Začnite písať

INŠPIRÁCIE

Čistiace prostriedky, ktoré nezaťažujú životné prostredie

www.akcnemamy.sk: cistenie

Čo je pre mňa po bežných výdobytkoch techniky veľkým pomocníkom v domácnosti a zároveň šetrí i životné prostredie? Pomocníci, ktorí sa dajú nájsť bežne v domácnosti, len sa možno využívajú na iný účel.

Nedám dopustiť na obyčajno-neobyčajný ocot a jedlú sódu.

Kedysi, keď mama octom čistila rýchlovarnú kanvicu, tak som hundrala, že mi to smrdí. V drogérií som jej kúpila, modernú vec, a to prášok v malom sáčku. Hneď ma stopla, aby som si pozrela zloženie, výkričník zobrazujúci škodlivosť pre životné prostredie a v neposlednom rade i cenu.

Teraz, keď si už pár rokov obhospodárujem svoju domácnosť, tak som octu prišla na „čuch“. Máme čističku odpadových vôd a aby som chúďatká baktérie nezabila, tak musím dávať pozor, čo odpadom pustím. Zmena nastala nielen v pracích práškoch, šampónoch, ale i v čistiacich prípravkoch. Ocot sa stal skoro každodenným pomocníkom. Používam ho snáď všade. Uvediem pár príkladov.

Umývačka riadu

Ak má umývačka riadu nepríjemnú vôňu, prípadne riad z nej vytiahnete nedočistený, tak si sama vyžaduje údržbu. Na trhu je dosť produktov, ktoré vám ju mastnoty a nečistôt zbavia. Ale skúšali ste i ocot? Keď ju čistím, tak ju nepúšťam len tak na prázdno, ale vložím do nej napríklad len poháre, sklenené misky, taniere, ktoré nie sú veľmi znečistené. Nalejem do nej aj cez vložený riad pol fľaše octu a spustím program. Krásne sa vyčistí. Samozrejme, treba pravidelne kontrolovať aj filter.

Rýchlovarná kanvica

Keď je zanesená od vodného kameňa, tak do nej nalejem 2 dc octu, zapnem a krásne sa vyčistí. Tento ocot nevylievam len tak do drezu, ale po ochladení si ho zlejem do rozprašovača a mám ho odložený na ďalšie použitie.

Vodovodné batérie, umývadlá, vaňa

Keď sú zanesené od vodného kameňa, tak z rozprašovača inkriminované miesta postriekam, nechám pôsobiť a hubkou vydrhnem. Tadááá vyčistené.

Rúra na pečenie

Tak toto bola výzva! Často ju využívam, ale čisteniu som za tie roky nevenovala veľkú pozornosť. Vždy som vyčistila dvierka, trošku vnútro, ale postupne sa tam pri mojich kuchárskych pokusoch čo-to popripaľovalo. Juj, teraz si niekto možno bude myslieť, že som humusáčka, ale áno, takto vyzerala moja rúra pred čistením. Nebojte sa, nesmrdela, nič tam nerástlo, len hubkou to nešlo, tak som to neriešila.

Z octu a jedlej sódy som si vyrobila pastu. Do sklenenej misky som nasypala sódu, zaliala troškou octu. Najskôr prebehol chemický proces, šumenie a bublinky. Po chvíľke sa zmes zmenila na pastu, ktorou som za pomoci starej zubnej kefky (recyklujem všetko, čo domácnosť ponúka) potrela inkriminované miesta. No bolo ich veru dosť!

Nechala som pôsobiť 24 hodín. Po tomto čase som pastu vlhkou handričkou zmyla a miesta postriekala octom (opäť z rozprašovača) a nechala pôsobiť ďalšie 2 hodiny. Nastriekala som miesta opäť a zapla rúru na 50 stupňov na 15 minút a následne škrabkou určenou na čistenie rúry pripáleniny oškrabala. Na prvýkrát sa mi poradilo odstrániť veľké množstvo nečistôt, čo ma povzbudilo. V priebehu 2 týždňov som tento proces ešte 2x opakovala a rúra je skoro ako nová. Popravde sa mi teraz na ňu aj lepšie pozerá, pretože predtým som dvierka prekrývala kuchynskou utierkou 😀

Mám v pláne robiť jej očistu pravidelne raz do mesiaca. Využití je mnoho, vypísala som tie, pri ktorých si okrem octu neviem nič iné predstaviť 🙂

Tagy
Eva Štípalová

Mama, ktorá nevie obsedieť. Stále som v pohybe, veď ono sa ani inak nedám, keď mám tri deti ? Viac o mne na https://www.instagram.com/mama_na_tretiu/

  • 1

Zanechaj nám svoj komentár