Začnite písať

ZDRAVIE

Laktačná poradkyňa: Nejde o to, ako ukončiť dojčenie, ale či je to vôbec nutné

Nedávno sme na našom webe publikovali skúsenosti akčných mám s odstavením detičiek od dojčenia a takisto článok o tom, ako to s ukončením dojčenia vidia laktačné poradkyne z Mamily. Prečítajte si príbeh Michaely Hriňovej, duly a poradkyne prirodzeného dojčenia a nosenia a inšpirujte sa, ako sa dá dojčenie skĺbiť s užívaním liekov, návratom do práce, tehotenstvom, ba aj ďalším súrodencom.  

Ako ukončiť dojčenie ročného, dvojročného, či trojročného dieťaťa? Toto je pravdupovediac veľmi ťažká otázka. Asi vás sklamem, ale neviem odpoveď. Dojčím už tretie dieťa a zatiaľ som žiadne odstaviť nemusela. Hoci mi to bolo niekoľkokrát podsúvané. Poviem vám teda môj príbeh. Možno zistíte, že nejde o to, ako ukončiť dojčenie, ale či je to vôbec nutné.

dojcenie

Prvý raz mi ukončenie dojčenia navrhol lekár. Vraj by som už mohla prestať, nie? Náš prvý syn mal vtedy 7 mesiacov (!). Moja odpoveď? Nie, nemohla. Po pôrode sekciou som bola rada, že vôbec dojčím. Po ďalších dvoch týždňoch trápenia s ragádami a kvasinkou som bola šťastná, že dojčím bez bolesti. Keď som sa prešvihla cez hranicu šiestich mesiacov dojčenia, všetko navyše bol pre mňa neskutočný bonus. Bola som nekonečne vďačná.

Pre môjho syna bolo dojčenie všetkým. Príkrmy ešte len ochutnával, zjedol tak 3 lyžičky riedkej kaše. Dojčením som ho uspávala, aj utešovala. Akoby som mohla dojčenie len tak jednoducho ukončiť? Rozhodla som sa, že budem dojčiť ďalej a že dostanem adekvátnu liečbu. Lekár mi teda predpísal lieky, ktoré som mohla užívať aj počas dojčenia. Aj keď jeho návrh, že by som mohla sedem mesačné dieťa skúsiť na týždeň dojčiť menej, vyznel fakt tragikomicky.

Väčšinou sú to práve lekári, ktorí pre podanie nejakých liekov, napr. antibiotík, odporúčajú ženám dojčenie ukončiť. Pritom však existujú lieky, ktoré ženy môžu užívať aj počas dojčenia. Stačí pritom konzultovať podanie liečiv s OZ Mamila. Druhá možnosť je overiť účinnú látku v americkej liekovej databáze Toxnet.

Dojčenie a návrat do práce

Syn sa v tom veku dojčil asi 3 – 4 krát za celý deň a noc. Počas mojej pracovnej doby by teda prišiel iba o jedno dojčenie, ktorým by som ho inak poobede uspala. Bola som si úplne istá, že syn aj moja tvorba materského mlieka sa prispôsobia novej situácii. Trvalo možno pár dní, kým sa laktácia počas pracovného týždňa upravila podľa synovej spotreby.

Napriek mojej neprítomnosti sa syn dojčil viac, ako predtým. Chýbajúce dojčenie si vynahradil výdatnejším a dlhším dojčením ráno po zobudení a večer po mojom návrate z práce. Počas víkendov si dojčenie užíval naplno. Do práce som chodila 19 mesiacov, počas ktorých bol syn stále dojčený.

Ak sa chystáte vrátiť do práce, nemusíte dojčenie hneď ukončiť. Podľa § 170 Zbierky zákonov majú dojčiace ženy nárok na prestávky na dojčenie. Na každé dieťa vo veku do šiestich mesiacov sú to dve polhodinové prestávky na dojčenie, do roka je to jedna polhodinová prestávka. Prestávka na dojčenie sa započítava do normálneho pracovného času. Zákon, žiaľ, nemyslí na dojčenie detí starších ako jeden rok. Porozprávajte sa o tom v prípade potreby so zamestnávateľom.

Aj keby nebol zamestnávateľ ochotný vyjsť vám v ústrety, môžete sa spolu s dieťaťom pripraviť na to, ako skĺbiť dojčenie a prácu. Máte hneď niekoľko možností:

  • Ak počas dňa dojčíte málo, postačí, ak dieťa pripravíte na to, že budete pracovať. Hovorte mu o tom, ako to bude potom vyzerať, s kým dieťa bude. Vysvetlite mu, kedy dostane mliečko. Tvorba mlieka, aj váš „režim“ dojčenia, sa po nástupe do práce upraví. V prvých týždňoch si pri vysokej tvorbe mlieka môžete pomôcť odsatím/odstriekaním mlieka počas pracovnej doby.
  • Ak dojčíte počas dňa/noci častejšie a vaše dieťa je natoľko zrelé, že sa s ním dá dohodnúť, kedy sa bude dojčiť, začnite počet dojčení pomaly znižovať. Tu však treba postupovať veľmi citlivo, keďže deti do cca 2,5 roka reagujú citlivo na tok a množstvo mlieka. Tieto deti majú tendenciu začať dojčenie úplne odmietať, čím by došlo k predčasnému odstaveniu zo strany dieťaťa, pričom nejde o prirodzené „samoodstavenie“.
  • Ak sa dieťa dojčí naozaj často, nie je s ním však možná dohoda pre nízky vek a rozumové schopnosti, dojčite ako doteraz. Pripravujte však dieťa na to, že pôjdete do práce. Počas vašej neprítomnosti môže mať možnosť dostať vaše materské mlieko z pohárika. Po nástupe do práce si budete mlieko odsávať alebo odstriekavať, pričom budete objem pomaly znižovať, aby sa tvorba upravila. Dojčenie však zostane zachované. Dieťa si vynahradí dojčenie v čase, keď budete spolu (večer, noc, víkend).

Dojčenie a ďalšie tehotenstvo

Čas bežal, syn rástol a my sme sa s manželom zhodli na tom, že by sa mu zišiel súrodenec. Lenže, stále som syna dojčila. Čo s tým? Hľadala som informácie na internete, aj u môjho gynekológa. Informácie sa rôznili a ja som celkom nevedela, čo mám robiť. Chcela som synovi dopriať súrodenca, no zároveň som ho nechcela odstaviť. Nakoniec som dospela k záveru, že odstavenie nie je nutné. A tak sme to skúsili. Čoskoro som otehotnela s naším druhým synom.

Spočiatku sa syn dojčil hlavne v noci viac. Akoby cítil, že jeho čas výhradného práva na dojčenie sa kráti. V prvom trimestri bolo dojčenie značne nepríjemné. Bradavky sú vplyvom hormónov citlivé. Riešili sme to tak, že sa syn dojčil len obmedzený čas. Po chvíli som mu vysvetlila, že ma to bolí. Ostala som ale pri ňom ležať a uspala ho hladkaním a pospevovaním.

dojcenie

Približne od 25. týždňa tehotenstva som mala namiesto zrelého materského mlieka zase kolostrum. Bolo ho málo, ale synovi to neprekážalo. Dojčil sa aj naďalej. Pár týždňov pred pôrodom bolo mleziva viac. Bolo počuť, ako syn nahlas prehĺta. Získal tak extra dávku kolostra, čo bolo super pre jeho imunitu. Okrem toho dostával uistenie o tom, že aj keď nás bude viac, stále ho ľúbim a „má na mňa nárok“.

Dojčenie a ďalšie dieťa

Po narodení bračeka sa chcel dojčiť častejšie. Vedela som, že je to normálne a tak som ho v princípe neobmedzovala. Bábätko ale malo vždy prednosť a on to rešpektoval. Mohol ho hladkať a vidieť, že rovnako ako on, aj bábätko dostáva mliečko od maminy. Žiarlenie, ktorým ma všetci strašili, sa u nás doma vďaka dojčeniu vôbec nekonalo.

  • Ďalšie tehotenstvo nie je dôvod na ukončenie dojčenia. Doprajte si oddych a extra dávku živín. Pri ich prerozdeľovaní platí, že najprv dostane živiny bábätko v brušku, potom idú vám a nakoniec do materského mlieka. To sa totiž tvorí z krvi. Počas tehotenstva môže dôjsť k poklesu tvorby materského mlieka, alebo k dočasnému zastaveniu tvorby.
  • Množstvo oxytocínu vylučovaného počas dojčenia je porovnateľné s množstvom oxytocínu vylučovaného pri milovaní. Popravde, kto sa ho zriekne na 9 mesiacov? Nemusíte sa teda zrieknuť ani dojčenia. Počúvajte seba a svoje telo.
  • Požiadajte o pomoc s dieťatkom a domácnosťou. Hlavne však kašlite na neporiadok. Však on nikam neujde.

Dočítali ste to až sem? Tak potom som vám, dúfam, odpovedala na otázku, ako odstaviť dieťa od dojčenia. Nijako. Nechajte ho dozrieť a odpadnúť. Že si to neviete predstaviť? Nevadí. Neriešte to, proste to nechajte plynúť ako rieku. A počas tej plavby hľadajte cesty a spôsoby, ako to vyhovuje vám a vášmu dieťaťu.

To vám z celého srdca prajem.

Ale, pre prípad, že budete NAOZAJ musieť ukončiť dojčenie, tu je niekoľko rád:

  • Ukončenie dojčenia treba dieťatku primerane vysvetliť, ak je to možné, hovorte s ním o tom vopred.
  • Materské mlieko sa vám bude tvoriť aj po ukončení dojčenia, dokonca celé mesiace. Dojčenie je potrebné obmedzovať postupne, aby sa pomaly znižovala tvorba mlieka. Pri náhlom ukončení dojčenia bude nutné mlieko odsávať s tým, že množstvo budete postupne znižovať. Neodporúča sa prsia zväzovať, pretože môže dôjsť k upchatiu mliekovodov, hromadeniu mlieka, retencii, či dokonca k zápalu.

Zdroj foto: Michaela Hriňová a www.pixabay.com

Michaela Hriňová je dula, lektorka nosenia a poradkyňa prirodzeného dojčenia. Je tiež mamou troch detí, autorkou eBookov o dojčení a prirodzenom materstve. 

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár