Začnite písať

ROZHOVORY

Otvorili si záhradníctvo. Spojilo im životy, rodinu aj rodičov

www.akcnemamy.sk: zahradnictvo

Za založením firmy Záhradníctvo Anemonka je sen dvoch odhodlaných žien. Dvoch mám, pre ktoré je práca koníčkom. Prečítajte si, aké to je, keď robíte to, čo milujete. Nechajte sa inšpirovať a predstavte si, že raz aj vás môže vaša záľuba živiť.

Zoznámili sa v jednom záhradníctve, kde Evka začínala po skončení vysokej školy a Milka nastúpila po materskej dovolenke. Práca ich bavila. Ale frustrácia, že trávia v práci príliš veľa času (na úkor detí a manželov) a nepomer výplaty ich vyprovokoval k myšlienke zmeniť zamestnanie. Ba čo viac, otvoriť si vlastné záhradníctvo Anemonka v Lúčnici nad Žitavou.

www.akcnemamy.sk: Anemonka

www.akcnemamy.sk: Anemonka

[su_note note_color=“#c1b0bb“ text_color=“#333333″ radius=“1″ class=““]Milka a Evka

Emília Zrubcová (Milka) na fotke vyššie má 38 rokov. Ukončila vzdelanie s maturitou na DOŠ v Nitre, odbor obchod a podnikanie. Vo voľnom čase obľubuje prechádzky v prírode, turistiku a rada objavuje naše kultúrne pamiatky. Fascinujú ju hlavne hrady a zámky. Je vydatá a má jedného, takmer dospelého syna.

Eva Káčerová nižšie má 36 rokov. Vyštudovala SPU v Nitre, odbor záhradníctvo. Je vydatá a má dvoch synov (10 a 12 rokov). Voľný čas trávi s deťmi, prípadne sa venuje záhrade. Rada aranžuje rôzne dekorácie z umelých aj živých kvetín.[/su_note]

Prečo Anemonka? Kto vybral názov?

Na názve firmy sme sa okamžite zhodli. Inšpirovali sme sa v ríši rastlín. Anemonka je nenáročná trvalka, ktorej sa darí na slnku aj v polotieni. Práve v nej sme našli veľa z nás. Navonok možno pôsobíme ako krehké ženy, ale nevzdávame sa a ideme za svojím snom. Nebojíme sa prekážok, ktoré nás na našej ceste čakajú. Veríme, že spoločnými silami zvládneme všetko.

Čo pre vás záhradníctvo znamená? A koľko času mu venujete?

Záhradníctvo milujeme. Napĺňa nás a poskytuje nám možnosť realizovať vlastné sny. Je to náročná práca, ktorá je ovplyvnená počasím a sezónnosťou, ale zároveň nám obom poskytuje relax. Môžeme povedať, že každý deň je iný. Každé ráno pred otvorením predajne nás čaká nový deň, noví zákazníci a výzva niečo zlepšiť a neustále pracovať nielen na sebe, ale aj na zdokonalení firmy. Aj keď nás Záhradníctvo naplno zamestnáva, rady chodíme do práce, máme čas na rodinu, na koníčky. Nie je to jednoduché, na chod záhradníctva sme zatiaľ iba dve, ale ten pokoj a kľud… že máme prestávku vtedy, kedy chceme… že nám nikto nestojí za chrbtom… že v pohode stíhame nákupy… stojí za to.

Začínate podnikať? Pripravte si biznis plán! 

Nebáli ste sa začať podnikať s kamarátkou?

Naše priateľstvo trvá už 13 rokov, prežili sme spolu veľa zábavných, ale aj smutných chvíľ. Teší nás to, že aj naši manželia si rozumejú a radi zrealizujú naše nápady vo firme. Rozhodnutie odísť zo zamestnania a prísť o istý príjem napriek tomu, že máte hypotéku na krku, nebolo jednoduché. Hoci sme mali kontakty, vedomosti a prax, nevedeli sme, čo všetko rozbehnutie firmy obnáša. S podporou manželov, rodičov a kamarátov sme sa dali na neľahkú cestu podnikania.

www.akcnemamy.sk: zahradnictvo

Ako sa vám s odstupom času darí? Je niečo, čo by ste dnes urobili inak?

Záhradníctvo Anemonka ešte nie je dlho na svete. Firmu sme založili 5.5.2018, a to sme ani my dve nerátali s tým, že sa nám do roka podarí vybudovať firmu, ktorá si získa stálych zákazníkov. Nie všetko išlo tak ľahko, ako sme si predstavovali. Stretli sme sa s nepriazňou ľudí, závisťou. Potrebné povolenia nás stáli veľa času, energie a financií. Napriek tomu sme sa nevzdali a bojovali za zrealizovanie nášho sna.  V tých ťažkých chvíľach sme mali neustálu oporu v našich manželoch, rodičoch a získali sme nových priateľov. Zatiaľ je naše podnikanie spojené s investovaním do budovy, úpravy terénu, zásobovaní tovarom.

V podnikaní ste nováčikom. Ako ste vedeli, ako na to? Kto vám podal pomocnú ruku?

Milka: Povedať „ideme podnikať“ a zrealizovať to vôbec nešlo ľahko a ani podľa našich predstáv. V tomto sme boli tak trochu naivné, ale veľmi rýchlo sme sa museli dostať do obrazu. Hnacím motorom bol najviac Evkin manžel, ktorý sám podniká a má vlastnú rozbehnutú firmu. Zdolával s nami prekážky na úradoch, povoleniach, stál pri nás hneď od začiatku. Ten môj si na myšlienku, že má doma ženu podnikateľku, musel zvykať trošku dlhšie? „Naša Anemonka“, ako ju voláme, spája dve rodiny a aj našich rodičov. Sme veľmi vďačné, že práve tí nám na začiatku poskytli financie na rozbeh.

Finančná pomoc od rodiny je pri rozbiehaní podnikania na nezaplatenie. Stačilo vám to?

Z vlastných zdrojov sme vedeli kúpiť pozemok, postaviť predajňu, upraviť terén a menšiu plochu predajne zásobiť tovarom. Chceli sme rozšíriť sortiment a bola pred nami jarná sezóna, ktorá je v záhradníctve tá najsilnejšia. Práve na toto obdobie sme potrebovali financie. Objednávky na začiatok sezóny sa robia už v januári, keď ešte nie je stabilný príjem z tržby. Obehli sme si všetky banky, no žiadna nebola schopná poskytnúť úver začínajúcim podnikateľom. Jedine v Slovenskej sporiteľni sme sa stretli s pozitívnou správou. Po niekoľkých sedeniach s poradkyňou v banke sme sa dali na boj získať úver. Museli sme vypracovať podrobný plán nášho podnikania na 2 roky dopredu. Znelo to jednoducho, ale vôbec nám to ľahko nešlo. Naša poradkyňa z banky nám však kládla podrobné otázky, na základe ktorých sme do detailov vedeli vypracovať náš podnikateľský zámer. Vďaka nemu sa dnes vieme lepšie orientovať vo financiách, máme lepšiu predstavu, ako sa posúvať ďalej. Na Vianoce sme dostali krásny darček v podobe schváleného úveru. Mohli sme rozšíriť sortiment, pripraviť sa na jarnú sezónu a dokončiť aj úpravu exteriéru predajne.

www.akcnemamy.sk: zahradnictvo

Čo vás na záhradkárčení najviac baví? Samy si aj predávaný sortiment vypestujete?

Záhradníctvo Anemonka je ako naše ďalšie dieťa. Vyžaduje si našu pozornosť a núti nás na sebe stále pracovať. Je to náš splnený sen. Samé si vieme vypestovať zeleninové priesady. Teší nás, keď  z malého semiačka vyrastie silná sadenica, ktorá poskytuje zdravú úrodu. Naše „zelené prsty“ sa neboja experimentovať ani pri množení drevín. Skúšame, čo sa nám podarí vypestovať.

Kto alebo čo vás priviedlo k záhradkárčeniu?

Evka: Odmalička ma rodičia viedli k pestovaniu priesad, množeniu. Vyrastala som na dedine, kde si skoro všetko dopestujeme sami. Voľba budúceho povolania bola preto jednoduchšia.

Milka: Po materskej som hľadala zamestnanie, ktoré by mi poskytlo možnosť ráno dieťa odniesť do škôlky a poobede ho z nej vybrať. Nechcela som pracovať na tri zmeny a prísť domov uštvaná z normy. Moju požiadavku spĺňalo práve záhradníctvo. Práca ma bavila, môj pracovný čas bol rozdelený na administratívnu agendu a prácu v teréne. Našla som v záhradníctve nielen prácu, ktorá ma živí, ale aj napĺňa a je mojím relaxom.

Čím je vaše záhradníctvo iné od ostatných vo vašom okolí? Prečo by mali prísť návštevníci práve k vám?

Na ploche 18 árov sa nám podarilo vybudovať „malý kúsok raja“ pre širokú verejnosť. Radi k nám chodia deti z miestnej materskej škôlky, a preto sme nielen pre nich, ale aj pre iné deti, vybudovali detský kútik. Na jeseň sme urobili malé jazierko, kde chodia rybičky pozorovať a kŕmiť. Pre starších zákazníkov máme k dispozícii lavičky, na ktorých si môžu počas nákupu oddýchnuť. Ponúkneme kávu či minerálku, deťom omaľovánky a ak rodičia dovolia, tak aj drobnú sladkosť. Obe svoju prácu robíme s láskou a tento fakt sa odráža aj na celkovej atmosfére v predajni. Základom sú pre nás slovíčka ako prosím a ďakujem. Každého zákazníka pozdravíme, spýtame sa, ako mu môžeme poradiť. Má našu plnú pozornosť. Každého jedného si vážime, poskytneme dobré rady k starostlivosti o rastlinky. Využívame vlastné skúsenosti s pestovaním rastlín, prax v odbore. Úsmev je náš poznávací znak a dobrú náladu sa snažíme zachovať po celý deň.

www.akcnemamy.sk: zahradnictvo

To znie úžasne. Aký sortiment ponúkate? Čo všetko sa dá u vás kúpiť?

Záhradníctvo Anemonka je zamerané na predaj okrasných rastlín, ovocných stromov, dekoračného tovaru, smútočných vencov a iných záhradníckych potrieb. Kvalitné rastliny sú pre nás dôležité, preto u nás nájdete viac domácich druhov ako exotických. Poskytujeme tovar nielen pre koncových zákazníkov, ale aj pre realizátorov. Staviame na odborných vedomostiach a niekoľkoročnej praxi v záhradníckom odbore. Naším cieľom nie je iba predať tovar. Snažíme sa dosiahnuť to, aby sa zákazník vrátil, najlepšie aj so susedom ? K predanej rastline automaticky ponúkneme substrát, hnojivo a tiež rady, ako sa o ňu starať. Domáci obyvatelia sa tešia, že majú v obci takéto záhradníctvo. Využívajú dostupnosť tovaru, chýbajúci tovar vieme objednať, nechajú si poradiť

Aj my sa chceme s vami poradiť. Aké kvietky by ste odporúčali nasadiť do kvetináčov na vonkajších parapetách či balkónoch teraz, keď si slniečka užívame o čosi viac? Aby nám nezmrzli, ale zároveň svojimi farbami priniesli jar do našich domovov.

V tomto období sú vďačné a nenáročné na starostlivosť prvosienky v kombinácii s tulipánmi, hyacintami, narcismi. Kvetináčiky môžeme doplniť o sirôtky alebo trvalky ako sú flox, čemerica či celoročne zaujímavé heuchery. Ku kvitnúcim rastlinám sa hodia aj ihličnany, ktoré vytvoria zaujímavú celoročnú kulisu. Môžeme vyberať z rôznych farieb a druhov, ktoré skoro vôbec nevyžadujú našu pozornosť. Z tých obľúbených môžeme spomenúť borievky, kónické smreky a nízke zákrpkové tuje.

Čo by ste na záver poradili našim čitateľkám, ktoré uvažujú nad podnikaním?

Začať podnikať nie je vôbec jednoduché. Ak chcem svoju prácu robiť dobre, pohltí to celého človeka. V našom prípade sme na rozbeh podnikania potrebovali veľa času, energie a financií. Bez podpory manželov, rodiny a banky  by sme to nedokázali. Napriek tomu dnes môžeme povedať, že každá prekážka, s ktorou sme sa stretli, nás posilnila, nevzdali sme sa a aj keď máme pred sebou ešte mnohé výzvy a ťažkosti, neľutujeme svoje rozhodnutie. Urobíme všetko preto, aby sa našej Anemonke darilo, aby prosperovala a bola stabilným článkom na záhradníckom trhu.

Zdroj foto: Zrubcová Emília a Káčerová Eva

začíname podnikať

Páčil sa vám rozhovor pripravený v spolupráci so zacinamepodnikat.sk? Čítajte aj ďalšie inšpirácie zo sveta začínajúcich podnikateľov!

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár