Chorvátsko úplne inak: Tradície, vôňa mora a sviatočná atmosféra
Chorvátsko je pre Slovákov najmä krajinou, kam v lete vyrazia za morom. Ale rozhodne stojí za to, spoznávať túto obľúbenú destináciu aj počas zvyšku roka. Napríklad také obdobie adventu je skutočne mimoriadnym zážitkom. Okrem toho, že sa nadýchate prímorského vánku, spoznáte tradičné zvyky a ešte si aj užijete príjemné, skôr jarné, počasie.
Zbalili sme si pár vecí a nasadli od auta. Vychutnali si zasnežené Plitvice a užili advent v prístavnom mestečku Ploče. No nielen tam. Vatrogasci – požiarnici nás vyviezli do starej Podace na Makarskej riviére, kde sa takmer všetci obyvatelia podieľali na príprave živých jasličiek. Zbehli sme aj do mestečka Ston, kde nájdete menšieho brata Veľkého čínskeho múru. Na záver sme sa vybrali ešte aj do Zagrebu. A domov sme odišli s nezabudnuteľnými zážitkami z hlavného mesta. Mesta, ktoré bolo 3 roky po sebe, v rokoch 2016, 2017, 2018, vyhlásené za Best Christmas market.
Prečítajte si: Túlačky akčnej mamy: Spoznávame vnútrozemie Chorvátska
Advent v Chorvátsku
Chorvátsko slávi Vianoce v duchu kresťanských tradícií, podobne ako u nás, ale pár rozdielov predsa len nájdeme.
Samotná príprava na Vianoce začína v deň sv. Lucie, kedy sa vianočná pšenica namočí do vody a klíči až do Vianoc. Ak naklíči, predpovedá bohatý a plodný rok. Počas Vianoc sa pšenica presunie pod stromček a po sviatkoch sa vyklíčené zrno sype vtáčikom.
Badnjak
Základným rozdielom oproti našim zvykom je, že 24. decembra Chorváti ešte Štedrý deň nemajú. Slávi sa Badnjak, deň kedy sa drží pôst, a nekonzumuje sa mäso. Hladom však domáci rozhodne netrpia. Ako by aj mohli, jedlo doslova milujú.
V tento deň prinesie do krbu pán domu veľký peň z dubového dreva, ktorý sa volá badnjak, pokropený svätenou vodou, a nechá ho tlieť až do rána. Okrem toho sa pripravuje sušená treska – bakalar a dopoludnia sa stretávajú priatelia a známi na uliciach, či v prístavoch a odvšadiaľ znie hudba a detský smiech. Badnjak je oslavou priateľstva, veselia a príprav na Božić, čiže 25. december. Počas Badnjaka sa doma zdobí stromček, pri ktorom sa musí vystriedať celá rodina. Okrem chutného bakalara sa zvyknú pražiť fritule – malé šišky a kroštule – podobné našim fánkam.
Prečítajte si: Túlačky akčnej mamy: Bosna a Hercegovina je nádherná
Zaujímavosťou je, že ryba bakalar je veľmi slaná a tvrdá, preto sa namáča do vody, ktorá sa musí často vymieňať. Ponorený bakalar strávi vo vode jeden až dva dni, aby zmäkol a zbavil sa slanosti. Je to výborná pochúťka, ktorá bola kedysi jedlom chudobných. Pripravuje sa na bielo – s olivovým olejom a cesnakom alebo na červeno, a teda s rajčinami, prípadne s paradajkovým pretlakom. Dôležitou súčasťou prípravy sú bylinky ako rozmarín, šalvia a bobkový list. K bakalarovi sa podávajú varené zemiaky, fazuľky alebo domáci chlieb. Zvykom je počas Badnjaka pripravovať aj chobotnice, kalamáre, či mušle. No a tie pravé Vianoce začínajú omšou, kde si všetci zaželajú Sretan Božić, čiže Šťastné Vianoce.
Božić
Božić je hlavným dňom vianočných sviatkov. Ráno sa rozbaľujú darčeky, ktoré nosí Ježiško – Mali Isus a najdôležitejší je sviatočný obed, pri ktorom nesmie nikto z rodiny chýbať. Podáva sa polievka, francúzsky šalát, sarma – závitky z kapustného listu plnené mletým mäsom. Na stole nechýba pršut – sušená šunka, domáca klobáska, ale aj hladna svinjetina – natenko narezané studené bravčové plátky. Pre Vianoce je tiež typický likér z mrtinice. Ten sa vyrába sa z rastlinky mirte. Likér je liečivý, vhodný na trávenie, ale aj na zlepšenie sexuálneho apetítu. Zo sladkého sa najviac pečú orechovníky a makovníky.
Iné kultúry prinášajú iný pohľad
Spríjemniť si predvianočný čas výletom do Chorvátska bol určite výborný nápad. Spoznať domácich aj mimo sezóny a vnímať ich radosť zo sviatočného obdobia je doslova zážitok. Priateľský národ nezostal nič dlžný svojej pohostinnosti, ale ukázal aj silu tradícií a to, aká je rodinná súdržnosť pre nich dôležitá.
V posledných rokoch je zvykom navštíviť počas adventu veľkomestá. Zagreb je preto naozaj skvelou voľbou. Predvianočné obdobie v hlavnom meste Chorvátska vás určite očarí. Niet divu, že bolo práve toto mesto s rôznymi trhmi vyhlásené za jedno z najkrajších. No ak máte chuť zažiť južanské tradície trochu inak, pridajte pár kilometrov. Prímorská atmosféra sa slovami ani nedá opísať. A hrejivé počasie? Tak to je už len super bonus navyše.
Zdroj foto: archív Veronika Samborská