Začnite písať

Uncategorized

Ako pomôcť deťom pochopiť smrť?

Zajtra je Sviatok všetkých svätých a hneď na ďalší deň Pamiatka zosnulých, kedy zvykneme chodiť svojim blízkym na hroby. Často nás sprevádzajú aj deti, ktorým vysvetľujeme, kto je na cintoríne z našej rodiny pochovaný. Niekedy to nie je jednoduché, najmä, ak čelíte nedávnemu úmrtiu a potrebujete deťom vysvetliť, kam blízky človek odišiel.

Deti rôzneho veku budú smrť vnímať inak. Staršie deti môžu byť lepšie pripravené vyrovnať sa so smrťou ako mladšie deti. Veľmi malé deti, rovnako ako deti v predškolskom veku, môžu mať ťažkosti pochopiť, že smrť je trvalá, a namiesto toho ju môžu považovať za dočasné odlúčenie. Na druhej strane, väčšina stredoškolákov môže pochopiť konečnosť smrti a jej príčiny.

Pri diskusii o úmrtí so svojím dieťaťom buďte úprimní – minimalizácia alebo ignorovanie negatívnych emócií bude vaše dieťa neskôr miasť.

Ako to dieťaťu oznámiť?

Ak niekto blízky zomrie, povedzte to svojmu dieťaťu jednoduchým a zrozumiteľným jazykom. Netvorte príbehy ani nečakajte na vhodnú príležitosť. Povedzte im o udalostiach a odpovedajte na otázky jednoduchým a priamym spôsobom bez použitia eufemizmov. Môžete napríklad povedať: „Mám smutné správy. Strýko Jozef zomrel včera v noci.“

Ak dieťa počuje o smrti milovanej osoby od niekoho iného, ​​môže to byť mätúce a neuveriteľné. Dieťa nebude vedieť, kam sa obrátiť o radu. Iba dôveryhodný a známy človek by mal dieťa informovať o smrti, aby sa cítili bezpečne.

Nechajte dieťa rozprávať

Povzbudzujte svoje dieťa, aby sa vám otvorilo. Podobne, ako mnohí dospelí, aj deti môžu mať ťažkosti prejaviť sa alebo hovoriť o závažných témach, akou je smrť. Povzbuďte ich, aby hovorili o tom, ako sa cítia, ale rešpektujte ich želania, ak sú spočiatku tiché. Nátlak na nich, aby ich rozprávali, ich môže ešte viac zmiasť.

Nechajte svoje dieťa viesť konverzáciu – nech položí otázky, ktoré sú pre neho dôležité. To vám pomôže nájsť ten správny tón a informácie pre ich úroveň zrelosti.

 

Pozitívne spomienky pomáhajú

Pomôžte im upevniť pozitívne spomienky tak, že si spolu pripomeniete zažité udalosti. Porozprávajte sa s deťmi o pekných veciach, ktoré si pamätajú. Môžete sa pozrieť na obrázky šťastných spoločných okamihov, zapísať príbehy, ktoré vás pobavili, a snažiť sa zostať pozitívnymi. Aj keď je to ťažké, keď zažívate zármutok, udržiavanie pozitívneho náhľadu pomôže každému vyrovnať sa so smrťou zdravým spôsobom.

Prečítajte si aj článok o tom, aké nebezpečenstvá môžu na deti číhať vo vašom byte

Ak chce vaše dieťa hovoriť o šťastných spomienkach na milovanú osobu, nesnažte sa zmeniť tému. Pozitívne rozhovory o zosnulej osobe sú zdravou súčasťou procesu hojenia.
Smúťte tiež. Nemajte pocit, že by ste mali vynechať svoje vlastné emocionálne potreby v záujme svojho dieťaťa. Vaše deti si od vás vezmú príklad a naučia sa smútiť. Ak odmietnete prejavovať emócie, plač alebo hovoriť o smrti milovanej osoby, pravdepodobne vaše dieťa urobí to isté.

Nádej v život, ktorý nekončí

Ak ste veriaci, vtedy je situácia oveľa ľahšia, môžete dieťaťu povedať, že sa váš blízky dostal do neba, že je šťastný a že sa tam s ním raz stretnete… Ak bude veriť, že smrťou nič nekončí, bude to pre neho jednoduchšie.

Pri rozhovore s dieťaťom dajte svoje pocity do slov. Toto pomôže nielen dieťaťu zistiť, ako zdravo vyjadriť svoj smútok, ale tiež im ukáže, že to, čo cítia, je v poriadku a normálne. Napríklad povedzte: „Cítim sa skutočne veľmi smutná z odchodu babičky. Veľmi mi chýba.“

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár