Tradičná silvestrovská kapustnica
Kapustnica, tradičná polievka, ktorá zdobí vianočné a silvestrovské stoly, je neodmysliteľnou súčasťou našej kuchyne. Pochádza z historických koreňov slovenskej gastronómie, kde ju pripravovali najčastejšie v horských oblastiach ako jednoduché a sýte jedlo na chladné zimné dni. Tento recept, overený časom a odovzdávaný z generácie na generáciu, vám zaručí nezabudnuteľný gastronomický zážitok. Poďme sa spolu pozrieť, ako si pripraviť kapustnicu plnú autentických chutí.
Recept na tradičnú silvestrovskú kapustnicu
Ingrediencie:
- 2 kg kyslej sudovej kapusty
- 1 kg bravčového pliecka
- 700 g domácej klobásy
- Sušené hríby
- 1 väčšia cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 PL červenej mletej papriky
- 3 litre vody
- Rastlinný olej
- Mleté čierne korenie
- Rasca
- Bobkový list
- Celé čierne korenie
- Soľ
- Kyslá smotana (na podávanie, podľa chuti)
Prečítajte si: Fit burizónové rezy s arašidovým maslom a čokoládou
Postup prípravy:
Príprava základu
Cibuľu pokrájajte na drobné kocky a opražte ju na oleji dosklovita. Ku koncu, približne 1-2 minúty pred dokončením, pridajte na jemno pokrájaný cesnak. Potom pridajte na kocky nakrájané bravčové pliecko a spolu poduste, aby sa chute prepojili. Odstavte z ohňa a prisypte červenú mletú papriku. Dôkladne premiešajte, aby paprika nezískala horkú chuť.
Spojenie kapusty a korenín
Pridajte nakrájanú kapustu. Ak je kapusta príliš kyslá, môžete ju jemne prepláchnuť studenou vodou, alebo použiť časť sladkej kapusty na zmiernenie kyslosti. Potom pridajte mleté čierne korenie, sušené hríby (ktoré ste predtým namočili do horúcej vody a nechali zmäknúť), rascu, bobkový list a celé čierne korenie. Ak používate domácu kapustu, tieto koreniny možno nebude potrebné pridávať.
Varenie kapusty
Zalejte obsah hrnca tromi litrami vody a priveďte k varu. Polievku nechajte variť približne hodinu, alebo pokiaľ nebude bravčové mäso mäkké.
Pridanie klobásy
Do hrnca vložte celú domácu klobásu a varte ďalších 30 minút. Po uvarení klobásu vyberte, pokrájajte na kolieska a vložte späť do polievky. Kapustnicu nechajte ešte raz prevrieť a podľa potreby dochuťte.
Servírovanie
Kapustnicu podávajte horúcu s čerstvým kváskovým chlebom, ktorý svojou jemnou kyslosťou doplní chuť polievky. Pre jemnejšiu chuť si môžete do taniera pridať kyslú smotanu.
Tipy na dokonalú kapustnicu:
- Použite kvalitnú sudovú kapustu, ktorá je bohatá na prirodzenú kyslosť a výraznú vôňu.
- Domáca klobása dodá autentickú chuť, ktorú nenahradí žiadny kupovaný produkt.
- Pre intenzívnejšiu hubovú chuť môžete použiť viac sušených hríbov.
Tradícia kapustnice
Kapustnica je viac ako len polievka – je symbolom spolupatričnosti a vianočnej pohody. V niektorých oblastiach Slovenska sa podáva ako prvé jedlo po štedrej večeri, zatiaľ čo inde sa jej chuť dotvára spálením oplátky priamo v polievke. Tento rituál pripomína dávne tradície a zdôrazňuje dôležitosť rodinných zväzkov. Každý recept má svoju osobitú históriu, no jedno majú spoločné – lásku, s ktorou sa pripravuje.
zdroj titulnej foto: canva/arfo od autora Getty Images