Začnite písať

AKČNÉ TIPY CESTUJEME S DEŤMI

Kam v Krakove s deťmi? Spoznajte 5 originálnych tipov

Majestátny hrad Wawel a jeho drak, židovské štvrte rozprávajúce smutné a hrdinské príbehy, či čarokrásne centrum. To všetko nájdete popísané v každom sprievodcovi. Poďte ale so mnou objaviť trochu netradičnejšie miesta, ktoré sa oplatí vidieť, keď navštívite Krakov s deťmi.

Druhé najväčšie mesto Poľska patrí medzi nádherné miesta našich severných susedov. Ročne ho navštívi neuveriteľné množstvo turistov, aby sa bližšie zoznámilo s jeho pohnutou minulosťou (najmä vďaka 2. sv. vojne).

Historyland

Občas vedia byť fakty z dejepisu podané nudne. Kam v Krakove za históriou, aby ste nezaspali? Do Historylandu! Tu históriu Poľska a Krakova tvoria LEGO kocky. Navštívte niekoľko miestností, pričom každá popisuje určitý výjav z dejín. Taktiež tu nájdete makety budov, ktoré sa oplatí vidieť v Krakove. Tisíce a tisíce malých dielikov spojených do úžasného výsledku. V miestnostiach sa nachádzajú interaktívne tabule, kde si môžete prečítať, čo daná scéna popisuje. Taktiež si môžete doplatiť audio prehrávač (v angličtine). Prípadne, ak už máte školákov, ktorí rozumejú po anglicky, pouvažujte aj nad sprievodcom. Ten vás pútavo vtiahne do deja a upozorní na detaily, ktoré by ste možno prehliadli. Tvorcovia sa naozaj precízne vyhrali.

Zdroj: archív autorka

Okrem toho sa tu nachádza aj veľký priestor, v ktorom sa deti môžu s legom pohrať, prípadne samostatná miestnosť na prebaľovanie a dojčenie. Nájdete tu aj obchod s legom. Deti do troch rokov majú vstup zdarma.

Napečte si obwarzanek

Kam v Krakove na obwarzanek? Viete čo to je? Ani my sme nevedeli. Obwarzanek je pečivo, najbližšie sa podobá asi bagelu. Tento na povrchu chrumkavý a vnútri vláčny prstenec nájdete v centre na každom kroku. Tradičný krakovský originál predávajú predavači v modrých stánkoch. Avšak, my sme našli miesto, kde nás naučili obwarzanek piecť. Maličké Múzeum obwarzanka sa nachádza na okraji centra. Teda múzeum ako múzeum. V jeho priestoroch sa koná workshop, v rámci ktorého sa dozviete históriu pečiva a prezradia vám aj tajomstvo jeho výroby. A samozrejme, čo si napečiete, to si aj zjete :-). Celá výučba trvá cca. hodinu. Odporúčam spraviť si vopred rezerváciu. Výklad prebieha buď v poľštine, alebo v angličtine. My sme absolvovali ten poľský a hlavnú myšlienku sme vždy pochopili. Dokonca náš trojročný Malý výletník rozumel a zapamätal si všetky ingrediencie. Deti do troch rokov majú opäť vstup zadarmo.

Zdroj: archív autorka

P.S.: Naše výtvory sme si vychutnali v parku Planty, ktorý sa tiahne okolo celého centra.

Prečítajte si aj, ako napiecť tradičný chlieb

Cukríky, cukríky, samé cukríky

Nezaútočte teraz, prosím, na mňa s ovocím a zeleninou. Som si vedomá, že priveľa sladkostí nie je vhodné pre telíčka naši drobčekov. Ani nám k životu nechýbajú. Avšak kde inde trochu zhrešiť, ak nie na peknom výlete? Našli sme totiž super tajný tip na krátku zastávku pri prechádzke centrom. Medzi všetkými tými obchodmi na Grodzkej ulici sa nachádza aj nenápadná predajňa cukríkov Ciu Ciu Cukier Artist. Na tom by nebolo nič výnimočné, keby nerobili každú hodinu ukážku výroby sladkostí. Za preskleným pultíkom vytvárajú pred vašimi očami majstri cukrári čerstvé sladkosti. Od horúcej masy cukru, cez vyformovanie originálneho vzoru, až po porciovanie. Celá táto zábavka je zdarma a ochutnávka tiež nesmie chýbať.

Zdroj: archív autorka

Wieliczka

Ak sa vyberiete do Krakova na predĺžený víkend, pouvažujte aj nad výletom do Wieliczky. Výnimočná soľná baňa si zaslúži pozornosť. Vďaka skorému budíčku našich Malých výletníkov sme stáli pripravení na prehliadku už 8:30. Načasovanie parádne, pretože ešte tam nebolo toľko turistov a naša skupina pozostávala zo 6 dospelákov. Pre najmenších je to náročný terén. Naše deti sme preto mali takmer celý čas v nosiči a aj tempo (anglického) sprievodcu bolo svižné. Pokiaľ ale máte doma školákov, tak určite pouvažujte nad interaktívnou prehliadkou, kde sa na pár hodín zmeníte na baníkov. Mať staršie deti, tak isto volíme túto alternatívu. Ešte trochu faktov. Soľná baňa je úplne nevhodná na návštevu s kočíkom (hneď na začiatku musíte prekonať 300 schodov, dokopy asi 800). V bani sa teploty pohybujú okolo 15 stupňov. Objavili sme aj prebaľovací pultík (sprievodca vás usmerní). V podzemí sa nachádza aj reštaurácia, v ktorej sú k dispozícii detské stoličky. Wieliczka má vstupné pre deti do 4 rokov zdarma.

Zdroj: archív autorka

Tip na reštauráciu

Na záver mám pre vás tip, kam ísť v Krakove s deťmi do reštaurácie. Pre nás je typické, že sa vždy snažíme vyhľadávať lokálnu kuchyňu. Ani teraz sme nevynechali krakovský obwarzanek, šišky plnené džemom z ruží, či skvelé pirohy. Hľadali sme komornejšie miesta, kde turisti zablúdia zriedkavejšie (podrobný popis nášho krakovského gurmánskeho hľadania sme popísali v samostatnom článku). Spravili sme ale aj výnimku a navštívili reštauráciu Pod Wawelem. Veľká reštaurácia, kde sa na stôl zvyčajne čaká. U nás zavážil fakt, že skrýva obrovský detský kútik, kde sa môžu deti vyjašiť čo im srdce ráči. V podniku hrala živá hudba, cez sklo môžete nazrieť do kuchyne a čo je najdôležitejšie, porcie tu majú fakt veľké a chutné. Trochu hektická reštaurácia. Avšak na naše prekvapenie nám to výnimočne nevadilo. My sme si pochutnali na skvelej poľskej kuchyni a staršie dieťa sa nám vyjašilo do úplnej spokojnosti.

Zdroj: archiv autorka

Na našom webe Malých výletníkov sme ešte podrobnejšie spísali, čo sa oplatí vidieť s deťmi v Krakove. Netradičné miesta, ktoré sme navštívili, ale aj tie, ktoré sme nestihli. Prečítajte si naše postrehy, kam v Krakove zavítať. Budeme radi, ak vás článok inšpiruje a vy vyrazíte za ďalším dobrodružstvom.

Kedy sme skutočne tie najlepšie mamy pre svoje deti? Zistite viac

P.S.: Ak vás zaujímajú aj ďalšie tipy od Malých výletníkov, tak nás môžete sledovať na facebooku, či instagrame.

Tagy
Kristína Ciglanská

Som Zvedavá maminka dvoch malých detí, milujúca manželka nášho Veselého tatinka a spoluzakladateľka webu https://www.malivyletnici.sk/.

  • 1

Zanechaj nám svoj komentár