Začnite písať

AKČNÉ TIPY ARCHITEKTÚRA A DIZAJN

Ako zariadiť obývaciu izbu, v ktorej budú žiť aj malé deti?

Či už ste na materskej dovolenke, alebo pracujete z domu a zdieľate celý priestor s malými deťmi,  je dôležité si usporiadať miestnosť tak, aby ste sa cítili vždy pohodlne. Ako je to možné? Čítajte ďalej a dozviete sa, čo všetko preto musíte urobiť.

Všetko na jednom mieste

Obývacia izba v rodine, kde žije jedno alebo viac malých detí, musí plniť niekoľko funkcií naraz. Z vašej spoločenskej miestnosti, o ktorej ste si mysleli, že bude najkrajšou časťou vášho domu alebo bytu, sa zrazu stane materská škôlka, herňa, jedáleň a spálňa. Poznáte to? Aby pritom ale neutrpel dizajn a celkové usporiadanie priestoru, mali by ste zvážiť niekoľko dôležitých detailov a krokov.

Základné pravidlá usporiadania

Aby ste dosiahli potrebné rozloženie miestnosti, musíte vziať do úvahy vek dieťaťa. Pri rozdelení priestoru na funkčne odlišné zóny by sa malo vopred počítať s možnosťou transformácie, pretože dieťa vyrastie a objavia sa u neho nové záujmy a potreby, od ktorých bude závisieť nielen výber pekných obrazov do tejto miestnosti, ale aj množstvo ďalších iných doplnkov.

Napríklad na zabezpečenie všetkých potrieb malého dieťaťa vám spočiatku stačí iba malá postieľka, a stolík. Predškolák potrebuje okrem postele aj miesto na ukladanie hračiek, stôl na vzdelávacie hry a kreslenie. Ak bude túto úlohu plniť jedna sedačka, mali by ste si vybrať sedaciu súpravu v tej najlepšej kvalite.

Obývacia izba s malými deťmi musí mať svoje zóny

Pri zariaďovaní interiéru, v ktorom bude obývacia izba obývaná aj malými deťmi, by sa malo brať do úvahy niekoľko funkcií:

  • detský kútik alebo priestor na hranie je vhodnejšie umiestniť pri okne, kde bude viac prirodzeného svetla a čistého vzduchu. Pozor ale na bezpečnostné zámky príliš nízko položených okien bytov na vyššom poschodí!
  • zároveň by oblasť pre deti by nemala byť umiestnená blízko dverí, pretože ide o rušnú časť izby, ktorá by mohla brániť pokojnému spánku dieťaťa;

Vyskúšajte priečku

Oddelí priestor a zároveň vytvorí elegantné prepojenie viacerých zón. Umožní vyniknúť krásnej rohovej sedačke a konferenčnému stolíku. Pozor na materiál nábytku a doplnkov. Vyhýbajte sa sklu, ostrým hranám a vysoko lešteným povrchom, pretože v takejto obývačke sa potom stanete otrokom svojej domácnosti.

Samotná deliaca stena môže byť z rôznych iných materiálov: preglejka, drevotrieska, drevovláknitá doska, atď. Sklenená priečka zlepší osvetlenie oddychovej zóny, nemusí byť ale bezpečná.

Cenné tipy pre malé byty

Pre majiteľov malých jednoizbových bytov je zohľadniť všetky tieto požiadavky naozaj ťažké, ale dá sa, stačí sa pridŕžať niekoľkých odporúčaní:

  • Vymeňte ťažké záclony za vzdušné svetlé žalúzie, dodajú miestnosti pocit priestrannosti;
  • Namiesto objemného nábytku použite modulárny, ktorý sa dá ľahko presunúť, vymeniť alebo odstrániť;
  • Inštalujte viac zrkadiel, ktoré vizuálne zväčšujú priestor;

A teraz, aby bol váš život pohodlnejší a mali ste doma potrebný komfort, vezmite si pri navrhovaní interiéru naše rady k srdcu a výsledný efekt bude dokonalý. 

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár