Začnite písať

CHOROBY TEHOTENSTVO ZDRAVIE

Listéria v tehotenstve. Môže ublížiť bábätku?

šalát, hranolky, nezdravé jedlo

Listéria je druh baktérie, ktorá sa množí v niektorých potravinách. Hoci jej výskyt je zriedkavejší, u tehotných žien je riziko ochorenia podstatne vyššie. 

Je dôležité, čo jeme. V tehotenstve to platí dvojnásobne. Kontaminovaným alebo nesprávne tepelne upraveným jedlom môžeme spôsobiť problémy nielen sebe, ale aj drobčekovi v brušku.

Kde sa vyskytuje?

Listéria monocytogenes je druh baktérií, ktoré sa nachádzajú vo vode a pôde. Zelenina sa môže kontaminovať z pôdy, nosičmi môžu byt aj zvieratá. Listéria bola nájdená v surovom mäse, tepelne neupravenej zelenine, nepasterizovanom mlieku alebo v potravinách z neho vyrobených. Listériu zabíja pasterizácia a varenie. Laboratórne ju však už potvrdili aj v hotdogoch alebo lahôdkových mäsových výrobkoch, pričom ku kontaminácii v týchto prípadoch zrejme došlo až po varení, pred balením. 

Aké sú príznaky listeriózy?

Prítomnosť baktérie sa môže prejaviť 2 – 30 dní po nákaze. U tehotných žien sú príznaky podobné chrípke: bolesti hlavy, svalov, horúčka, nevoľnosť a zvracanie. Ak sa infekcia rozšíri do nervového systému, môže spôsobiť stuhnutý krk, dezorientáciu alebo kŕče. Môže sa objaviť kedykoľvek počas tehotenstva, ale najčastejšie počas tretieho trimestra, keď je imunitný systém tehotnej ženy trochu potlačený. Infekcia sa diagnostikuje krvným testom.

Tehotná žena s listeriózou je vystavená zvýšenému riziku:

  • potratu
  • predčasného pôrodu,
  • infekcie novorodenca,
  • úmrtia novorodenca. 

Liečba

Listerióza sa lieči antibiotikami počas tehotenstva. Tie chránia nielen tehotnú ženu, ale aj dieťatko v brušku. Antibiotiká môžu zabrániť infekcii plodu, prípadne iným závažným komplikáciám. Nie všetky deti, ktorých matky boli nakazené, majú listeriózu. Ak majú, liečia sa tými istými antibiotikami.

Ako ochrániť svoje dieťa pred listeriózou?

  • Jedzte tvrdé syry namiesto mäkkých. Tehotné ženy by sa mali vyhnúť mäkkým syrom (feta, brie, camembert, syrom s modrou plesňou a nepasterizovaným syrom). Tvrdé syry ako čedar a polomäkké syry ako je mozzarella sú bezpečné na konzumáciu. Pasterizované tavené syry, nátierky a tvarohové nátierky ako cottage cheese sú takisto bezpečné. Najdôležitejšia vec, ktorú musíte urobiť, je čítať etikety!
  • Buďte opatrné pri jedle hotdogov a lahôdkových mäsových výrobkov, ktoré nie sú riadne tepelne spracované. Stravovanie vo fast foodoch sa tehotným ženám neodporúča.
  • Vyhnite sa chladeným paštétam a nátierkam z mäsa.
  • Nejedzte chladené morské plody, ak nie sú tepelne spracované, napríklad údené ryby

Manipulujte s potravinami bezpečne

  • Dôkladné umývajte všetky druhy ovocia a zeleniny.
  • Udržiavajte všetko v čistote, vrátane rúk a povrchov, kde pripravujete jedlo.
  • Udržujte teplotu vo vašej chladničke na 4-5 stupňov Celzia alebo menej.
  • Čistite často chladničku.

Máte skúsenosť s listeriózou alebo ste o nej zatiaľ len počuli? Podeľte sa s nami v komentári.

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár