Začnite písať

ROZHOVORY

Nela Maraloi: Náš nápad sa narodil na materskej dovolenke

www.akcnemamy.sk: nosice pre babatka

Na začiatku stála túžba lepšie sa zorientovať v ponuke nosičov, aby pre svoje deti vybrali ten najlepší. Dnes prevádzkujú úspešnú predajňu a e-shop a ponúkajú komplexné poradenstvo ostatným rodičom. 

Stojíte za vznikom značky iCarry, ktorá ponúka hlavne nosiče pre deti, ale aj oblečenie a doplnky. Ako vznikla táto myšlienka?

Hneď na úvod musím povedať, že za projektom iCarry – všetko pre pohodlné nosenie detí – nestojím sama. Možno sa neskromne vnímam ako autorka prvotnej myšlienky :-), no od samotnej myšlienky k realizácii to bola dlhá a tŕnistá cesta. Mala som ohromné šťastie, ba priam osudové osvietenie, osloviť s týmto nápadom úžasnú osobu. Ženu, ktorú ja s láskou volám Moje krajšie, mladšie a šikovnejšie ja:-), zakladateľku úspešnej a obľúbenej Bratislavskej šatkárne – Maťku.

Nápad otvoriť predajňu, v ktorej by si noseniachtiví rodičia mohli pri individuálnom odbornom poradenstve vybrať dokonalý nosič na nosenie svojho dieťatka, bol akýmsi logickým vyústením našich niekoľkoročných skúseností z poradenstva v tejto oblasti, ktorému sme sa nezávisle od seba venovali každá vo svojom voľnom čase na materskej dovolenke. Zistili sme, čo mamičky a oteckovia pre nosenie potrebujú, čo ocenia a čo im, naopak, chýba.

Výber toho správneho, vhodného a pohodlného ergonomického nosiča sa stal našou alfou a omegou. Trh s nosiacimi pomôckami je momentálne presýtený a je pomerne ťažké vybrať si dokonale sediaci a po všetkých stránkach vyhovujúci nosič bez predchádzajúceho skúšania. Našou odbornou pomocou pri výbere a samotným poradenstvom tak šetríme rodičom nielen čas, ale aj ich peňaženku.

Čím sú vaše produkty unikátne?

Máme ten najširší výber celoprackových nosičov na Slovensku (a dosť možné, že aj v celej Európe), ponúkame odborné poradenstvo pri výbere nosiča, poradenstvo pri viazaní šatky, kurzy nosenia pre budúcich rodičov, máme online požičovňu, vieme poradiť a pomôcť s kompletnou výbavou na nosenie – od šatky či nosiča až po oblečenie. Okrem toho sme všetky aktívne nosiace mamy nasledujúce koncept kontaktného rodičovstva, certifikované poradkyne nosenia, takže naozaj žijeme tým, čo učíme a k čomu vedieme aj ostatných rodičov.

Podľa čoho vyberáte značky produktov do vášho obchodu? Orientujete sa aj na slovenských výrobcov?

Produkty vyberáme hlavne na základe vlastnej pozitívnej skúsenosti. Dokonca aj knižky, ktoré u nás nájdete, máme prečítané, overené a milované našimi deťmi.

V značkách a typoch nosičov, ktoré ponúkame, máme reálne odnosené a pri mnohých z nich sme sa dokonca v minulosti podieľali na testovaní finálnych verzií či prvotných prototypov. Samozrejme, že sa orientujeme hlavne na slovenských výrobcov, pretože sme presvedčené, že práve na Slovensku máme tie najlepšie, najkrajšie a najkvalitnejšie nosiče a šatky.

www.akcnemamy.sk: nosice pre deti

Ako dlho trvalo, kým vaša vízia dostala podobu e-shopu? S čím ste bojovali najviac?

Paradoxne to, že budeme popri kamennej predajni prevádzkovať aj e-shop, sme vedeli takmer od začiatku a spustili sme ho pár dní po otvorení predajne. Najťažšie bolo jednoznačne naučiť sa pracovať s e-shopom, pochopiť jeho fungovanie a súvislosti. Zistiť, čo vieme a dokážeme spraviť samé a naopak – na čo už potrebujeme pomoc experta. Priznám sa, že ešte stále sa máme čo učiť a dolaďovať a chybičky sa snažíme vychytávať priebežne.

iCarry sú tri nosiace maminy. Ako ste sa zoznámili a ako si rozdeľujete úlohy?

Všetky tri sme sa poznali ešte pred vznikom nášho spoločného projektu. Predsa len nosiaca komunita na Slovensku je relatívne zomknutá.  Tak ako som spomenula už v úvode, sama som si na tento projekt netrúfala, a tak bolo pre mňa jednak úplne logickým, a tiež nevyhnutným krokom ísť do toho s niekým rovnako zmýšľajúcim a zanieteným. Jediná mi napadla práve Maťka. Časom toho však na nás dve (a hlavne na naše deti) bolo priveľa a tak sme sa začali obzerať po niekom treťom. Lepšie ako Želku, slovenskej nosiacej verejnosti dobre známu osobnosť a zakladateľku združenia Pojašené nosnice, sme si nemohli vybrať. Stala sa doslova našou záchranou a dokonale doplnila náš tím.

www.akcnemamy.sk: nosice pre deti

Úlohy sa snažíme rozdeľovať podľa našich možností a zdatností. Je však potrebné, aby sme sa navzájom nielen dopĺňali, ale aj vedeli zastúpiť. V prvom rade sme mamy a chceme tu byť pre naše deti.

Máte tri deti a popritom pracujete. Ako zi zadeľujete čas?

Myslím si, že každá mama vie, že najviac práce zvládne vtedy, keď deti spia, takže sa zo mňa stala nočná sova 🙂 Hlavne však mám dve neskutočne šikovné biznispartnerky a v neposlednom rade aj manžela na materskej dovolenke – doma s našimi deťmi.

Prezradíte nám svoje ďalšie plány do budúcnosti?

Plánov máme veľa a mnohé z nich sú viac ako odvážne, konkurencia však rozhodne nespí a tak by sme si ich rady nechali pre seba až do úspešnej realizácie 🙂

Skúste nám dať tri rady pre ženy, ktoré by sa chceli vydať na cestu za vlastným snom.

Mať sen nestačí. Dajte svojim myšlienkam reálnu podobu. Spíšte si ich na papier a hovorte o nich! Naplánujte si všetky svoje kroky čo najpodrobnejšie, hľadajte informácie, ako začať, vzdelávajte sa a hlavne – nebojte sa osloviť ostatných! Pýtajte sa rodiny, známych, okolia, čo si o vašich plánoch myslia a aké rady či dokonca pomoc vám môžu poskytnúť. Nenechajte sa však zdeptať a zastrašiť, berte to skôr ako nutné prvotné prekážky, ktoré majú rozhodnúť o tom, či to so svojím nápadom myslíte naozaj vážne. Držím palce!

Ďakujeme za rozhovor.

Zdroj foto: archív Nely Maraloi

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár