Začnite písať

INŠPIRÁCIE

Chcete si privyrobiť počas materskej dovolenky? Tu sú TIPY, s čím môžete začať

na materskej_ako zacat

K napísaniu tohto článku ma inšpirovala známa, ktorá je na materskej. Medzi rečou mi spomenula, že by sa rada v niečom na materskej sebarealizovala a mohla si aj čo to privyrobiť, ale nevie, ako začať, čomu sa venovať….

Vo svojom prvom článku som vám  popísala prvé kroky, ktoré môžete podniknúť, ak chcete začať písať  – články, blogy, knihu… V tomto príspevku vám ponúknem prehľad toho, čím sa zvyknú maminy zaoberať počas materskej/rodičovskej dovolenky, ak majú potrebu sebarealizácie, venovať sa nejakému svojmu hobby, zarobiť si popri materskej alebo rodičáku… Vychádzala som najmä z pozorovania svojho okolia, ako aj akčných maminiek na sociálnych sietiach.

1. Ujasnite si, kedy sa môžete svojej aktivite venovať

a. Čo s dieťaťom? Niektoré maminy majú možnosť dieťa dať niekomu na chvíľu postrážiť, niektoré absolútne nie. Možnosťou je aj zaobstarať si opatrovateľku, ale aj to niektoré mamy odmietajú, najmä, ak je dieťa príliš malé. To znamená, že dieťa budete musieť brať so sebou i na stretnutia. Pozor na to, aký typ dieťaťa máte. Zbytočne budete brať dieťa, ktoré vás nenechá porozprávať sa. Budete nervózna vy i dieťa.

b. Ak vám naozaj nemá kto dieťa strážiť, ďalšou možnosťou je vymyslieť si aktivitu, ktorej sa môžete venovať, keď bude dieťa cez obed spať, alebo po večeroch, či prostredníctvom Skype, cez telefón, atď.

c. Dohodnite sa s partnerom, pretože ak Vás nebude podporovať (predovšetkým časovo), tak je to „beh na dlhé trate“. Niekedy potrebujete dohodu i vo finančnej oblasti, predovšetkým ak vaša aktivita vytiahne z rodinného rozpočtu spočiatku nejaké tie financie na rozbeh, kurzy, školenia, marketing a pod.

2. V čom ste dobrá / čo vás baví?

Musí vás to aspoň trochu baviť. Podľa mňa venovať sa niečomu popri rodine je náročné. Ak pre to nemáte vášeň, ani trochu vás nebaví a robíte to len preto, aby ste niečo dokázali okoliu, partnerovi, sebe, alebo vyslovene len zarobili, pravdepodobne nebude mať táto činnosť dlhé trvanie.

3. Na materskej/rodičovskej dovolenke je to jednoduchšie, čo sa týka odvodov, resp. rozbehu podnikania

Ak chcete vedieť viac, kliknite si na tento článok od akčnej ženy Stanky Polákovej. Poskytne vám základnú predstavu o tom ako je to s odvodmi do Sociálnej poisťovne, Zdravotnej poisťovne, prípadne, s povinnosťou voči daňovému úradu.

debata, ludia, podnikanie

Zdroj foto: pixabay.com

4. Zopár príkladov, čomu sa zvyknú ženy na materskej venovať

a. účtovníctvo: ak ste účtovníčka, môžete skúsiť robiť účtovníctvo pre pár klientov, aspoň po večeroch.

b. písanie článkov pre časopisy, rôzne periodiká, copywriting. Tomu sa venujem napríklad i ja, píšem články pre svoju webstránku. Píšete, keď máte čas, potrebujete iba počítač.

c. dobrovoľníctvo v materských centrách: budete minimálne v kolektíve, dobrovoľníčenie väčšinou umožňuje chodiť do herničiek v centrách zdarma, prípadne máte iné výhody.

d. varenie/pečenie – tomuto sa maminy venujú naozaj rozsiahlo. Pečenie tort, koláčikov, zákuskov, slaných mís, chlebíčkov, cupcakes, kváskových chlebíkov, domácich výživ, sirupov…

e. handmade: handmade teraz strašne fičí, i keď v tejto oblasti je dnes pomerne veľká konkurencia. Mnohé mamy doma vyrábajú rôzne krásne vecičky: bábiky, háčkované veci, šité sety pre maminy a dcéry, šité oblečenie, mydlá, mydlové kytice, stuhové kytice, náramky, ozdobné stužky na kočík, veci do detskej postieľky

f. administrátor sociálnych sietí – o tom, kto to je, a ako sa ním stať, si môžete prečítať v tomto článku.

g. finančné poradenstvo: ak sa vyznáte vo finančnom sektore, prípade vás to baví, môžete radiť i ostatným. Aby ste sa však stali reálne finančným poradcom, je potrebné splniť ďalšie zákonné podmienky.

h. bylinkárstvo: v dnešnej dobe plných čakární u lekára, zdravotných problémov, alergií a intolerancií sa stále viacej mamičiek obracia i na alternatívne formy liečenia.

i. kozmetika, manikúra, pedikúra: čo tak robiť nechty s tým, že niekto príde k vám domov alebo idete urobiť nechty kamarátke k nej? Vaše dieťa sa popri tom (možno) zahrá s jej dieťaťom. Znie to fajn, že?

j. záhrada: niektoré maminky sa realizuje na záhrade. Čerstvý vzduch, tráva, stromy, kvety, bylinky. Odmenou nie je iba dobrý pocit, ale aj pochvala od okolia, ak je záhradka pekná, vlastnoručne vypestované domáce ovocie a zelenina, bylinky, a možno aj perfektná grilovačka. Ak ešte viete aj písať, hodíte to aj na svoj blog:-)

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár