Začnite písať

AKČNÉ TIPY ZDRAVIE

Zachráňte sa pred slnkom. 6 spôsobov, ako prežiť vysoké horúčavy

ako sa schladiť

Letné týždne priniesli na Slovensko skutočné „trópy“. Vo väčšine regiónov stúpla teplota vzduchu počas dňa nad 33 °. Nič iné nás podľa aktuálnych predpovedí nečaká ani v najbližších dňoch. Schladiť sa v podmienkach, ktoré neboli na takéto teploty prispôsobené, je často náročné.

Klimatizácia váš problém až tak úplne nevyrieši, preto sme zostavili zoznam najúčinnejších tipov, ktoré vám takéto horúce dni pomôžu prežiť.

„Ak chceš žiť, zvykni si na mizerné počasie a nespravodlivosť ľudí.“

(Georg Christoph Lichtenberg)

1. Vypite viac vody

Možno si myslíte, že to nie je nič originálne, ale pitný režim ľudia úplne ignorujú a potom pri vysokých teplotách „kolabujú“. Telo pre svoje normálne fungovanie tento zdroj potrebuje. Bez ohľadu na vašu aktivitu, je pomocou nej dôležité dodržiavať určitú rovnováhu. Nečakajte, než vás k tomu prinúti smäd. Pite neustále a po malých dávkach, čo platí najmä pre deti a starších ľudí, kde dochádza k strate vlhkosti a vody rýchlejšie. Neberte pritom ohľad na výšku aktuálneho ročného vyúčtovania, život máte len jeden. Nehľadajte náhradu v kofeíne, alkohole alebo sladených nápojoch. Okrem obrovského obsahu cukru, môžu spôsobovať v žalúdku kŕče a množstvo ďalších problémov.

Čítajte aj: Prázdninové tipy na výlety

2. Vyhnite sa slnku počas najteplejších hodín

Počas veľmi horúcich až tropických dní vám pobyt na slnku medzi 11 až 16 tou hodinou neodporúčame. Zostaňte radšej vnútri. Ak tu nemáte klímu a nepomáha ani ventilátor, skúste na okno inštalovať dlhé závesy, ktoré budú prenikanie slnečných lúčov do interiéru eliminovať. Robia to tak aj v tých najlepších hoteloch vo vašich obľúbených dovolenkových destináciách.

Ak trávite čas v klimatizovanom priestore, dávajte si pozor na výrazný teplotný rozdiel medzi teplotou na ulici a v miestnosti. Prudká hypotermia môže aktivovať vo vašom tele nejedno ochorenie.

3. Spomaľte tempo

Počas horúčav má zmysel znižovať aj množstvo vyčerpania a fyzickej práce. Záťaž v horúcom prostredí vplýva na vaše srdce, nemáte dostatok vzduchu a k tomu všetkému na vás pôsobí aj stres. Presuňte sa na chladné miesto alebo do tieňa a pár minút tu odpočívajte, najmä ak máte závraty alebo pociťujete slabosť.

4. Odmietnite nezdravé jedlo

Teplo je ideálne na konzumáciu čerstvej zeleniny a ovocia. Ťažké a mastné varené jedlá predstavujú pre váš organizmus ďalšiu tepelnú záťaž. Preto by ste mali v horúcich dňoch takéto pokrmy odmietnuť.

 

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Akcnemamy (@akcnemamy)

5. Zatiahnite žalúzie

Ak si potrpíte na krásne koberce a nepotrebujete k nim ladiť závesy, vyskúšajte tienenie pomocou žalúzií. Získate tým dokonalý termoregulačný systém. Značná časť tepla vstupuje do miestnosti so svetlom cez okná, preto ak chcete miestnosť ochladiť, žalúzie stačí nechať zatiahnuté.

6. Schlaďte pokožku

Všetko je to o pocitoch, ktoré naše telo vníma, preto je veľmi dobrým spôsobom chladenia aj studená voda, ktorá prichádza do kontaktu s pokožkou. Môžete použiť malý rozprašovač, z ktorého si nastriekate vodu na vlasy, oblečenie alebo končatiny.

Podobný účinok môže navodiť aj ponorenie rúk a nôh do studenej vody na 30 až 60 sekúnd, prípadne si len umyte tvár.

Najlepším a najúčinnejším spôsobom, ako sa v horúcom počasí schladiť, je dať si sprchu. Ako sa pred vysokými horúčavami zachraňujete vy? 

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár