Začnite písať

RECEPTY

Makový závin podľa receptu starej mamy

makový závin recept

Makový závin je klasika, ktorá nikdy nesklame. Jemné cesto, štedrá maková plnka a jednoduchá príprava z neho robia ideálny dezert na každú príležitosť. Vyskúšajte tento recept, ktorý stojí za uloženie.

Recept na makový závin starej mamy

Ingrediencie

Na cesto:

  • 3 čajové lyžičky čerstvého droždia (12 g)
  • 100 ml teplého mlieka
  • 1 polievkovú lyžicu kryštálového cukru
  • 250 g hladkej múky (plus extra 50 g na posypanie)
  • Štipka soli (1/4 čajovej lyžičky)
  • 125 g mäkkého masla
  • 1 celé vajce a 1 žĺtok

Na makovú plnku:

  • 240 g mletého maku
  • 180 g kryštálového cukru
  • 50 g hrozienok
  • 100 g sušených brusníc (pridávam na osvieženie)
  • 100 ml mlieka
  • 1 čajovú lyžičku citrónovej kôry (voliteľné)

Na potretie cesta:

  • 1 bielok
ako na mäkký makový závin

canva/Jevtic od autora Getty Images

Postup prípravy:

Príprava cesta

Začneme kváskom. Droždie rozdrobíme do šálky, pridáme cukor a teplé mlieko. Premiešame a necháme 5–7 minút odstáť, aby kvások nabral silu. Medzitým v miske preosejeme múku a pridáme štipku soli. Do múky pridáme mäkké maslo a rukami premiešame, kým nevznikne sypká zmes.

V strede múčnej zmesi vytvoríme priehlbinku, kam pridáme rozšľahané vajce so žĺtkom a pripravený kvások. Vypracujeme hladké a pružné cesto, ktoré preložíme na pomúčený stôl a dôkladne vymiesime. Cesto rozdelíme na dve časti, zabalíme do fólie a necháme odpočívať v chladničke približne 90 minút.

Príprava makovej plnky

Mak dáme do hlbokej misky, zalejeme ho horúcou vodou a necháme 10 minút stáť. Potom ho scedíme a opláchneme. Mak pomelieme spolu s cukrom, aby získal jemnú konzistenciu. Pridáme hrozienka, brusnice a nastrúhanú citrónovú kôru, ktoré tiež pomelieme. Všetky ingrediencie dôkladne premiešame.

Zmes preložíme do hrnca, pridáme mlieko a na miernom ohni varíme približne 30 minút. Počas varenia plnku pravidelne miešame, aby sa nepripálila. Keď je mak mäkký a plnka krémová, odstavíme ju a necháme vychladnúť.

Tvarovanie a pečenie závinu

Odpočinuté cesto vyberieme z chladničky, položíme na pomúčenú plochu a vyvaľkáme na obdĺžnik. Cesto potrieme bielkom, aby sa plnka dobre uchytila, a rovnomerne naň rozotrieme vychladnutú plnku. Okraje cesta prehneme a zrolujeme ho do tvaru závinu.

Záviny preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, prikryjeme ich fóliou a necháme ešte 30 minút v chladničke. Pred pečením ich potrieme bielkom a na povrchu urobíme jemné vpichy špajľou, aby sa záviny pri pečení rovnomerne prepiekli.

Záviny pečieme v predhriatej rúre na 180 °C približne 30 minút, až kým nebudú zlatisté. Po upečení ich necháme vychladnúť na mriežke.

Prečítajte si: Jogurtové tyčinky so syrom: Perfektné chrumkanie na Silvester

Osobné tipy:

  • Sušené brusnice v plnke pridávajú sviežosť a zaujímavú chuť, môžete však použiť aj sušené marhule či figy.
  • Pre intenzívnejšiu vôňu skúste do cesta pridať štipku vanilkového cukru.
  • Záviny môžete po upečení posypať práškovým cukrom, ktorý ich príjemne osladí

Máte chuť na niečo sladké a domáce? Makový závin s jemným cestom a bohatou plnkou je vždy skvelou voľbou. Stačí pár surovín, trocha lásky k pečeniu a výsledok vás očarí.

makový závin starej mamy

canva/Dziggyfoto od autora Getty Images

zdroj titulnej foto: canva/meteo021 od autora Getty Images

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár