Začnite písať

RECEPTY

Najlepší domáci punč: Nápoj, ktorý má korene v Indii

punč

Vianoce sú časom, keď nás láka niečo teplé, voňavé a sladké – niečo, čo nás zahreje nielen na tele, ale aj na duši. Ak hľadáte nápoj, ktorý k vám prinesie atmosféru vianočných trhov priamo do obývačky, potom ste tu správne. Domáci punč je tým pravým spoločníkom pre chladné zimné večery a vďaka svojej univerzálnosti si ho zamilujú dospelí aj deti. Stačí pár ingrediencií a kúsok vášho času – výsledok bude stáť za to!

Čo je vlastne punč a kde siaha jeho história?

Punč je horúci nápoj, ktorý má korene v Indii, no do Európy ho priniesli britskí námorníci v 17. storočí. Jeho názov pochádza z hindského slova „pāñč“, čo znamená päť, podľa pôvodných piatich ingrediencií: alkoholu, cukru, citrónu, vody a korenia. Dnes sa však punč vyvíjal a každý región má svoju vlastnú verziu. Vianočný punč, aký poznáme dnes, je skôr sladký, ovocný a jemne korenistý.

Recept na punč, ktorý si budete chcieť variť každoročne

Ingrediencie pre ten najlepší punč

Pre štyri veľké poháre plné vianočnej atmosféry budete potrebovať:

  • 500 ml suchého červeného vína (alebo jablčného muštu pre nealko verziu)
  • 200 ml rumu
  • 500 ml pomarančového džúsu (čerstvo vytlačený je bonus)
  • 300 ml vody
  • 2 sáčky čierneho čaju
  • 3 lyžice medu alebo hnedého cukru (podľa chuti)
  • 1 pomaranč a 1 citrón (nakrájané na kolieska)
  • 2 celé škoricové drievka
  • 5-6 klinčekov
  • 1 hviezdička badiánu
  • štipka muškátového orieška

punč

Postup: Ako na dokonalý punč

  • Vezmite stredne veľký hrniec a vlejte doň vodu. Pridajte čajové sáčky, škoricu, klinčeky, badián a štipku muškátového orieška. Priveďte k varu, potom nechajte na miernom ohni lúhovať 5-7 minút, aby sa uvoľnila chuť korenia.
  • Vyberte čajové sáčky, pridajte pomarančový džús, med alebo cukor a kolieska pomaranča a citróna. Opäť zahrievajte, ale už neprivádzajte k varu – nápoj má byť horúci, nie vriaci.
  • Teraz prichádza na rad červené víno – vlejte ho do hrnca a jemne premiešajte. Ak máte chuť na trochu silnejšiu verziu, pridajte aj rum, ktorý punču dodá hĺbku a jemné teplo. Dajte si však pozor, aby zmes nezačala vrieť – chcete, aby si nápoj zachoval svoju príjemnú arómu a obsah alkoholu, ktorý sa pri varení rýchlo stráca.
  • Pred podávaním ochutnajte, či je punč dostatočne sladký alebo korenistý. Môžete pridať viac medu, škorice alebo klinčekov podľa chuti.
  • Nalejte punč do pohárov, ozdobte plátkom pomaranča, škoricovou tyčinkou alebo vetvičkou čerstvého rozmarínu pre vizuálny efekt. Nezabudnite na teplé prikrývky a dobrú spoločnosť.

Prečítajte si: Rakvičky: Upečte si tieto extrémne chutné cukrovinky

Tipy na rôzne zaujímavé verzie punču

  • Nealkoholická verzia: Vynechajte víno a rum, použite viac ovocného džúsu (napríklad kombináciu jablkového a brusnicového) a pridajte lyžicu vanilkovej esencie.
  • Exotická verzia: Skúste pridať kúsok čerstvého zázvoru alebo kardamónu pre jemne pikantnú chuť.
  • Šumivý punč: Tesne pred podávaním pridajte trochu šumivého vína alebo perlivej vody.

Prečo si pripraviť domáci punč?

Pripraviť si domáci punč je naozaj jednoduché, zábavné a môžete ho doladiť presne podľa svojich predstáv. Navyše, keď ho varíte, celý dom zaplní neodolateľná vôňa, ktorá okamžite vytvorí pocit útulného domova. Punč je ideálnym spoločníkom na rodinné oslavy, stretnutia s priateľmi alebo na tie vzácne tiché chvíle, keď si sadnete k vianočnému stromčeku s obľúbenou knihou v ruke.

Vyskúšajte tento recept a preneste sa do sveta teplých, voňavých chvíľ, ktoré spravia vaše Vianoce ešte kúzelnejšími. Nazdravie.

recept punč

canva/ Olga Kriger

zdroj titulnej foto: canva/oksanashyriaievaphotos

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár