Kuracie Tikka Masala: Pripravte si toto nesmierne chutné indické jedlo

Kuracie Tikka Masala je jedno z tých jedál, ktoré si podmanili svet. Aj keď sa spomína ako indická klasika, jeho história je podľa mnohých trochu nejasná. Zatiaľ čo niektorí tvrdia, že je to neoddeliteľná súčasť indickej kuchyne, iní veria, že jeho pravý pôvod možno nájsť vo Veľkej Británii, kde vznikol ako modifikovaná verzia tradičných indických jedál. Nezáleží však na tom, kde presne tento chutný recept vznikol. Dôležité je, že sa stal obľúbeným po celom svete, a každý, kto sa rozhodne ho pripraviť, sa ocitne v zajatí jeho jedinečných a rozmanitých chutí.
Tikka Masala je synonymom pre bohatú, pikantnú omáčku a jemne marinované kuracie mäso, ktoré sa v tejto omáčke doslova topí. Celý proces prípravy je rozdelený do dvoch hlavných fáz – najprv si pripravíme marinádu, potom už len omáčku, do ktorej mäso pridáme. Poďme sa teda pozrieť na to, ako si túto vynikajúcu pochúťku pripraviť v pohodlí domova.
Recept na kuracie Tikka Masala
Príprava marinády
Prvá fáza začína výberom kvalitného kuracieho mäsa. Na prípravu marinády budeme potrebovať približne 800 gramov kuracích pŕs, ktoré nakrájame na malé kocky. K nim pridáme 1 biely jogurt, ktorý je kľúčovým prvkom celej marinády. Jogurt zabezpečí mäkkosť kuracieho mäsa a dodá mu jemnosť. Nezabudnite pridať aj 1,5 polievkovej lyžice čerstvého cesnaku, 1 polievkovú lyžicu zázvoru a ďalšie koreniny – 2 čajové lyžičky garam masala, 1 čajovú lyžičku kurkumy, 1 čajovú lyžičku koriandra, 1 čajovú lyžičku soli a ½ čajovej lyžičky čili. Všetky ingrediencie poriadne premiešame, aby sa mäso dobre obalilo v jogurtovej marináde.
Tento krok necháme marinovať v chladničke približne jednu hodinu, aby sa všetky chute dobre prepojili a mäso nasiaklo tými správnymi arómami.

canva/voltan1 od autora Getty Images
Príprava omáčky
Po marinovaní sa pustíme do prípravy omáčky, ktorá je srdcom celého jedla. Začneme tým, že na panvicu pridáme trochu olivového oleja a necháme ho zohriať. Na tomto základe potom orestujeme kuracie kúsky z každej strany, aby sa pekne zatiahli a vytvorili sa na nich skaramelizované okraje. Odporúčame rozdeliť kuracie mäso na dve časti, aby sa každá kocka rovnomerne opiekla.
Potom si v stredne veľkom hrnci necháme zohriať maslo a na ňom opražíme dve nasekané žlté cibule, kým nezískajú zlatistú farbu. K cibuli pridáme dva strúčiky cesnaku, ktoré opäť jemne opečieme, a k tomu ešte 1 polievkovú lyžicu nastrúhaného čerstvého zázvoru. Po asi 30 sekundách, keď sa všetky ingrediencie prepoja, môžeme pridať zmes korenín: 1,5 čajovej lyžičky garam masala, 1,5 čajovej lyžičky kmínu, 1,5 čajovej lyžičky kurkumy a 1 čajovú lyžičku koriandra.
Tento mix korenín začne v kuchyni rozvoniavať a vytvorí tú správnu atmosféru pre indickú večeru. Po pridaní korenín necháme všetko zovrieť a po chvíli pridáme 600 gramov paradajkového pyré. Paradajkové pyré, nie pretlak, je lepšou voľbou, pretože je jemnejšie a neprebíja celkovú chuť omáčky. Necháme ho povariť asi 15 minút, aby sa všetky chute spájali.
Na záver pridáme smotanu na varenie a kuracie mäso. Omáčku ešte povaríme 10–15 minút, aby sa všetko dobre prepojilo. Dochutíme podľa potreby soľou a čili podľa vašich preferencií.
Prečítajte si: Nepečený karamelový cheesecake
Podávanie
Tikka Masala je ideálna na servírovanie s basmati ryžou, ktorá perfektne dopĺňa túto bohatú omáčku. Na tanier najprv dáme ryžu, na ktorú následne položíme kuracie mäso so šťavou. Môžeme ju ozdobiť sezamovými semiačkami alebo čerstvým koriandrom, aby jedlo získalo na chuti a vizuálnej atraktivite.
Vďaka svojmu kombinovanému pôvodu a pestrému mixu korenín sa stáva skutočným pokladom indickej kuchyne, ktorý rozhodne neomrzí. Užite si každé sústo, ktoré vás prenesie do krajiny bohatých chutí a exotických vôní.

canva/Nataly Hanin od autora Getty Images
zdroj titulnej foto: canva/olenayeromenkophotos