Začnite písať

INŠPIRÁCIE

Je spánok matky nahraditeľný?

Sedím odovzdane na detskom ihrisku. Zbieram v sebe rozhádzané zvyšky pozornosti. Výsledok nestojí za veľa. Všetky tie úžasné preliezačky splývajú do jednej farebnej machule a ja ledva registrujem, kde mám syna. Zase celú noc nespal, lebo zuby, zlé sny, zastavené prdy, alebo čokoľvek iné.

Úprimne, neviem presne, prečo, a ani nepátram. Tie zvyšky manažérskeho myslenia, ktoré
predpokladali, že po nájdení príčiny je riešenie na dosah, ma už dávno opustili. Dieťa totiž nie je problém, ako zlý dodávateľ, protivný kolega alebo neplatiaci zákazník. Ono proste iba je.

Zbieram sily, aby som to zvládla

Takže miesto pátrania, radšej zbieram sily ako zvládnuť dôsledok. Sama seba lepím dohromady, totálne rozhádzanú a notoricky nevyspatú maminu. Zvláštne je, že moje malé slniečko napodiv žiadnym spánkovým deficitom netrpí. Lieta, padá, pobehuje po troch aj po štyroch a to, že sa zobudilo desať krát za noc ho vôbec netrápi.

Nie som v tom sama. A tak nasilu zapnem svoj lenivý mozog a začnem súkromný prieskum. Teda skôr pátranie medzi rovnako postihnutými. A keďže ženy na materskej rady zdieľajú a pomáhajú počet návodov ako zvládnuť akútny nedostatok spánku je neúrekom. Medzi nimi aj tie tzv. disciplinované, ktoré rozprávajú o deťoch nastavených nekompromisne na denný režim, ako švajčiarsky budík! No pravdu povediac, tieto sci-fi príbehy ma príliš neoslovili.

Ja zaspím kdekoľvek

Ale pravda je, že čo sa týka mojej osoby, zaspávanie nie je žiadny problém. Nepotrebujem zvláštne rituály, rozprávky a pesničky vôbec nevyžadujem. Som vždy pripravená. Zaspať kdekoľvek a kedykoľvek. Na rozdiel od môjho syna.

Často krát som počula overené pravidlo. Keď spí dieťa má spať aj matka. Hlavne cez deň, lebo človek nikdy nevie, aká príde noc. Skúsené priateľky ma vystríhali, nech ma ani len nenapadne, keď malý zdriemne začať, variť, upratovať a vykonávať podobné, v tej dobe vrcholne nežiadúce činnosti.

Využite každú možnú chvíľku!

Treba využiť vzácne chvíľky a ihneď zalomiť do vodorovnej polohy. Podobné odporúčania síce nadšene schvaľujem, ale to som ešte naivne netušila, aká krutá a nástojčivá môže byť túžba prečítať si v pokoji aspoň kúsok, maličký kúsoček už mesiac rozčítanej knihy, vypiť kávu alebo čaj v čarovnom tichu.

Prečítajte si aj článok o tom, ako moje dieťa nechcelo jesť

foto: pixabay.com

Áno, priznávam, tomuto pokušeniu často neodolám. Náhodou sa mi do rúk dostala odborná kniha o spánkovej hygiene. Tá ma celkom povzbudila. Vraj ľudia, čo majú nutkavý pocit deficitu spánku, bývajú často na veľkom omyle.

Ak ich totiž sledujú prístroje, ktoré pozorne zaznamenávajú každú sekundu činnosti mozgu, zistia, že vlastne veselo chrapkajú oveľa viac, ako predpokladali. Takže ten zúfalý pocit, že som zas celú noc hore, je vlastne hlúpy sebaklam, ktorý ak vyhodím z hlavy budem znovu fičať na plný plyn.

Rada susedky

Večne usmiata susedka tiež prišla s dobrou radou. Vraj ona si ľahne medzi plyšáky a predstiera zakliatu kráľovnú. Fajn nápad, až na tú jej hrču pod okom. Jej nežná dvojročná princezná ju zobudila detskou encyklopédiou!

No ak si niekto myslí, že uspávacie prostriedky pre deti, ktoré pomáhajú matkám prežiť sú výsledkom zhýralého moderného veku môžem ho s istotou vyviesť z omylu. Keď som klipkala na oslave osemdesiatky mojej prababky, premerala ma svetaznalým okom a bez najmenšieho váhania zahlásila, že mi vyrobí odvar z nezrelého maku. Vraj deti po ňom spia, ako zabité, celú noc, bez výnimky! Takže tak.

Kde hľadať poslednú pomoc?

Jasné, ešte mám pri ruke prvú pomoc, ktorá žiaľbohu často funguje, ako posledná. Manžel. Je zlatý ochotný, ale keď po otcovskej noci, skoro skončil v priekope cestou do práce, smutne vyhlásil, že asi mu chýbajú tie správne hormóny na prebdené noci. Ono je celkom zábavné sledovať, na čo všetko muži nie sú vraj vybavení, a pritom vôbec nejde o takú samozrejmosť ako je kojenie.

Nakoniec sa dovlečieme domov, napapáme a zalomíme do postieľky. Malý zadrieme, ako anjelik. Pohladím ho po spotených vláskoch a prejde ma taký neuveriteľný pocit šťastia, že ten môj spánkový deficit, je zrazu smiešna maličkosť. Zaborím hlavu do jeho vône začnem snívať tie moje sladké materinské sny.

Katarína Gregorová

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár