Začnite písať

Krása od A po Z

Spôsobuje čokoláda vyrážky? Pravda a mýty

čokoláda a vyrážky

Čokoláda je jednou z najobľúbenejších pochúťok na svete. Pre niektorých je malým hriechom, pre iných zas neodolateľnou sladkosťou, ktorá prináša radosť. Ale čo ak sa za touto sladkou potechou skrýva možný problém? Už roky koluje tvrdenie, že čokoláda spôsobuje vyrážky alebo dokonca zhoršuje stav akné. Ako to teda je? Pozrime sa na túto otázku ľudsky, rozumne a s ohľadom na vedecké poznatky.

Čokoláda pod drobnohľadom: Čo obsahuje?

Čokoláda, hlavne tá mliečna a sladená, obsahuje kombináciu cukru, tuku, mlieka a kakaových zložiek. Okrem toho sa v nej môžu nachádzať prísady ako orechy, karamel či rôzne arómy. Z nutričného hľadiska je zaujímavé, že kakaový prášok obsahuje antioxidanty, ktoré môžu byť pre telo prospešné. Na druhej strane však vysoký obsah cukru a tuku môže mať negatívne účinky na niektoré procesy v tele, vrátane zdravia pokožky.

Kde vznikla spojitosť medzi čokoládou a vyrážkami?

Spojenie čokolády s vyrážkami má korene v 60. rokoch 20. storočia, keď sa uskutočnili prvé štúdie na túto tému. Avšak tieto staršie výskumy boli často nepresné alebo obmedzené. Ľudia vnímali, že po zjedení väčšieho množstva čokolády sa ich pokožka „zhoršila“. Tento dojem sa však môže spájať nielen so samotnou čokoládou, ale aj s ďalšími faktormi, ako sú stravovacie návyky, stres alebo hormonálne výkyvy.

čokoláda

canva/Dean Drobot

Veda hovorí: Nie je to o čokoláde samotnej

Moderné štúdie ukazujú, že čokoláda nie je hlavnou príčinou akné ani vyrážok. Ak sa však konzumuje vo veľkom množstve, môže nepriamo prispieť k problémom s pokožkou, a to najmä kvôli vysokému obsahu cukru a tuku. Tieto zložky môžu:

  • Zvyšovať zápalové procesy v tele – Cukor spôsobuje prudký nárast hladiny inzulínu, čo môže podporiť tvorbu mazu na pokožke. Nadbytočný maz upcháva póry a podporuje vznik vyrážok.
  • Narušiť hormonálnu rovnováhu – Strava s vysokým glykemickým indexom môže zvyšovať hladinu androgénov (hormónov), ktoré stimulujú mazové žľazy.
  • Ovplyvniť črevnú mikroflóru – Zdravie čriev je úzko prepojené so stavom pokožky. Nadmerný príjem spracovaných potravín (ako je čokoláda plná cukru) môže narušiť rovnováhu prospešných baktérií v črevách.

A čo kvalitná horká čokoláda?

Horká čokoláda s vysokým obsahom kakaa (70 % a viac) má úplne iný nutričný profil. Obsahuje menej cukru a tuku, pričom je bohatá na antioxidanty, ako sú flavonoidy. Tieto látky môžu mať pozitívny vplyv na pokožku, pretože znižujú zápal a podporujú ochranu pred poškodením voľnými radikálmi. Ak máte radi čokoládu, práve horká čokoláda môže byť lepšou voľbou.

Seborea, akné a čokoláda: Ako to súvisí?

Ak trpíte kožnými problémami, ako sú seborea či akné, mali by ste sledovať nielen čokoládu, ale aj celkovú stravu. Konzumácia sladkostí a mastných jedál môže ovplyvniť stav pokožky, no zriedka ide o jedinú príčinu. Koža odráža vnútorné procesy v tele – od hormonálnych zmien až po stres a hydratáciu. U ľudí so seboreou môžu mastné zložky stravy podporiť tvorbu mazu, no to neznamená, že čokoláda je nepriateľ číslo jeden.

spôsobuje čokoláda vyrážky

canva/ Dean Drobot

Ako si dopriať čokoládu bez výčitiek (a vyrážok)?

Ak sa nechcete vzdať čokolády, ale zároveň si chcete udržať zdravú pokožku, tu je niekoľko tipov:

  • Vyberajte kvalitnú čokoládu – Uprednostnite horkú čokoládu s vysokým obsahom kakaa a minimom pridaného cukru.
  • Obmedzte množstvo – Všetko s mierou. Malý kúsok čokolády denne pravdepodobne vašej pokožke neuškodí.
  • Dbajte na celkovú stravu – Zaraďte do jedálnička potraviny bohaté na vitamíny A, E a zinku, ktoré podporujú zdravie pokožky.
  • Dodržiavajte pitný režim a odpočívajte – Pite dostatok vody a znížte stres. Oba tieto faktory majú zásadný vplyv na kvalitu pleti.

Prečítajte si: MDDr. Karin Ráczová: Vyhnite sa týmto chybám, ak nechcete svojim deťom pokaziť zuby

Pravda alebo mýtus?

Čokoláda sama o sebe nespôsobuje vyrážky ani akné. Je však pravda, že nadmerná konzumácia sladkých a mastných jedál (vrátane čokolády) môže nepriamo prispieť k zhoršeniu stavu pokožky. Ak si však vyberiete kvalitnú horkú čokoládu a budete ju jesť s mierou, nemusíte sa báť, že vám „pokazí“ pleť.

Čokoláda je radosť, nie nepriateľ. Tak si ju vychutnajte bez výčitiek – ale s rozumom.

ako je to s čokoládou a vyrážkami

canva/rfranca od autora Getty Images

zdroj titulnej foto: canva/dragana991 od autora Getty Images

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár

Your email address will not be published. Required fields are marked *