Začnite písať

Uncategorized

Ako dojčiť dvojičky?

dojčenie dvojičiek

Pre prvorodičky je predstava dojčenia často stresujúca. Mamičky dvojčiat to majú ešte náročnejšie, ale vedia si to užívať. Stačí zvoliť správnu techniku dojčenia.

Aby sa život mamičky dvojčiat nezmenil na kolotoč neustáleho dojčenia a spánku ich ratolestí (bodaj by aj mamičky), je veľkou výhodou dojčiť obe deti súčasne. Ako na to?

Po jednom, potom súčasne

Prikladať k prsníku môžeme bábätká po jednom alebo súčasne. Keď novorodenci ešte nevedia dobre chytiť prsník, lepšie je dojčiť deti postupne, jedno za druhým. Potom, ako sa deti naučia lepšie zachytávať prsník, sa treba pokúsiť o spoločné dojčenie.

Výber polohy závisí od preferencií mamičky, hlavne aby bola pre ňu čo najpohodlnejšia. Spočiatku môžeme napríklad sedieť a pod nohy si dať malú stoličku. Siahnuť môžeme tiež po špeciálnych vankúšoch na dojčenie. Mamičkám dvojčiat sa tiež osvedčili dva veľké vankúše, pomocou ktorých  sa dá nastaviť ideálna pozícia detí.

https://www.instagram.com/p/BihmGB7lb06/

Kľúčom je správne držanie

Existujú dve možnosti, ako držať deti pri súčasnom dojčení. Môžete umiestniť deti tak, aby ich hlavy boli oproti sebe so skríženými nohami (vhodná pre veľmi malé bábätká). Ďalšou možnosťou je, aby deti boli otočené hlavami k sebe a nohy aby mali po stranách, pod rukami matky.

 Ako striedať prsníky?

Produkcia mlieka v prsníkoch je nerovnomerná. Preto dáva zmysel prikladať deti k rôznym prsníkom, čiže pri jednom kojení ponúknuť jednému dieťaťu ľavý prsník, druhému pravý. Pri ďalšom dojčení naopak. Jedno dieťa môže mať väčšiu chuť do jedla a s väčšou pravdepodobnosťou sa bude častejšie prebúdzať a pýtať si jedlo. V takom prípade netreba zabúdať na druhé dieťa. Je lepšie ho prebudiť tiež a nakŕmiť, aby čas dojčenia, prebudenia a spánku bol u oboch detí rovnaký.

Problémy s dojčením

Nie každej žene je súdené dojčiť, a to z rôznych dôvodov. Ak mlieko máte, ale detičky sa nevedia prisať, môžete skúsiť odsávanie a následné kŕmenie ako Hanka z Bratislavy:

„Dievčatká sa nám narodili predčasne. Ja som na tom po pôrode takisto nebola najlepšie, ale pre udržanie dojčenia som urobila všetko, čo sa dalo. Mlieko som si odsávala a následne dávala piť babám z fľaše. Vydržala som to 4 mesiace, pretože ako deti rástli, tak chceli viac mlieka a ja som to po čase už nezvládala. Celý deň som len odsávala a kŕmila. Bola som z toho na nervy. Napokon sme siahli po umelom mlieku. Dievčatá sa do sýtosti najedli a mne sa veľmi uľavilo.“

Ak sa vám dojčiť nedá, nevešajte hlavu. Zbytočne sa netrápte a prijmite to. Spokojná mamička = spokojné bábätko.

Máte aj vy skúsenosti s dvojičkami? Podeľte sa o ne s nami v komentári na Facebooku. Aké ste mali začiatky a ako dlho vám trvalo, kým ste si našli spoločný režim? 

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár