Makový závin podľa receptu starej mamy
Makový závin je klasika, ktorá nikdy nesklame. Jemné cesto, štedrá maková plnka a jednoduchá príprava z neho robia ideálny dezert na každú príležitosť. Vyskúšajte tento recept, ktorý stojí za uloženie.
Recept na makový závin starej mamy
Ingrediencie
Na cesto:
- 3 čajové lyžičky čerstvého droždia (12 g)
- 100 ml teplého mlieka
- 1 polievkovú lyžicu kryštálového cukru
- 250 g hladkej múky (plus extra 50 g na posypanie)
- Štipka soli (1/4 čajovej lyžičky)
- 125 g mäkkého masla
- 1 celé vajce a 1 žĺtok
Na makovú plnku:
- 240 g mletého maku
- 180 g kryštálového cukru
- 50 g hrozienok
- 100 g sušených brusníc (pridávam na osvieženie)
- 100 ml mlieka
- 1 čajovú lyžičku citrónovej kôry (voliteľné)
Na potretie cesta:
- 1 bielok
Postup prípravy:
Príprava cesta
Začneme kváskom. Droždie rozdrobíme do šálky, pridáme cukor a teplé mlieko. Premiešame a necháme 5–7 minút odstáť, aby kvások nabral silu. Medzitým v miske preosejeme múku a pridáme štipku soli. Do múky pridáme mäkké maslo a rukami premiešame, kým nevznikne sypká zmes.
V strede múčnej zmesi vytvoríme priehlbinku, kam pridáme rozšľahané vajce so žĺtkom a pripravený kvások. Vypracujeme hladké a pružné cesto, ktoré preložíme na pomúčený stôl a dôkladne vymiesime. Cesto rozdelíme na dve časti, zabalíme do fólie a necháme odpočívať v chladničke približne 90 minút.
Príprava makovej plnky
Mak dáme do hlbokej misky, zalejeme ho horúcou vodou a necháme 10 minút stáť. Potom ho scedíme a opláchneme. Mak pomelieme spolu s cukrom, aby získal jemnú konzistenciu. Pridáme hrozienka, brusnice a nastrúhanú citrónovú kôru, ktoré tiež pomelieme. Všetky ingrediencie dôkladne premiešame.
Zmes preložíme do hrnca, pridáme mlieko a na miernom ohni varíme približne 30 minút. Počas varenia plnku pravidelne miešame, aby sa nepripálila. Keď je mak mäkký a plnka krémová, odstavíme ju a necháme vychladnúť.
Tvarovanie a pečenie závinu
Odpočinuté cesto vyberieme z chladničky, položíme na pomúčenú plochu a vyvaľkáme na obdĺžnik. Cesto potrieme bielkom, aby sa plnka dobre uchytila, a rovnomerne naň rozotrieme vychladnutú plnku. Okraje cesta prehneme a zrolujeme ho do tvaru závinu.
Záviny preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, prikryjeme ich fóliou a necháme ešte 30 minút v chladničke. Pred pečením ich potrieme bielkom a na povrchu urobíme jemné vpichy špajľou, aby sa záviny pri pečení rovnomerne prepiekli.
Záviny pečieme v predhriatej rúre na 180 °C približne 30 minút, až kým nebudú zlatisté. Po upečení ich necháme vychladnúť na mriežke.
Prečítajte si: Jogurtové tyčinky so syrom: Perfektné chrumkanie na Silvester
Osobné tipy:
- Sušené brusnice v plnke pridávajú sviežosť a zaujímavú chuť, môžete však použiť aj sušené marhule či figy.
- Pre intenzívnejšiu vôňu skúste do cesta pridať štipku vanilkového cukru.
- Záviny môžete po upečení posypať práškovým cukrom, ktorý ich príjemne osladí
Máte chuť na niečo sladké a domáce? Makový závin s jemným cestom a bohatou plnkou je vždy skvelou voľbou. Stačí pár surovín, trocha lásky k pečeniu a výsledok vás očarí.
zdroj titulnej foto: canva/meteo021 od autora Getty Images