Začnite písať

AKČNÉ TIPY PÔROD

Ako správne dojčiť?

www.akcnemamy.sk:. dojcenie

Materské mlieko je malý zázrak, jedinečný produkt vytvorený samotnou prírodou. Výnimočná hodnota materského mlieka, predovšetkým určená jeho zložením.

Dojčenie je hlavným spojovacím článkom novorodencov a ich matiek. Materské mlieko je perfektné jedlo pre novorodenca – je prírodné, sterilné a má správnu teplotu. Je pozoruhodne prispôsobené ku všetkým funkciám trávenia a metabolizmu každého novorodenca. Bielkoviny, tuky, vitamíny, minerály zodpovedajú individuálnym potrebám dieťaťa. Niektoré látky, ktoré sú súčasťou mlieka, sú jedinečné. Takéto jedlo je ľahko stráviteľné pre organizmus bábätka. Chráni dieťa od rôznych infekcií, alergických reakcii a ochorení, podporuje formovanie jeho imunitného systému.

Ako často kojiť prvé dni?

Pokúste sa o to, aby novonarodené dieťa priložili k vašej hrudi ihneď po pôrode, priamo na pôrodnej sále (aj keď ste mali cisársky rez), najlepšie pred tým, ako dôjde k oddeleniu placenty. Pri prvom priložení nechajte dieťa, nech saje toľko, koľko ono chce. Blízkosť matky hneď po narodení pomáha nadviazať prvý kontakt s matkou a znižuje stres dieťaťa z narodenia. Cíti sa bezpečne, ľahšie sa prispôsobuje novým podmienkam. Prvé dni je dobré prikladať dieťa k prsníku čo najčastejšie, najlepšie každých 20 minúť.  

Ako správne prikladať dieťa k prsníku?

Dieťa by malo byť umiestnené čo najbližšie k matke, jeho hlavička nemá byt zaklonená a telo ohnuté. .Hlava, rameno a stehno by mali tvoriť jednu líniu. Ak matka dojčí, držiac dieťa v náručí, sa dieťa musí dotýkať tela matky bruškom a oboma kolenami. Ústa dieťaťa by mali byť umiestnené priamo oproti bradavke, tak, aby sa nemuselo naťahovať. Môžete držať rukou hlavičku dieťaťa (ale netlačte na hlavu). Je veľmi dôležité, aby sa brada opierala o matkin prsník, aby bola pritlačená pevne k nemu.

www.akcnemamy.sk:. dojcenie

zdroj: www.pixabay.com

Pri správnom prikladaní k prsníku:

  • spolu s bradavkou dieťa zachytáva aj spodnú časť dvorca (dieťa by nemalo sať len bradavku),
  • ústa dieťaťa sú otvorené (nesnažte sa vložiť prsník do polootvorených úst),
  • hlava dieťaťa je pritlačená k hrudníku matky,
  • mamička sa cíti dobre – necíti bolesť v oblasti prsníka/bradavky, alebo v spodnej oblasti chrbtice.

Ak pri dojčení sedíte

Urobte si maximálny komfort. Pod chrbát a lakte si dajte vankúše. Dieťa je pod prsiami na maminej ruke, hlavičku má v ohybe lakťa. Druhou rukou mamička môže držať hlavičku dieťaťa alebo zospodu svoj prsník. Ruka držiaca dieťa po čase môže bolieť alebo tŕpnuť. Dieťa sa uloží na vankúš vedľa matky, nohy sú za chrbtom matky, akoby hľadelo spod jej pazuchy. V tejto polohe je veľmi jednoduché napraviť hlavu dieťaťa tak, aby zachytilo okrem bradavky aj spodnú časť dvorca. Táto poloha je vhodná pre ženy, ktoré mali cisársky rez, pretože dieťa netlačí na brucho. 

Ak pri dojčení ležíte

Matka by mala mať čo najpohodlnejšiu pozíciu. Pod hlavu alebo ramená je možné dať vankúš. Dieťa je blízko pri maminom tele – na posteli alebo na ruke matky. Jeho hlava by mala ležať na maminej ruke tak, aby ústa boli oproti bradavke. Rovnako ako pri iných pozíciách, uško a rameno dieťaťa by mali tvoriť líniu a bruško má byť otočené k maminmu. Opierať sa o lakeť pri dojčení nie je nutné: ruka a telo sa veľmi rýchlo unavia. Mamička môže ležať aj na chrbte a dieťa je položené zhora na jej tele. 

 

Máte dvojičky? Prečítajte si, ako dojčiť dve deti naraz.

www.akcnemamy.sk:. dojcenie

Zdroj: www.pixabay.com

Ako často dojčiť novorodené dieťa?

Odborníci odporúčajú dojčenie „na požiadanie“. Od dojčenia podľa režimu sa líši tým, že dieťa samo určuje počet a dĺžku dojčenia. Mame sa stačí riadiť prianím dieťaťa a dať ho k prsníku kedykoľvek chce. V ten čas, keď dieťa saje materský prsník, jej telo produkuje hormóny zodpovedné za laktáciu – prolaktín a oxytocín. Preto dojčenie „na požiadanie“ podporuje samoreguláciu produkcie mlieka v množstve, ktoré dieťa potrebuje. Pri dojčení podľa režimu môže dôjsť k zníženiu množstvo mlieka, pretože prsník nie je dostatočne stimulovaný.

Potreba novorodenca sať prsník je nie vždy spôsobená hladom. Pre novorodenca je to spôsob komunikácie a interakcie s matkou, príležitosť cítiť bezpečie a pokoj.

Novonarodené dieťa potrebuje 8 až 12 dojčení denne. Dieťa samo jasne hovorí, že chce jesť. Je lepšie nesústrediť nie na plač a krik ale na iné, napríklad „cmukanie“, sanie prstov, otočenie hlavy (ako by niečo hľadalo). Ponúkanie prsníku potom, čo dieťa začalo plakať, môže sťažiť prikladanie k prsníku a zhoršiť odtok mlieka.

Postupne sa bude vytvárať individuálne režim dojčenia, potreby dieťaťa budú viac predvídateľné. Napríklad často saje pred spaním a po spánku, no menej, keď je hore. Intervaly medzi časmi dojčenia môžu byť aj 40 minút. Pri dojčení podľa režimu zdravé donosené detí jedia každé 3 až 3,5 hodiny. 

Je potrebné mať na pamäti, že dieťa žiada prsník, ak má akékoľvek nepríjemné pocity a nie vždy je problém vyriešený len tým, že ho dostane. Napríklad, ak dieťa bolí bruško, ďalšia porcia mlieka nerieši, ale iba zhorší tento problém. V takom prípade môže pomôcť napríklad masáže bruška. V čase, keď deťom rastú zúbky, chcú po celú dobu trieť ďasná – namiesto prsníka je lepšie ponúkať špeciálne hryzátka, aby dieťa nespôsobovalo bolesť mame. Bábätko môže plakať len tak, aby vyjadrilo emócie, ktoré má. Je na mamičke, kedy mu ponúkne prsník a kedy bude hľadať za nepokojnosťou jej dieťaťa iný dôvod ako hlad. 

Počas dojčenia prikladajte dieťa na svoje nahé telo, nechajte ho pozorovať a spoznávať vás. Pamätajte si, že dojčenie nemá byť bolestivé. Ak máte bolesti, poraďte sa s lekárom.

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár