Začnite písať

CHOROBY ROZHOVORY ZDRAVIE

Zubný kaz v ústach dieťaťa je chybou rodiča, upozorňuje stomatologička

www.akcnemamy.sk: detske zuby

Kedy ísť s dieťaťom k zubárovi prvýkrát? A ako sa starať o detské zúbky doma? Môže aj človek, ktorý nemá predispozíciu na krásne biele a zdravé zuby, dosiahnuť tento ideálny stav? To a omnoho viac sme sa opýtali zubnej lekárky Kataríny Forgáčovej z Košíc.

Pekný úsmev je jednou z prvých vecí, ktoré si všímame jeden na druhom. Kto by nechcel mať krásne zdravé zuby? Čím rovnejšie a belšie, tým lepšie. Míňame peniaze na drahé zubné kefky, na pasty sľubujúce zázraky a osviežujúce ústne vody. V skutočnosti je však dôležité niečo celkom iné. Disciplinovaná, pravidelná starostlivosť o chrup a správne mechanické čistenie.

www.akcnemamy.sk: Katarina Tulipanova[su_note note_color=“#c1b0bb“ text_color=“#333333″ radius=“1″ class=““]Katarína Forgáčová

Stať sa zubárkou nebolo nikdy jej snom. Pôvodne chcela sympatická Košičanka študovať psychológiu, no keďže ju tam nevzali, ďalšou voľbou bola medicína. Zubné lekárstvo sa jej v tom čase zdalo menej náročné ako všeobecné lekárstvo, a ako dobre! Dnes si už nevie predstaviť robiť niečo iné – okrem materskej dovolenky, ktorú si užíva už 20 mesiacov. Svoju prácu stomatologičky robí s radosťou, pacienti ju po skončení rodičovskej dovolenky nájdu v centre Košíc, v ambulancii Neodent.[/su_note]

Väčšina ľudí sa návšteve zubára vyhýba, ako len môže. Hlavne menšie deti. Nebáli ste sa ako malá chodiť k zubárovi?

Zubára si pamätám ešte z čias základnej školy. Preventívne prehliadky, kde bola nastúpená celá trieda a potom aj ošetrovanie zubov, ktoré nebolo nikdy príjemné. Našťastie som ja osobne veľa ošetrení absolvovať nemusela.

Akých pacientov máte radšej? Deti či dospelých? 🙂

S dospelými je to často jednoduchšie. Sú dopredu informovaní a oboznámení so stavom chrupu a buď súhlasia alebo nesúhlasia s ošetrením. Ale s deťmi je to náročnejšie, musíme si získať ich dôveru, snažíme sa všetko vysvetliť, ukázať, samozrejme hravou formou.

Dospelý človek sa vie u zubára pravdepodobne lepšie kontrolovať…

Áno, ale sú aj výnimky medzi dospelými. Stane sa, že ošetrenie dieťaťa prebieha pokojnejšie ako u dospelého. Zásadnou podmienkou vyšetrenia a ošetrenia detského pacienta je správna komunikácia. Nie je to ľahké, pretože detská slovná zásoba nemusí stačiť na presné vyjadrenie a pochopenie situácie. Deti sú v inej situácii ako dospelí. Neprichádzajú z vlastného rozhodnutia, neuvedomujú si prospešnosť zubných zákrokov.

Ako to je s preventívnymi prehliadkami? Ak ju človek nestihne absolvovať, naozaj si ďalší rok za starostlivosť o zuby priplatí?

Áno. U zubných lekárov, ktorí majú zmluvy s poisťovňami. Ak ste v predošlom kalendárnom roku neabsolvovali preventívnu prehliadku, ďalší rok si musíte úkony hradiť bez účasti zdravotnej poisťovne. Deti do 18 rokov majú nárok na 2 preventívne prehliadky do roka.

www.akcnemamy.sk: detsky zubar

Zdroj: Katarína Forgáčová

Kedy má rodič navštíviť s dieťaťom zubára prvýkrát? Už pri prvých zúbkoch? Také 6 mesačné bábätko, aj keď má už osem zubov, ústa len tak na požiadanie neotvorí.

Najdôležitejšie je, aby rodičia prichádzali s deťmi od útleho veku. Odporúča sa po prerezaní prvého zúbka, resp. pri dovŕšení 1. roku dieťaťa. Dieťa si má zvyknúť na nové prostredie, zoznámiť sa so zubným lekárom, personálom, ambulanciou. Stane sa, že dieťa pri prvej, druhej, niekedy aj tretej návšteve ústa neotvorí. Bojí sa, nedôveruje. Tak sa s ním len porozprávame, zahráme, povozíme na kresle a objednáme opäť, s odstupom nejakého času. Najhoršie je prísť prvýkrát k zubárovi s dieťaťom, ktoré má akútny problém a vyžaduje sanáciu. Takéto dieťa ma negatívnu skúsenosť a viac si dobrovoľne do kresla nesadne.

Ako sa o zúbky starať doma? Pravdepodobne je dobré, aby dieťa dostalo kefku do ruky čo najskôr, nech si na ňu zvyká a umývanie zubov sa stalo ranným aj večerným rituálom.

Zuby je potrebné umývať od prerezania prvého zúbka. Nepoznám dieťa, ktorému by sa každodenná starostlivosť o zuby páčila, takže postupne, hravou formou začať s umývaním. Niektorí rodičia umývajú pri rozprávke, niektorí pred zrkadlom. V podstate je to jedno, kde. Základ je mechanicky vyčistiť zuby.

www.akcnemamy.sk: detske zuby

Zdroj: www.pixabay.com

Pre akú kefku sa rozhodnúť pri najmenších deťoch? Aké kefky sú vhodné pre dospelých? Tvrdšie či mäkšie?

Odporúčame používať jednozväzkové zubné kefky, s ktorými sa dá pekne, jednoducho, vyčistiť každý zub zvlášť. Klasickú detskú zubnú kefku môžete dať dieťaťu do ruky, nech si skúša čistiť zúbky. Deti sa majú postupne naučiť mechanicky zuby vyčistiť, získať manuálnu zručnosť. Rodič má dieťaťu dočisťovať zuby do 10 – 12 rokov.

Kedy pridať na zubnú kefku aj zubnú pastu? Obchodné reťazce ponúkajú zubné pasty pre polročné deti, vypľuť by ju však nedokázali ?

Zubná pasta nie je taká dôležitá. Zub vieme správne mechanicky vyčistiť aj bez nej. Ide skôr o pocit sviežosti a dojem, že niečo, čo pení, nám lepšie vyčistí zuby, vlasy a podobne. Ak už pastu, tak dieťatku, ktoré už vie vypľúvať.

Ako presvedčiť dieťa, aby sa nebálo ísť k zubárovi? Čo môže, naopak, zubár urobiť preto, aby návšteva zubára nebola pre dieťa stresujúcim zážitkom? Funguje motivácia za darček? Alebo vyhrážky „ak nepôjdeš, tak“?

Často sa stáva, že prídu rodičia s dieťaťom na preventívnu prehliadku, počas ktorej zistíme, že má niekoľko zubných kazov. Spustí sa lavína vyhrážok zo strany rodiča, ako už nedostane sladkosti, ako si musí lepšie umývať zuby a podobne. No treba si uvedomiť, že každý jeden zubný kaz v ústach detského pacienta je chybou rodiča, ktorý mu nedočisťuje, resp. nedostatočne dočisťuje zuby. Prečo deťom utierame zadok? Lebo si nedokážu samé, ale chceme po nich, aby zvládli dokonale umývanie zubov samostatne, čo je manuálne náročnejšie a mnoho dospelých s tým má problém.

Takže, milí rodičia, žiadne odmeny deťom za zvládnutie ošetrenie u zubára. Ich trápenie v kresle je dôsledkom vašej nezodpovednosti a nečistenia. Treba viac času venovať dentálnej hygiene.

Podľa čoho si má rodič vybrať zubára pre svoje dieťa? 

Dnes si rodičia môžu vybrať, kam pôjdu so svojim dieťaťom, treba si však dopredu zistiť, či daný zubný lekár prijíma a ošetruje detských pacientov.

Veľkú úlohu na tom, v akom stave má človek zuby, zohráva genetika. Môže mať aj človek, ktorý nedostal do vienka predispozíciu na krásne biele a zdravé zuby bez špeciálnej starostlivosti  dosiahnuť tento ideálny stav?

Áno, určite. Čistý zub sa nepokazí. Na to, aby vznikol zubný kaz, musia byť prítomné 4 faktory: zub, plak, cukor a čas, keďže zubný kaz nevzniká okamžite. Baktérie a plak musia byť prítomné na povrchu zubov. Mikroorganizmy plaku produkujú kyseliny, ktoré spôsobujú lokálnu demineralizáciu povrchu skloviny. Ak sa tento proces včas nezastaví, dochádza k deštrukcii zuba.

www.akcnemamy.sk: detsky zubar

zdroj: www.pixabay.com

Zrekapitulujme si ešte základnú starostlivosť o chrup. Aká je ideálna technika umývania zubov?

Stieravý pohyb od ďasien smerom nadol je ideálny, ak si rodič nie je istý, má pochybnosti, odporúčam navštíviť dentálnu hygienu, kde hygienička poskytne inštruktáž, či už deťom, alebo dospelým a dokonale vyčistí zuby, čo sa odporúča absolvovať 2x ročne.

Ako často a ako dlho si treba umývať zuby? Platí tu rovnica, čím dlhšie, tým lepšie?

Postačujúce je umývať si zuby 2x denne, ráno a večer. Mám však pacienta, ktorý mi vysvetľoval, že on si zuby 2x denne umýva, ráno 2x po sebe 🙂

Akú „výbavu“ na umývanie zubov by mal mať každý človek doma? Kefka a pasta je základ. Zubári však apelujú aj na medzizubné nite, medzizubné kefky, ústnu vodu či kefky na jazyk.

Základ je mať zubnú kefku, jednozväzkovú kefku, zubnú niť a medzizubnú kefku. Pasta a ústna voda zázraky neurobia, je to skôr o príjemnom pocite sviežeho dychu. Zubná kefka minimálne 2x denne a jednozväzková kefka, zubná niť a medzizubné kefky aspoň večer pred spaním.

 

Ako prežívajú vaše deti návštevu stomatológa? A ako ste na tom vy? ? Podeľte sa s nami o váš názor v komentári na Facebooku.

Tagy
Ďalší článok

Zanechaj nám svoj komentár