Začnite písať

AKČNÉ TIPY RECEPTY

Čo sa pečie na Instagrame? Super recepty na vianočné dobroty

Ak ste ešte nezačali piecť vianočné koláčiky, vôbec sa nemusíte stresovať. A ak sa vôbec piecť nechystáte, ani to nie je žiadna tragédia. Ale ak predsa len hľadáte ten najlepší recept pre obľúbené vianočné dobroty, inšpirovať sa môžete aj na sociálnych sieťach.

Našli sme pre vás pár profilov šikovných a z pečenia radostných žien, ktoré sa podelili so svojimi overenými receptami. Ak máte chuť, utrite si slinky a pustite sa do pečenia alebo aj nepečenia. Nie na všetky fajnotky potrebujeme rúru.

Nepečené medové úliky

Prvý recept je od Veroniky Bušovej. A je z tých, kvôli ktorým zapínať rúru ani nemusíte. Nepečené medové úliky sú aj napriek tomu extrémne lahodné. Čo na úliky potrebujete?

Čo sa pečie na Instagrame? Úliky: 240 g mleté mandle, 150 g mleté karamelové sušienky, 70 g práškový cukor, 125 g maslo, 60 g med, štipka soli
Náplň: 100 g maslo, 70 g med, 30 ml rum
+ cca 60 ks detské piškóty, 80 g práškový cukor na obaľovanie a posýpanie

Postup: Do misky nasypeme sypké suroviny, čiže mleté mandle, sušienky a práškový cukor. Pridáme k nim zmäknuté maslo, med a štipku soli. Rukou vypracujeme cesto. Aby sa s ním dobre pracovalo, môžeme ho nechať hodinu v chladničke. Na náplň vyšľaháme maslo s medom a rumom. Z odstáteho cesta tvarujeme guľôčky, ktoré obalíme v práškovom cukre, aby sa nelepili a vložíme ich do úlikovej formičky. Vytvarované úliky naplníme krémom a uzatvoríme piškótou. Skladujeme ich v chladničke a pred podávaním ich pocukrujeme.

Prečítajte si: Medovníky: Ich sladká história siaha až do čias starovekého Egypta

Trojaké vanilkové rožteky

Ako druhý recept vám ponúkame Trojaké vanilkové rožteky od Klaudi Sirovcovej. Vanilkové rožteky totiž k Vianociam neodmysliteľne patria. A prečo by pre zmenu nemohli by hneď v troch farbách? O tie dve, menej tradičné, sa postará škorica a kakao.

Čo sa pečie na Instagrame? Na 55 ks rožtekov potrebujeme: 275 g hladká múka, 100 g mleté orechy – vlašské, lieskovcové alebo mandle, 2 ks vanilkový cukor, 2 ks žĺtka, 150 g práškový cukor (75 do cesta, 75 obaľovanie), 200 g maslo, 2 PL mletá škorica, 2 PL instantná káva (prášok), štipka soli, horká čokoláda

Postup: Múku, pomleté orechy, 75 g cukru, 1 vanilkový cukor, štipku soli, žĺtka a mäkké maslo zmiešame v stroji na mäkké pružné cesto. Ak sa drobí, pridáme lyžicu vody, ak lepí tak trochu múky. Cesto rozdelíme na 3 časti – do jednej pridáme lyžicu škorice, do druhej lyžicu kávy. Všetky 3 cesta zabalíme a dáme na hodinu do chladničky. Potom si urobíme rožteky a pečieme pri 200 stupňoch približne 10 minút – horný a dolný ohrev. Následne si v 3 miskách zmiešame: 25 g práškový cukor + 1 vanilkový, 25 g práškový cukor + 1 lyžica škorice a, 25 g práškový + 1 lyžica instantnej kávy. Každý rožtek obalíme v tej jeho zmeske – vanilkový do vanilkového, a tak ďalej. Nakoniec roztopíme čokoládu a konce rožtekov do nej môžeme namočiť, alebo aj nemusíme.

Vianočné perníkové muffiny

Myslíte si, že muffiny na vianočný stôl nepatria? Omyl. Ak sú také chutné a krásne ako od Martiny Gromovej, potom určite áno. Vianočné perníkové muffiny potešia oko aj jazýčky. Muffiny vyzerajú zvrchu ako donuty. Sú vláčne a šťavnaté.

Čo sa pečie na Instagrame? Ingrediencie na cca 15 ks muffín: 200 g polohrubá múka, 100 g mandľová múka, 150 g hnedý cukor, 15 g kypriaci prášok do perníka, 10 g perníkové korenie, 30 g holandské kakao, 2 ks trstinový vanilkový cukor, 2 ks vajce, 250 ml acidofilné mlieko, 100 ml olej, 50 g rozpustené maslo, 2 pl melasa, 200 g najemno nastrúhaná mrkva, 5 g pomarančová kôra

Postup: Všetky suché suroviny zmiešame. V druhej miske zmiešame všetky ostatné okrem mrkvy. Nalejeme k suchej zmesi a vymiešame hladké cesto. Nakoniec vmiešame mrkvu. Cesto nalejeme do plechu na muffiny, ktorý sme vyložili košíčkami. Pečieme v rúre vyhriatej na 170 °C cca 35 minút.

Krém na muffiny: 200 g biela čokoláda, 40 ml smotana na šľahanie 33 %, 160 g maslo, hnedá a zelená potravinárska farba

Postup: Nadrobno nasekanú čokoládu zalejeme horúcou smotanou. Necháme 2 minúty postáť a vymiešame. Ak sa neroztopí celkom, použijeme vodný kúpeľ. Maslo izbovej teploty šľaháme do hustej peny. Po častiach zašľaháme čokoládu izbovej teploty. Do dvoch misiek odoberieme trochu krému, jednu časť zafarbíme na zeleno, druhú necháme bielu. Ostatný krém zafarbíme na hnedo. Do vychladnutých muffinov urobíme dierky. Navrch okolo dierok nastriekame krém. Takto pripravený muffin vtlačíme hore dnom do silikónovej formy na donuty. Dáme na chvíľku zmraziť. Opatrne vytiahneme z formy. Dozdobíme pomocou krémov, cukrového zdobenia a mašličiek, ktoré sme si pripravili zo zafarbeného marcipánu.

Prečítajte si: Ružové linecké koláčiky, ktoré vám ukradnú srdce (a pohľad)

Kokosové ježe mojej mamky

Petra DžerengováČo sa pečie na Instagrame? je nielen výborná spisovateľka. Skvele sa vie obracať aj v kuchyni a k jej obľúbeným vianočným koláčikom, patria Kokosové ježe, na ktoré má recept od svojej mamky. Vylepšila ho karamelom a orechmi.

Čo potrebujeme: 6 ks vajíčka, 250 g práškový cukor, 100 g kryštálový cukor, 200 ml voda, 300 g hrubá múka, 1 ks prášok do pečiva, 50 g mleté orechy

Poleva: 380 g práškový cukor, 40 g kakao, 20 PL mlieko, 250 g hera alebo maslo, kokosová múčka

Ako na to: Kryštálový cukor skaramelizujeme na miernom plameni, zalejeme 200 ml vody a necháme rozpustiť. Žĺtky vymiešame s práškovým cukrom do bledej peny a postupne pridávame vychladnutý karamel. Pridáme múku s práškom do pečiva a pomleté orechy. Primiešame sneh z bielkov a cesto vylejeme na plech. Pečieme pri 180 stupňoch asi 30 minút. V mlieku si rozpustíme heru/maslo, cukor, kakao a necháme vychladnúť. Koláč po vychladnutí nakrájame na kocky, namáčame do polevy a obaľujeme v kokosovej múčke.

Zdroj recepty, popis, foto: Instagram

Zdroj titulná foto: Pexels_Ksenia Chernaya

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár