Začnite písať

AKČNÉ TIPY

Cukrárka Petra: Kvôli našim koláčom ľudia precestujú aj stovky kilometrov

www.akcnemamy.sk: delightilli

Prinášame vám inšpiratívny rozhovor s Petrou, ktorá je typická akčná žena. Jej koníčky by ste nespočítali na prstoch oboch rúk. Zdravotný problém jej paradoxne otvoril dvere do sveta cukrárstva. Pečie pre tých, ktorí bojujú s alergiami či intoleranciami na rôzne typy potravín, hlavne na lepok a laktózu.  

Petrinou víziou je, aby sa jej dezerty stali pre zákazníkov pôžitkom. Nielen chuťovým, ale aj vizuálnym. Na svoje si v žilinskom Delightilli prídu všetci. Aj keď tu zákusok z „klasickej“ múky nekúpite, vraj by ste nikdy neprišli na to, že je upečený z tej bezlepkovej.

www.akcnemamy.sk: Petra Illeova_Delightilli

[su_note note_color=“#c1b0bb“ text_color=“#333333″ radius=“1″ class=““]Petra Illeová

Má len 25 a už úspešne podniká. Všestranne zameraná Žilinčanka vyštudovala 8 ročné gymnázium so zameraním na cudzie jazyky. Keď sa nedostala na umeleckú vysokú školu, pracovala ako kozmetická poradkyňa, no už vtedy rozmýšľala nad vlastným podnikaním. Absolvovala rekvalifikačný cukrársky kurz, po ktorom sa zamestnala na luxusnej výletnej riečnej lodi.[/su_note]

Koncom roku 2018 ste otvorili cukráreň. Ako dlho ste nad týmto krokom uvažovali? Prečo ste sa rozhodli podnikať?

Pravdupovediac, pôvodne som vôbec neplánovala otvoriť cukráreň, ale len menšiu bezlepkovú cukrársku výrobu, no nedarilo sa mi nájsť vhodné priestory. Tie, v ktorých sme momentálne, sú tretie v poradí. Je tu veľká kuchyňa, zázemie, ale aj kaviareň s terasou. Dlho som rozmýšľala, či tie priestory zobrať, no uvedomila som si, že práve tu by som vedela svoju značku Delightilli rozvinúť naplno. A tak okrem bezlepkovo – bezmliečnej cukrárskej výroby tu robím aj kurzy pečenia bezlepkovej školy Delightilli, presunula som sem aj časť našej tanečnej komunity a po večeroch tu tancujeme a organizujeme tu rôzne akcie, podujatia pre detičky a dospelých.

Čím je vaša cukráreň špecifická? Považujete za jej najsilnejšiu stránku práve to, že je bezlepková?

Konkurenciu na trhu sledujem len podľa ponuky, ktorú majú. Dovnútra už nevidím, takže to aj tak posudzujem. V rámci našej ponuky by som povedala, že jej výnimočnosť spočíva v tom, že je bezlepková, no chuťovo sú naše koláčiky na nerozoznanie od „normálnych“ a keby som vám to neprezradila, tak sa stavím, že by ste na to neprišli (smiech). Taktiež v rámci výroby máme aj koláčiky a dezerty, ktoré sú bezlepkovo – bezmliečne (úplne bez mlieka) a aspoň čo ja viem, je naša cukráreň v Žiline jediná, ktorá takéto koláčiky vyrába a ponúka. Máme zákazníkov, ktorí si k nám spravia výlet z okolitých miest v našom, ale aj susednom kraji, pretože u nich nič také nemajú. Práve to je to pre mňa obrovské zadosťučinenie a cítim sa nesmierne poctená, že práve kvôli našim koláčom sú ľudia ochotní cestovať desiatky, ba niekedy aj stovky kilometrov.

Okrem tohto je však výnimočná mojou filozofiou, ktorú sa snažíme každý deň ukázať ľuďom, a to, že si koláčiky môžete vychutnať, nech už máte akúkoľvek alergiu či intoleranciu. A nakoľko som vychovaná 4* a 5* cukrárskou lodnou výrobou, vzhľad našich koláčikov musí byť pohladením už pre oko. Snažíme sa pozdvihnúť naše dezerty a našu prácu na pôžitok – nielen chuťový, ale aj vzhľadový, čo koniec koncov vychádza aj z nášho názvu Delightilli.

Prečo ste sa rozhodli práve pre bezlepkovú cukráreň? Máte s celiakiou osobnú skúsenosť? Klasické zákusky sa u vás kúpiť nedajú?

Keďže mám sama celiakiu a veľmi prísnu bezlepkovú diétu, možno viem lepšie pochopiť, prečo si treba dať taký veľký pozor v kuchyni pri príprave bezlepkových jedál, najmä ak sa v kuchyni pracuje aj s lepkovými múkami. Našim zákazníkom však chcem dať istotu a záruku bezlepkovosti bez stôp lepku, čo je tiež jednou z našich výnimočností, preto u nás iné ako prirodzene bezlepkové múky nenájdete.

Často sa nám stáva, že nás kontaktujú ľudia, ktorí sú zúfalí z toho, že nevedia nájsť cukráreň, ktorá by im vyhovela v rámci ich alergií. Na objednávku vieme bez problémov pripraviť tortičku s ohľadom na alergie na laktózu, orechy, vajíčka, crohnovu chorobu a snažíme sa vyjsť v ústrety aj histaminíkom. V týchto prípadoch sa pýtame na všetky možné suroviny, ktoré by mohli byť problémom a v našej ponuke vieme vždy nájsť nejaké riešenie alebo prípadne vyrobiť tortu/koláčik úplne na mieru podľa zoznamu povolených surovín aj v umeleckej verzii. Takúto tortu je však potrebné objednať najneskôr týždeň vopred, ideálne 2 – 3 týždne.

Máte len 25, v podnikaní ste určite nováčikom. Ako ste vedeli, „ako sa to robí“?

Áno, som nováčikom a cukráreň je môj prvý podnikateľský projekt. Ak by som sa mala vrátiť úplne na začiatok, tak v skutočnosti som sa „príprave“ na podnikanie začala venovať pred takmer 5 rokmi – začalo to návštevami start-up-ových stretnutí, kde som zistila a usporiadala si, aké asi by mali byť moje ďalšie kroky. Potom nasledovala spomínaná rekvalifikácia a následne som na odporúčanie môjho mentora Tomáša Husára zo start-up-ových stretnutí  „začala praxovať“. Podarilo sa mi dostať na zahraničné luxusné výletné riečne lode, kde som strávila asi 3 roky a rozvíjala svoje zručnosti, až som sa vypracovala na pozíciu šéfcukrárky. Zdravie mi však nedovolilo, aby som sa tam vrátila. Milujem, čo robím, cukrárstvo ma nesmierne napĺňa a počas celého obdobia, odkedy sa mu venujem profesionálne,  som každý deň sledovala nové trendy, rozmýšľala, ako ktorý dezert vylepšiť – či už v rámci prípravy, ale zväčša v rámci servírovania a tzv. platingu. Je to veľmi kreatívna práca a aj dnes takmer každý deň pozerám, čo je nové v našom odvetví, vzhliadam k svojim cukrárskym idolom, inšpirujem sa a pozerám nespočetne veľa videí.

Okrem mentoringu ste určite potrebovali aj pomôcť s financiami. Na koho ste sa v tomto smere obrátili?

Keďže kapitál, ktorý som zarobila na lodi, by nepokryl všetky investície na začiatok, hľadala som banku, ktorá by mi poskytla úver ako začínajúcej podnikateľke. Na trhu v tom čase bola iba Slovenská sporiteľňa, ktorá takýto produkt ponúkala, tak som oslovila ich. Neviem, či to bolo štandardom aj v iných bankách, ktoré ponúkali takéto úvery, no bola som veľmi milo prekvapená celou tou prípravou pred úverom.

S čím vám okrem poskytnutia úveru v Slovenskej sporiteľni pomohli?

Od podnikateľského plánu cez plán možných rizík (hlavne čo robiť, ak krízová situácia nastane), až po plán cashflow. S tým cashflow mi pomohli asi najviac, lebo sama som si nevedela presne predstaviť, na čo všetko musím myslieť, keď sa povedia predpokladané náklady na chod firmy, investičné náklady, atď. A tiež som pri nich pochopila, čo v praxi znamená, že matika vás nepustí (smiech).

www.akcnemamy.sk: delightilli

Ako sa vám s odstupom času darí? Je niečo, čo by ste dnes urobili inak?

Klop, klop, ale podľa mňa sa nám darí. Ľuďom veľmi chutí, čo ma teší, kaviareň a detský kútik si tiež získal svojich milovníkov a ľudia sa k nám radi vracajú. To považujem za obrovský úspech.

Inak by som si asi rozvrhla čas pred otvorením a dokončila knihu o bezlepkovom pečení, ktorá mi ešte stále leží nedokončená na stole. A asi by som aj skôr začala pracovať na web stránke, keď som toho mala ešte menej alebo možno by som viac delegovala. Dnes to už skrátka musím, lebo sama mám počas dňa len 24 hodín.

Petra bude našou inšpiratívnou hostkou aj na našom evente v Žiline už 12. septembra. Stretneme sa spolu? 

Uverejnil používateľ akcnezeny.sk Nedeľa 17. februára 2019

Vo vašej cukrárni aj sama pečiete?

Áno, neviem si predstaviť, že by som sa toho mala vzdať. Momentálne k sebe do výroby hľadám ďalšieho člena tímu, pretože výroba sa nám pomaly, ale isto rozbieha. Takisto podľa toho, ako rýchlo sa nám budú napĺňať plány, ktoré som nám ako výrobe stanovila, budem musieť a chcieť tím určite rozširovať.

Kto alebo čo vás priviedlo k pečeniu?

Mama a babka z tatinovej strany. Už ako malá som sa rada motala v kuchyni. S mamou sme robili kopu koláčikov z detského časopisu Macko Pusík, ktorý som zbožňovala. A babka bola vynikajúca cukrárka – na narodeniny nám pekávala torty od výmyslu sveta – milovali sme jej ruže z mliečneho marcipánu či postavičky. Pamätám si, ako sme vyjedali čokoládový nákladiak plný sladkostí a čokoládového krému, ktorý spravila bratovi k jeho 5 narodeninám.

Aký je váš najobľúbenejší zákusok? ?

Créme Bruilé (pečený žĺtkový krém plný vanilky a ja tam rada pridávam aj pomarančovú kôru či rozmarín s jemnou chrumkavou skaramelizovanou vrstvou cukru), no tento dezert v našej ponuke momentálne nemáme. Z našej vitrínky mám veľmi rada našu Čokoládovú Parížanku, ktorá je takým naším maskotom alebo symbolom, no vynikajúce sú aj naše terajšie jarno – letné novinky ako napríklad Citrusová Makulienka, ktorú som si zamilovala aj napriek tomu, že nemám rada mak.

Máte aj iné koníčky okrem pečenia a tancovania? Čomu ste sa venovali predtým, ako ste otvorili cukráreň Delightilli?

Od malička som sa zaujímala o umenie a vychodila som aj základnú umeleckú školu – výtvarný odbor. Cukráreň a aktivity okolo mi momentálne zaberajú všetok môj čas, no predtým som veľmi veľa športovala, venovala sa záhradkárčeniu u mojej starkej a nakoľko milujem hory, na turistike alebo prechádzke v prírode som bola každú chvíľu. Vždy som využívala svoj čas naplno a keď som nebola odplavená v zahraničí na lodi alebo niekde s priateľmi, rodinou, či na tanečnom parkete alebo horách, tak som doma vypekala a fotila recepty na blog, ktorý vznikol pred takmer 3 rokmi.

Čo by ste na záver poradili našim čitateľkám, ktoré uvažujú nad podnikaním?

Aby išli do podnikania iba s tým, čím žijú a čo je ich vášeň, pretože ja napríklad stále nemám pocit, že pracujem a aj ťažšie chvíle sa mi prekonávajú oveľa ľahšie. Aby sa veľa sa vo svojej oblasti, ale aj v rámci podnikania vzdelávali. Aby chodili po svete a nadšene rozprávali o tom, čo robia, čomu sa venujú a prípadne aj to, čo chystajú. A taká nevyžiadaná rada na záver: aby sa nebáli, ale aby skôr hľadali odpovede na svoje otázky a strachy zmiznú.

Zdroj foto: Petra Illeová

www.akcnemamy.sk: zaciname podnikat

Tento článok sme pripravili v spolupráci so zacinamepodnikat.sk. Prečítajte aj ďalšie inšpirácie zo sveta začínajúcich podnikateľov!

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár