Začnite písať

CHOROBY ZDRAVIE

Potravinová alergia u dojčiat

Potravinová alergia je jedným z tipov množstvo alergií. Ide o reakciu imunitného systému, na konkrétny potravinový proteín. Dochádza k nej krátko po zjedení konkrétnej potraviny.  Aj nepatrné množstvo alergénu dokáže spustiť alergickú reakciu, ktorá u niektorých ľudí môže prejsť do život ohrozujúceho anafylaktického šoku. Aj z toho dôvodu sa zavedenie pevnej stravy do jedálničky bábätiek stáva nočnou morou pre všetkých rodičov.

Potravinová alergia

Podľa WHO na celom svete trpí potravinovou alergiou približne 220 miliónov ľudí. Odhaduje sa, že až 8% detí do 5 rokov má potravinovú alergiu. Niektoré deti z alergie „vyrastú“ a v dospelosti im už alergén nespôsobuje žiadne zdravotné problémy. Neplatí  to ale u každého dieťaťa.

Jedna potravina môže obsahovať viac ako jeden alergén.

Človek môže mať alergiu aj na viac ako jeden alergén, teda môže byť alergický na viac potravín.

Potravinovú alergiu u detí najčastejšie spúšťajú vajcia, mlieko a arašidy.

Najzávažnejšie alergické reakcie spôsobujú arašidy, orechy, ryby a mäkkýše

Potravinová alergia a deti

Keď príde čas na príkrmy veľa rodičov berie do úvahy aj potenciálne nebezpečenstvo vo forme potravinovej alergie. Názory odbornej verejnosti sa v tomto smere dosť odlišujú. Kým niekto odporúča nepodávať malým bábätkám potraviny, ktoré obsahujú potenciálne alergény iní ich zas odporúčajú. Organizmus a aj imunitný systém dieťaťa sa vyvíja, ak príde do styku s jedlami, ktoré alergiu spustia, môže ich akceptovať.

Pokiaľ budete vedieť čo najčastejšie spúšťa alergiu a aké sú príznaky potravinovej alergie budete sa pri zavádzaní nových potravín do jedálnička dieťaťa cítiť lepšie. V prípade problémov budete schopní rýchlo rozpoznať príznaky alergie a správne zasiahnuť.

Potravinové alergény

Väčšinu potravinových alergií (cca 90%) spúšťa deväť alergénnych potravín

  • Kravské mlieko – jogurty, maslo, syry mliečne výrobky, .. všetko v čom sa mlieko nachádza
  • Pšenica – nájdete ju v pečive, cestovinách a aj príkrmoch pre deti. Okrem tejto obilniny môžu alergiu spustiť aj ďalšie, ktoré obsahujú lepok (ovos, jačmeň, raž, …)
  • Vajcia – omeleta, praženica, vaječné cestoviny, pečivo, v ktorom sú vajíčka
  • Sója, sójové bôby – tofu, sójové mlieko,…
  • Sezamové semienka
  • Orechy – kešu, pistácie, vlašské orechy, makadamové orechy, mandle, …
  • Arašidy
  • Ryby – pstruh, losos, tuniak, …
  • Mäkkýše – kraby, homár, krevety, …

Medzi ďalšie alergény, ktoré sú dôvodom potravinovej alergie patria aj

  • zeler
  • horčica
  • vlčí bôb
  • kôrovce
  • kysličník siričitý a siričitany

Tieto potraviny sú najčastejšími spúšťačmi alergických reakcií. Ak sa rozhodnete zaradiť ich do jedálnička detí (alebo jedlá, ktoré spomínané alergénne potraviny obsahujú) mali by ste spozornieť a sledovať dieťa.

Potravinové alergie

Príznaky potravinovej alergie

Symptómy potravinovej alergie u detí sa môžu prejaviť do pár minút až hodiny (v niektorých prípadoch aj neskôr) od zjedenia jedla.

  • Opuch – najčastejšie dochádza k opuchu tváre, pier, úst alebo očí. Opuch úst a v ich okolí môže v niektorých prípadoch spôsobiť problémy s dýchaním.
  • Sipot, pískanie, problémy s dýchaním, upchatý nos – dýchacie cesty, hrdlo sú zapálené alebo opuchnuté, dýchanie je obmedzené a prejavuje sa to u detí hlavne sipotom či pískaním keď dýchajú.
  • Žihľavka – často ide o vyvýšené červené hrbolčeky alebo ružové škvrny na pokožke. Zvykne byť lokalizovaná a postihnuté miesto môže svrbieť. Vyrážky do 24 hodín zmiznú. Žihľavky môže pár dní pretrvávať.
  • Nevoľnosť, zvracanie
  • Hnačka
  • Bolesť brucha, kŕče v žalúdku
  • Nízky krvný tlak, závraty

U každého dieťaťa sa môžu prejaviť iné príznaky. U niektorého sa môže objaviť jeden, u ďalšieho viac príznakov.

Líšiť sa môže aj závažnosť symptómov, od miernych až po život ohrozujúce.

Pozor dávajte aj keď prvýkrát vyvolalo jedlo len miernu alergickú reakciu. Pri ďalšej konzumácii môže mať alergia závažnejší priebeh.

Z alergie na pšenicu, sóju, vajcia a mlieko niektoré deti „vyrastú“ a v dospelosti sa už potravinám s týmito potravinami nemusia vyhýbať. Alergie na arašidy, orechy, ryby a mäkkýše sú zvyčajne na celý život.

Anafylaxia, anafylaktický šok

Najzávažnejším príznakom potravinovej alergie je anafylaxia. Ide o život ohrozujúci stav, kedy má dieťa

  • problém s dýchaním
  • dochádza k poklesu krvného tlaku
  • zrýchlený tep srdca
  • závraty, točenie hlavy, strata vedomia

Anafylaktický šok sa môže prejaviť do pár minút až do pár hodín ad konzumácie alergénu. Ak vaše dieťa má po jedle problémy s dýchaním okamžite volajte rýchlu zdravotnú pomoc.

Alergia na potraviny verzus intolerancia na potraviny

Potravinovú alergiu si ľudia často zamieňajú s potravinovou intoleranciou. Aj keď časť príznakov je rovnaká rozdiely medzi nimi sú.

Potravinová alergia

  • ide o reakciu imunitného systému. Ten považuje alergén za nebezpečný a začne proti nemu bojovať.
  • Môže mať závažný priebeh a môže pacienta ohroziť na živote
  • Prejaví sa aj po konzumácii minimálneho množstva alergénu do pár minút až hodín.

Potravinová intolerancia

  • ide o enzymatickú poruchu. Organizmus nemá dostatok enzýmov, ktoré dokážu konkrétnu potravinu rozložiť.
  • Nie je tak závažná ako potravinová alergia
  • Najčastejšie sa prejavuje tráviacimi problémami (bolesť brucha, kŕče v žalúdku, plynatosť, hnačka, …).
  • Prvé príznaky sa prejavia po pár hodinách až dňoch
  • Pri konzumácii menšieho množstva konkrétnej potraviny sa intolerancia nemusí prejaviť.

Potravinové alergie. Mlieko, syr

Alergénne potraviny – áno či nie

V minulosti sa odporúčalo podávať deťom vysokoalergénne potraviny až po dosiahnutí 1 roka života. Novšie výskumy poukazujú, že je vhodnejšie zaradiť tieto potraviny do jedálnička detí skôr. Zavedenie potravín ako vajcia, obilniny či arašidy do jedálnička detí skôr než dosiahnu 1 rok, môže zabrániť rozvoju potravinovej alergie. Rozhodnutie je samozrejme na vás.

Pokiaľ máte potravinovú alergiu v rodinnej anamnéze je riziko, že ju bude mať aj vaše dieťa vyššie, ale nie je na 100% zaručené, že ju dieťa bude mať. Ak sa rozhodnete zaviesť do jeho stravy potravinu, ktorá alergiu vyvoláva konzultujte to najskôr s pediatrom.

Do stravy detí zavádzajte potraviny spúšťajúce alergiu postupne a v menšom množstve. Vždy počkajte pár dní či sa u bábätka neprejaví nejaká neželaná reakcia.

Deťom do 1 roka života nepodávajte včelí med. Aj keď ide o zdravú potravinu pre malé deti môže byť nebezpečná. Včelí med obsahuje botulotoxín a s ním si ich rozvíjajúca sa imunita nedokáže ešte poradiť.

ZDROJ:

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/food-allergy/symptoms-causes/syc-20355095

https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/food-allergies-in-children

https://www.summerhealth.com/blog/food-allergy-symptoms

Obrázky: freepik.com

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár