Začnite písať

Uncategorized

Najlepšie tipy ako vyčistiť vaše obľúbené šperky

Čistenie striebra a zlata

Šperky vyrobené z drahých kovov, najmä ak sú vykladané rôznymi druhmi kamienkov, vyjadrujú našu hodnotu a štýl. Zvýrazňujú našu krásu, alebo naopak veľmi šikovne maskujú menšie nedostatky. Aj keď sú odolné a z drahého kovu, časom vedia svoj lesk a slávu stratiť. Vplyvom vonkajších podmienok a možno zanedbanej starostlivosti. 

Aby vám mohli slúžiť čo najdlhšie, potrebujú riadne, pravidelné a starostlivé čistenie, rovnako ako vaše zuby, nové umelé zuby a zubné náhrady, ktoré bývajú spolu s vhodným šperkom tou najlepšou vizitkou dôkladnej starostlivosti o vaše zdravie a krásu. 

Ísť do klenotníctva a nechať si vyčistiť krásne prstene alebo iné šperky je veľmi jednoduché, no mnohí z nás na to nemajú čas ani peniaze, preto sa pozrieme na spôsoby domáceho čistenia, ktoré dokážu vašim šperkom prinavrátiť vzhľad, pre ktorý ste si do nich v obchode zamilovali. 

Čítajte aj: Yharmony je jej alchýmiou

Striebro a zlato je možné čistiť dvoma spôsobmi:

  • Doma s pomocou improvizovaných nástrojov dostupných pre všetkých.
  • S pomocou špeciálnych chemických roztokov, ktoré možno kúpiť v klenotníctve alebo v drogérii.

domáce čistenie striebra

Domáce čistenie striebra 

Na domáce čistenie striebra sa najčastejšie používajú dva nástroje, ktoré určite nájdete aj v každej jednej domácnosti:

  • sóda a peroxid vodíka.

Striebro sa s nimi môže čistiť nasledujúcimi spôsobmi:

Čistenie sódou

Ak chcete výrobky vyčistiť pomocou sódy, musíte ju  zriediť s vodou do stavu kašovitej suspenzie a nechať   rozpustiť. V opačnom prípade jej hrubšie zrná môžu lesklý povrch šperku poškodiť. S týmto špeciálnym roztokom stačí potom potrieť šperk (vyhýbajte sa oblasti kameňov), nechať chvíľu pôsobiť a dôkladne opláchnuť čistou vodou. Niekto do tejto zmesi pridáva aj saponát alebo bežnú jar. 

Čistenie peroxidom vodíka

Šperk je ním potrebné dôkladne pretrieť a peroxidovať, až kým nie je úplne vyčistený. Je dôležité vedieť, že peroxid so zlatom ani striebrom nereaguje, ale reaguje s mnohými inými kovmi. Preto by ste nemali používať túto metódu bez toho, aby ste vedeli, ktoré prvky v danej zliatine kovu, použitého na výrobu vášho šperku sú.

Pred akýmkoľvek čistením by sa tiež striebro malo na nejaký čas ponoriť v koncentrovanom roztoku mydla alebo iného mydlového čističa a až potom priamo pokračovať v samotnom postupe čistenia. 

Domáce čistenie zlata 

Zlato môžete vyčistiť obyčajným mydlom, zubnou pastou alebo saponátom. V malom hrnci si pripravte koncentrovaný roztok tekutého mydla alebo saponátu. Na spodok položte kúsok mäkkej látky a položte zlatý kus šperku. Varte zmes iba niekoľko minút a dôkladne po skončení procesu varenia šperk utrite.

Čistenie pomocou pracieho prášku a amoniaku

V pohári horúcej vody zrieďte polievkovú lyžicu pracieho prášku a amoniaku. Produkt v tomto roztoku nechajte 1-2 hodiny.

Čistenie soľou

V tomto prípade je potrebné pripraviť koncentrovaný soľný roztok (asi 2 – 3 polievkové lyžice soli v polovici pohára vody) a produkt v ňom nechať stáť cez noc a ráno dôkladne opláchnuť. 

Zhrnutie na záver

Aby teda vaše obľúbené šperky vyrobené zo zlata a striebra s kameňmi nestratili svoj vzhľad a dlho vám robili radosť, vyžadujú si osobitnú starostlivosť a pravidelné čistenie.

Na čistenie výrobkov zo zlata a striebra sa najčastejšie používajú improvizované prostriedky, ako sú sóda, amoniak, mydlo a iné detergenty, ako je peroxid vodíka. Roztoky a zmesi týchto látok sa používajú v rôznych pomeroch a koncentráciách v závislosti od materiálu a zložitosti znečistenia. 

Šperky by ste mali chrániť aj pred vystavením chemikáliám, dlhodobému vystaveniu vody, technickému poškodeniu, extrémnym teplotám a  kozmetike. Šperky by sa mali skladovať v špeciálnej škatuli s mäkkým poťahom – šperkovnici. 

Približne raz ročne by ste šperky mali odovzdať do klenotníckej dielne na profesionálne čistenie, na ktoré si však môžete kúpiť aj špeciálne čistiace prostriedky. Vyskúšajte a uvidíte, čo funguje najlepšie a s dlhodobým efektom. Vždy si ale preverte, o aký kov a drahokam ide.

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár