Začnite písať

ZDRAVIE

Som akčná mama. Naučím vás prirodzene zlepšiť si svoj zrak.

Som na „materskej“. Doživotne. Tak nejako mi to bolo dané zhora. Dieťatko sa vypýtalo na svet skôr a zmenilo tak celé moje životné smerovanie.

Od bežných troch rokov som sa prehupla aj cez tých, zákonom umožnených, 6 rokov rodičovskej dovolenky a pokračujem ďalej – kočíky, plienky, fľaše, mixovaná strava…

Už jedenásť rokov.

Nemocnice, operácie, rehabilitačné pobyty doma i v zahraničí, terapie známe i menej známe – to všetko bolo súčasťou môjho len nedávneho obdobia. Mnohé z toho ešte stále je. Chvíľami mi bolo umožnené z tohto kolotoča „vypadnúť“ a s podporou manžela a rodiny som si dovolila vycestovať do Veľkej Británie, kde som ako prvá a zatiaľ jediná Slovenka vyštudovala metódu prirodzeného zlepšovania zraku podľa Dr. Williama Horatio Batesa.

To, že to popri dvoch malinkých deťoch nebolo nijak jednoduché, snáď ani nemusím písať. Po ukončení štúdia som absolvovala teoretické a praktické skúšky, ktoré boli podmienkou pre prijatie do medzinárodnej asociácie združujúcej učiteľov Batesovej metódy (Bates Association for Vision Education).

Čo je to Batesova metóda? 

Dr.Bates sa počas svojho pôsobenia postupne stával stále viac nespokojným s konvenčnou oftalmologickou praxou a následne začal svoj vlastný výskum v oblasti zrakových porúch. Pozoroval pacientov s refrakčnými chybami (napr. krátkozrakosť alebo ďalekozrakosť), u ktorých dochádzalo k spontánnemu zlepšeniu, niekedy až k úplnému vymiznutiu symptómov. To ho viedlo k záveru, že existuje aj iná cesta, ako len predpísať okuliare.

Počas svojho výskumu Dr.Bates zistil, že:
• Normálny zrak je vo svojej podstate variabilný
• Chybný zrak sa môže zlepšiť ako aj zhoršiť
• Slabý zrak a očná choroba spolu úzko súvisia
• Zrak je dôležitým indikátorom duševného, emocionálneho atelesného zdravia

Čítajte aj: Keď to vytúžené dieťatko je iné, ako si si predstavovala

Batesova metóda vychádza ztoho, že:
• Zrak je variabilný
• Zrak reaguje nanajrôznejšie formy stresu, aje ich spoľahlivým indikátorom
• Je možné identifikovať rozdiely vsprávaní medzi tými, ktorí vidia normálne a abnormálne a „vymodelovať“ normálne zrakové správanie

Je ťažké okamžite vidieť to, čoho sa váš zrak doposiaľ nedotkol. Na prvý pohľad tomu nerozumiete. Videnie je proces, ktorý sa učíme dlhšiu dobu, avšak väčšina z nás si neuvedomuje, že sme sa museli naučiť pozerať – rovnako ako hovoriť a počuť.“   

Komu je Batesova metóda určená
Metóda je vhodná pre každého, bez rozdielu veku, a môže pomôcť v prípade krátkozrakosti, ďalekozrakosti, astigmatizme, škúlení, či tupozrakosti. Ľudia, ktorí mali šedý či zelený zákal tiež zaznamenali pri praktizovaní metódy pozitívnu zmenu.“

Zdroj: Daniela Matuchová

Zdroj: Daniela Matuchová

Zrakové vzdelávanie – Ako si prirodzene zlepšiť zrak

V januári 2014 som si založila Centrum ProVitalis v Banskej Bystrici, kde poskytujem služby zrakového vzdelávania, čo v podstate znamená, že vediem osobné konzultácie pre záujemcov o prirodzené zlepšenie zraku (deti i dospelých), prednášam pre firmy i verejnosť, vediem semináre. Prednášala som na niekoľkých konferenciách doma i v zahraničí.

Píšem vlastný blog, uverejňujem články na rôznych portáloch a v časopisoch. Mám za sebou účinkovanie v niekoľkých živých vysielaniach v rádiu i televízii. V roku 2017 mi vyšla kniha „Lepší zrak prirodzene – praktický sprievodca na ceste za lepším zrakom“. Momentálne pripravujem detskú knižku s básničkami a aktivitami na stimuláciu zraku.

Narodením môjho syna sa zmenil celý môj dovtedajší život, osobný i profesijný. Situácia, v ktorej som sa tak nečakane ocitla, ma priviedla k štúdiu v zahraničí, k založeniu živnosti, k vydaniu knihy, jednoducho k aktivitám, o ktorých som ani nesnívala.

Z vyštudovanej ekonómky, pracujúcej v štátnej správe, sa stala učiteľka prirodzeného zlepšovania zraku, podnikateľka, autorka…Jednoducho – akčná mama.

Moju prvú knihu si môžete zakúpiť na portáli Čo dokáže mama. 

Tagy
Daniela Maťuchová

Učím ľudí rôzneho veku, s rôznymi poruchami zraku, ako si pomocou jednoduchých techník a aktivít zlepšiť zrak bez okuliarov, kontaktných šošoviek či laserovej operácie.

  • 1

Zanechaj nám svoj komentár