlasia s úlohami, ktoré sú nad rámec ich pôvodných pracovných zmlúv. „Paradoxne však namiesto toho, aby získali pracovnú stabilitu, tento postup vedie k narastajúcemu stresu, ktorý môže mať devastujúci vplyv na ich rodinný život a v krajnom prípade končí výpoveďou,“ varuje Patrícia Hirschnerová z OZ Pracujúce mamy.

Dlhšia pracovná pauza komplikuje návrat do pôvodného zamestnania

canva/sturti od autora Getty Images Signature

Výzva pre firmy: Ako podporiť matky po návrate do práce

Z výsledkov prieskumu vyplýva, že slovenské firmy ešte stále čelia výzve, ako vytvárať pracovné podmienky, ktoré budú reflektovať potreby matiek. Či už ide o flexibilitu v pracovnom čase, možnosť práce z domu alebo zmenu formy úväzku, je zrejmé, že firmy musia lepšie prispôsobiť pracovné podmienky, ak chcú využiť potenciál tejto časti pracovnej sily.

Prieskum naznačuje, že trh práce sa musí prispôsobiť novým požiadavkám, ktoré prinášajú ženy po materskej. Ak sa firmy naučia poskytovať flexibilné pracovné podmienky, môžu získať kvalifikovaných a motivovaných zamestnancov, ktorí vďaka väčšej rovnováhe medzi prácou a rodinným životom dosiahnu lepšie výsledky nielen na pracovisku, ale aj v osobnom živote.

Prieskum ukazuje, že aj keď návrat do práce po materskej je pre ženy často veľkou výzvou, so správnymi podmienkami môžu tieto ženy nájsť nový začiatok, ktorý bude prospešný pre nich aj pre ich rodiny.

Ako podporiť matky po návrate do práce

canva/ Wavebreakmedia od autora Getty Images

Zdroj titulnej foto: canva/ pixelshot

Zdroj článku: TS Pracujúce mamy

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár