Začnite písať

Uncategorized

Katarína Palatická: Každá pozitívna spätná väzba je môj zisk, moja energia a môj úspech

Všetko, čo sa v živote naučíme, môžeme neskôr zúročiť tisíckrát. Aj keď sa to spočiatku tak nemusí zdať. Svoje o tom vie aj Katarína Palatická, ktorá prevádzkuje malý útulný Penzión pod Lipou v Liptovskom Jáne.

Mala len 24, keď ju chuť učiť sa nové veci priviedla do malého penziónu na Liptove, niekoľko týždňov pred jeho otvorením. Bola to veľká škola života, ktorá jej okrem know-how prevádzkovania penziónu dala oveľa viac. Po rokoch sa sem vrátila. Penzión má v prenájme a s nemalou konkurenciou v srdci Slovenska bojuje o hostí, ktorí chcú na Liptove nájsť ubytovanie s príjemnou atmosférou.

Katarina Palaticka

[su_note note_color=“#c1b0bb“ text_color=“#333333″ radius=“1″ class=““]Katarína Palatická

Má 37 rokov a pochádza z Nových Zámkov. Ako študentka obchodnej akadémie bola riadna rebelka. Učenie nebrala príliš vážne. Oveľa radšej hrala ochotnícke divadlo. Po škole ešte chvíľu hrala, ale ako sa zamestnala, nebol na divadlo čas. Ten dnes Katka trávi predovšetkým s 3,5 ročným Filipkom v Penzióne pod Lipou. Okrem toho pracuje ako obchodná zástupkyňa v Nitrianskom kraji pre externé portfólio známej celosvetovej firmy. Akčná mama ako vyšitá. [/su_note]

Nedávno ste si otvorili Penzión pod Lipou. Podnikáte sama alebo ešte s niekým?

Podnikám sama, keďže mám veľmi zlé skúsenosti, keď sa podniká s niekým. Veľmi mi pomáhajú moji rodičia. Otca mám šikovného v murárskych prácach a mamina je skvelá kuchárka a cukrárka. Samozrejme ich potrebujem aj ako au pair babku a dedka, lebo Filipko si vyžaduje teraz veľa pozornosti – o 2 mesiace nastupuje do škôlky. Ja som konateľka firmy, prevádzkujem penzión, ale robím všetko: od upratovania, varenia, obsluhy až po obchodné a marketingové záležitosti. Starám sa o to, aby bol penzión obsadený.

penzion pod Lipou

Aký príbeh ukrýva toto miesto?

Bol to jeden starý dom, veľmi starý. Za ním bola stodola, kde bolo len seno a dobytok. Žili tu poddaní, ktorí tvrdo pracovali. Za penziónom tečie potok, aby nemali ďaleko, keď chodili po vodu. Páni žili oproti cez cestu, vo vyššie položených kúriách.

 

Dnes je z tej stodoly krásny kultový penzión, v ktorom je využitý každučký kúsok. Dokonca tu máme aj taký malinký wellness – suchá, parná sauna, vyhrievacia lavica a oddychový kútik. Nie sme stavaní pre náročných. Sme pre ľudí, ktorí milujú skvelú atmosféru, starý drevenicový dizajn, ktorí prídu na Liptov na dovolenku pre pokoj, oddych a samozrejme aj občasnú zábavu.

Prečo ste sa rozhodli prevádzkovať práve penzión v Liptovskom Jáne? 

Penzión mám v prenájme. S ponukou prevádzkovania ma oslovil terajší majiteľ. Prišla som sem voľakedy ako mladá neskúsená 24 ročná baba, ktorá nevedela variť, čapovať pivo a nevedela vlastne o cestovnom ruchu nič. Tento penzión sa otváral, tak potrebovali  človeka, ktorý nemusí mať školu, ale chce sa veľa vecí naučiť. A tak vám poviem, bola to riadna škola života. Veľa som sa naučila, od manuálnej práce až po marketing a reklamu. Veľmi podstatná bola usporiadanosť a poriadok, nie len vo veciach, ale aj v postupoch pri práci. Po istom čase, keď som si myslela, že už všetko viem, som začala podnikať (vtedy som bola nováčik). Zobrala som si do nájmu 90 lôžkový hotel a učenie pokračovalo…

V podnikaní teda nie ste nováčikom. Využili ste know-how, ktoré ste sa predtým naučili?

Veľa vecí viem a čo neviem, pýtam sa. Snažím sa posúvať stále dopredu. Väčšinou si preverím, ako sa veci majú, čo ľuďom chýba. Snažím sa robiť všetko čo najlepšie a dať im to, čo hľadajú. Niektorí to ocenia a dodajú kopec energie, no niektorí to berú, ako keby to našli na každom rohu. A pritom všetci veľmi dobre vieme, že to tak nie je.

Zaujal vás príbeh Kataríny Palatickej? Prečítajte si aj o Belinde Čížovej a jej salóne, ktorým si splnila sen

Bývate v Nových Zámkoch a Liptov nie je práve najbližšie. Ako zvládate tú diaľku?

V penzióne trávim veľa času. A hlavne leto bude náročné. Penzión sa veľmi rýchlo obsadzuje a osobný  kontakt s hosťami je pre mňa dôležitý. Záleží mi na tom, aby to tak cítili aj naši hostia. Navyše, tento vzduch a prostredie prospieva aj môjmu synovi Filipkovi.

Rekonštrukcia, zariadenie a prevádzkovanie penziónu muselo byť finančne náročné. Kto vám pomohol?

Bolo to náročné, veľmi náročné. Pomáhajú mi rodičia a partner. A samozrejme aj banka, Slovenská sporiteľňa.

www.akcnemamy.sk: zaciname podnikat

Prečo ste sa rozhodli osloviť práve ich? S čím konkrétne vám pomohla Slovenská sporiteľňa?

Pomohla mi veľmi, dala mi úver na občasnú rekonštrukciu. Komunikovala som s pani Laurou Veľkou, úžasnou ženou a skvelou špecialistkou. Počúvala ma, veľa sa mi venovala a snažila sa mi pomôcť. Bola som jej veľmi vďačná. A prečo práve Slovenská sporiteľňa? Lebo tam mám svoj osobný účet a otvorila som si tam aj firemný.

Nemáte núdzu o hostí?

Penzión je otvorený od februára 2019, ale s hosťami to bola bieda. Sem-tam boli nejaké akcie a pár hostí. Veľká noc bola super a teraz čakáme na letnú sezónu. Počasie nám na jar veľmi neprialo, bola zima.

Ako by ste opísali vašich hostí? Komu sa u vás páči?

Sú to ľudia, ktorých zaujme naša história. Náš objekt ako celok, ktorí obľubujú domácu kuchyňu, milujú pokoj a čisté prostredie. Verím, že je takých ľudí dosť, od februára sa nám stalo, že sa nám klienti vrátili už aj trikrát.

Penziónov, hotelov či chát je na Liptove veľa, konkurencia je určite vysoká. Čím sa odlišujete?

Máte pravdu, je tu veľmi veľa konkurencie. Každý si vytvára svoje prostredie vo svoj prospech. Nemôžem povedať, že by som nechcela byť zisková, ale dovolím si tvrdiť, že by som bola najradšej, aby o nás ľudia hovorili v dobrom, aby im chutilo, aby sa skvele cítili a radi sa vrátili. Každá pozitívna spätná väzba je môj zisk, moja energia a môj úspech. A nielen môj, ale aj celého môjho tímu.

Čo vás na vašej práci baví najviac?

Všetko. Mám rada prácu s ľuďmi, dokonca si myslím, že som aj dobrá šéfka. Žiadam vždy od zamestnanca len toľko, čo dokážem aj ja. A myslím si, že ja toho dokážem veľa.

Poraďte na záver našim čitateľkám, ktoré takisto uvažujú nad prevádzkovaním podobného zariadenia. Na čo by mali myslieť?

Musia mať poznanie, skúsenosť, prax a hlavne správnych ľudí kolo seba. Nesmie im chýbať entuziamus, kreativita a veľa energie. Nie je to jednoduché podnikanie.

Inšpirujte sa aj ďalšími úspešnými príbehmi žien, ktoré robia to, čo milujú

Článok sme pripravili v spolupráci so zacinamepodnikat.sk.

Zdroj foto: Facebook

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár