Ružové linecké koláčiky, ktoré vám ukradnú srdce (a pohľad)
Linecké koláčiky sú skrátka klasika, ktorá patrí k Vianociam rovnako ako rozsvietený stromček či vôňa škorice. Sú jemné, maslové a vždy zaručene potešia každého. Ale čo keby sme ich trošku osviežili a dodali im šmrnc? Tento recept vám ukáže, ako z obyčajného lineckého spraviť niečo výnimočné. Vďaka prášku z dračieho ovocia a malinovému pudingu získajú koláčiky nádherné odtiene ružovej a fialovej, ktoré okamžite upútajú. A tá chuť? Jednoducho neodolateľná.
Recept na ružové linecké koláče
Čo budete potrebovať? (na 25–30 spojených koláčikov)
Na cesto:
- 150 g polohrubej múky
- 1 vajíčko
- 75 g práškového cukru
- 2 balenia malinového pudingového prášku (ak nenájdete, postačí aj lyofilizované dračie ovocie)
- 90 g zmäknutého masla
- ½ ČL prášku do pečiva
- 10–15 g prášku z lyofilizovaného dračieho ovocia (LYO ovocie)
Na plnku a zdobenie:
- Lekvár (ríbezľový, malinový, jahodový alebo pomarančový – podľa chuti)
- Biela čokoláda s pár kvapkami oleja
Prečítajte si: Recept na mäkké medovníčky a dokonalú zdobiacu polevu
Postup prípravy je nasledovný
Príprava cesta
Do veľkej misy dajte všetky suché ingrediencie – múku, práškový cukor, prášok do pečiva, malinový puding a rozmixované dračie ovocie. Premiešajte, aby sa všetko pekne spojilo. Potom pridajte zmäknuté maslo a vajíčko. Rukami vypracujte cesto, ktoré bude jemné a pružné. Zabaľte ho do fólie a nechajte odpočívať aspoň dve hodiny v chladničke. Ak máte čas, pokojne aj dlhšie – chute sa lepšie prepoja a cesto sa bude ľahšie spracovávať.
Vaľkanie a vykrajovanie
Cesto vyberte z chladničky, krátko ho prepracujte na pomúčenej doske a vyvaľkajte. Dajte si pozor, aby nebolo príliš tenké – asi 3 mm je ideál. Vykrajujte tvary podľa toho, čo máte radi, či už klasické kolieska, srdiečka alebo vianočné motívy.
Pečenie
Koláčiky uložte na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečte ich v predhriatej rúre na 180 °C približne 5–7 minút. Sledujte ich – mali by byť len jemne zlatisté, nie hnedé. Po upečení ich nechajte úplne vychladnúť.
Zdobenie a plnenie
Vrchné časti koláčikov ozdobte rozpustenou bielou čokoládou. Stačí do čokolády pridať pár kvapiek oleja, aby bola hladká a lesklá. Ak chcete, môžete ich ešte posypať práškom z dračieho ovocia alebo kúskami sušeného ovocia. Potom ich spojte lekvárom podľa chuti. Ja odporúčam ríbezľový – jeho jemná kyslosť krásne ladí s jemne sladkým cestom.
A viete, že linecké koláčiky patria k najstarším receptom na svete? Prvýkrát sa ich názov objavil už v 17. storočí v Rakúsku, kde vznikol slávny „Linecký koláč“. Je považovaný za jeden z najstarších písomne zaznamenaných receptov na tortu. No a dnes si tento kúsok histórie môžeme vychutnať v malej verzii.
Prečo tieto linecké stojí za to vyskúšať?
Linecké koláčiky podľa tohto receptu sú dokonalým spojením tradičného a moderného. Ich farba zaručene upúta pozornosť, chuť je jemná, maslová a zároveň svieža vďaka ovocnému lekváru. Navyše, prášok z dračieho ovocia im dodáva nie len krásnu farbu, ale aj náznak exotickej chute.
Tieto koláčiky sú ideálne nielen na sviatočný stôl, ale aj ako milá pozornosť pre niekoho, koho chcete potešiť. A verte, že keď ich ochutnáte, nebude to posledný raz, čo ich budete piecť. Takže, zapnite rúru, pripravte si vykrajovačky a nechajte svoju kuchyňu rozvoňať sladkým čarom lineckých koláčikov.
zdroj titulnej foto: AI
zdroj článku: IG/poppy.cakes