Michelinská chuť hotová za pár minút. Tieto recepty vás dostanú

Zdá sa vám, že vašim jedlám niečo chýba? No nechcete tráviť v kuchyni celé hodiny? Máme pre vás inšpiráciu, ako kombinovať zdanlivo nekombinovateľné chute. Prekvapia nielen vás, ale potešia aj chuťové poháriky vašich detí.
Granátovo-fetový šalát s malinovo-granátovou vinaigrette
Tento ľahký a osviežujúci šalát v sebe spája úžasné kombinácie chutí – šťavnaté granátové jablko, slanú fetu, chrumkavé orechy a lahodnú malinovo-granátovú vinaigrette zálievku.
Šalát – 2 porcie
- 100 g rukoly alebo poľníčka
- 1 granátové jablko (semienka)
- 50 g feta syra (nakrájaný na kocky, alebo rozdrobený)
- 1/2 uhorky (nakrájaná na tenké plátky)
- 1/2 červenej cibule
- hrsť vlašských orechov alebo pekanových orechov (opražených na sucho)
No a pri recepte na vinaigrette zálievku sme sa inšpirovali štýlom michelinského kuchára, Hestona Blunenthala.
Malinovo-granátová vinaigrette zálievka
- 1 polievková lyžica extra panenského olivového oleja
- 1 čajová lyžička sirupu malina & granátové jablko Dobrá úroda
- 1 čajová lyžička jablčného alebo balzamikového octu
- 1/2 čajovej lyžičky dijonskej horčice
- štipka soli a čerstvo mletého čierneho korenia
- 1 čajová lyžička vody (voliteľné, na zjemnenie chuti)
Príprava vinaigrette zálievky
- V malej miske alebo v zaváraninovom pohári zmiešame olivový olej, sirup malina & granátové jablko s 35 % obsahom ovocnej šťavy, jablčný/balzamikový ocot a dijonskú horčicu.
- Dochutíme soľou a čerstvo mletým čiernym korením.
- Dôkladne premiešame metličkou alebo pretrepeme v pohári, aby sa všetky ingrediencie spojili do hladkej emulzie.
- Ak je zálievka príliš výrazná, môžeme pridať trochu vody na zjemnenie chuti.
Príprava šalátu
- V mise zmiešame rukolu, uhorku, červenú cibuľu, opražené orechy a semienka granátového jablka.
- Pridáme rozdrvenú fetu.
- Tesne pred podávaním šalát polejeme vinaigrette zálievkou a jemne premiešame.
Je na vás, či tento chutný šťavnatý šalát naservírujete v malej miske ako prílohu k hlavnému jedlu, alebo ako ľahký obed či večeru.
Kuracie prsia v pomarančovej marináde
Chuť kuracieho mäsa, ako ho nepoznáte. Vyskúšajte originálnu kombináciu chutí a urobte váš obed, či večeru výnimočným, a to jednoducho a rýchlo – vďaka chutnej ovocnej marináde.

mäso v pomarančovej marináde
Príprava kuracieho mäsa
Kuracie mäso pripravíme obvyklým spôsobom. My sme sa rozhodli pre grilovanie kuracích pŕs.
Ingrediencie na pomarančovú marinádu
- 3 polievkové lyžice pomarančového sirupu Dobrá úroda
- 1 polievková lyžica olivového oleja
- 1 čajová lyžička sójovej omáčky
- 1 čajová lyžička dijonskej horčice
- 1 strúčik cesnaku (pretlačený)
- 1/2 čajovej lyžičky sušeného tymianu alebo rozmarínu
- šťava z 1/2 citróna
- štipka soli a čierneho mletého korenia
Keď sa všetky tieto lahodné ingrediencie spoja, vytvoria dokonalú harmóniu chutí. Sladkastá chuť pomarančového sirupu sa prepletie so sviežou chuťou citrónu. Dijonská horčica pridá jemnú pikantnosť. Cesnak, tymian a rozmarín prevoňajú marinádu aromatickými tónmi, ktoré sa krásne vpijú do šťavnatého kuracieho mäsa. A neodolateľná lahôdka, ktorá vám rozvonia kuchyňu a poteší celú rodinu, je hotová.
Odporúčame podávať s batátovým pyré a ľahkým zeleninovým šalátom, alebo len so šalátom.
Veríme, že si vaše chuťové poháriky prídu na svoje, a že marinády a zálievky z týchto receptov nájdu svoje miesto aj v ďalších dobrotách vo vašej kuchyni.
Dobrú chuť praje Dobrá úroda a odporúčajú Akčné ženy a mamy.
V marci 2025 sa môžete zapojiť aj do Sirupovej výzvy.