Začnite písať

Uncategorized

Kedy budeš matkou? Rozhodnutie je len na tebe

Určite sa už každá z nás, bez ohľadu na svoj vek, stretla s netaktnou otázkou „Prečo ešte stále nemáš dieťa? Na čo čakáš?“. V dnešnom svete zdá sa, že každý naokolo vie najlepšie, čo je pre nás dobré, no málokto si uvedomuje, že tak dôležité rozhodnutie, ako stať sa matkou, je len a len na nás.

Dotazy podobného charakteru by mali byť tabu rovnako ako zvedavosť ohľadom vierovyznania, orientácie či výšky platu. Na jednej strane je to každého osobná vec, no na strane druhej môžu opýtanú naozaj aj bolieť. Fakt, verte mi!

Mamou po tridsiatke

Mám 35 a som matka. Znie to síce ako normálna vec, ale nie vždy to tak bolo a môj status sa zmenil len nedávno. Asi nie je treba pripomínať, koľko otázok, múdrych rád, výčitiek a odsudzujúcich komentárov si bezdetná žena po dvadsaťpäťke, tridsiatke či tridsaťpäťke odnesie a vypočuje. A ich množstvo a sofistikovanosť narastajú priamo úmerne veku.

„Prečo ešte nemáš deti?“, „Na čo vlastne stále čakáš, keď ti tikajú biologické hodiny?“, „Ty si len obyčajná karieristka!“, „A teraz si už konečne na rade ty.“, „Mali by ste sa viac snažiť.“, „Skús myslieť viac pozitívne, si príliš negatívna, preto sa vám nedarí.“ , „Nad miminkom ste ešte nerozmýšľali?“…. bla bla bla.

Nie, svoje prvé dieťa som nemala neskoro! OK, z medicínskeho hľadiska je toto tvrdenie asi dosť odvážne, ale matkou som sa stala presne vtedy, keď som bola na to pripravená, cítila som to tak a bola som si istá, že to chcem práve teraz. Blbé otázky a narážky na svoj vek a na to, prečo stále nemám dieťa, som vždy dokázala úspešne filtrovať a s úsmevom alebo „odfajčom“ spracovať. Ale sú aj baby, ktoré až takú silnú schopnosť prepočuť  okolie nemajú.

Netušíme, čo je príčinou

Prosím vás, naozaj sa vykašlime na to. Fakt! Chápem, že veľakrát sú tieto rady a dookola opakované otázky mienené v dobrom (no často niekde v pozadí skrývajú pohŕdanie a výsmech), avšak vôbec ani len netušíme…

… koľkokrát naša kamoška/ kolegyňa (ktokoľvek, kto zatiaľ dieťa nemá) spontánne potratila a len nemá síl to dookola každému vysvetľovať a sypať soľ do svojich emocionálnych rán, pretože je to pre ňu tak bolestivá téma, že si to nevieme ani predstaviť.
…  koľko rokov sa bezúspešne snažia o bábätko a každá takáto pripomienka (ktorých určite nie je málo) jej len dáva pocítiť, aká je neschopná, menejcenná a hlavne bezmocná.
… že jednoducho deti mať nemôže…

Alebo len doteraz nenašla partnera, s ktorým by sa na tento dôležitý krok v živote odhodlala. A povedzme si rovno, mať dieťa s kýmkoľvek, len aby som sa vyhla odsudzovaniu okolia a aby som nebola terčom útokov, je celkom slušné bláznovstvo.

Prečítajte si aj fejtón o tom, keď nám dieťa nechce jesť a ostatných to pohoršuje

foto: AdobeStock

Ak je ešte na dieťa čas…

A čo keď len dieťa ešte mať nechce? Chce ešte študovať, cestovať, spoznávať iné kultúry a hlavne hľadať samú seba a na materstvo sa bez ohľadu na vek ešte zatiaľ necíti.
Alebo si chce ešte vybudovať kariéru, maká na povýšení, chce sa v práci ešte niečo naučiť, niekam sa posunúť… Veď nech… Rozhodla sa sama a vie prečo to robí. Každý máme svoje priority nejako nastavené a to tak, ako to vyhovuje iba nám.

Možnože deti mať jednoducho nechce. Nikdy! Nie je povinná nikomu nič vysvetľovať a tobôž nie sa ospravedlňovať za to, ako to cíti, za to, čo chce a za to, ako žije. Je to jej osobné rozhodnutie a nám neostáva nič iné, len to rešpektovať.

To, že už deti máme, nám nedáva patent na rozum a povinnosť poučovať všetkých, ktorí deti nemajú. A už vôbec to z nás nerobí lepšieho človeka. Skúsme sa teda možno pred tým, než vyslovíme otázku (hoci aj nie vyčítavú) „Prečo stále nemáš deti?“ zamyslieť nad tým, či naozaj potrebujeme poznať odpoveď. A rovnako predtým, ako budeme chcieť súdiť a škatuľkovať, skúsme skočiť do topánok druhej strany a odkráčať si v nich aspoň pár krokov…

Existuje niečo ako materinský inštinkt? Vedci sa stále nevedia zhodnúť

Tagy
Martina Pinková

tehotenstvo/ materstvo, osobný rozvoj, cestovanie, knihy, divadlo, marketing a komunikácia

  • 1

Zanechaj nám svoj komentár