Začnite písať

INŠPIRÁCIE RECEPTY

Rýchly chlieb, na ktorý vám stačí 5 ingrediencií. Štyri z nich máte určite doma

írsky chlieb

Ak viete pripraviť kvások a dokonca vám prežil už nejeden týždeň, ste šikovné. Ak však nemáte čas, ale za to máte chuť upiecť domáci chlieb, za ktorý vás vychváli celá rodina, prečítajte si nasledujúci recept. 

Chlieb, ktorý pripravíte za pár minút, je na nezaplatenie. Najmä, ak nemáte ozaj veľa času, ale máte túžbu rozvoňať celý váš domov omamnou vôňou chrumkavého čerstvého chlebíka. Vydrží vám aj celý týždeň, ale pravdupovediac, zjete ho možno i celý na jedno posedenie.

Recept je jednoduchý, doma potrebujete mať:

  • 500 gramov tmavej múky. Špaldová/chlebová múka alebo kombinujte. Fantázii sa medze nekladú.
  • 1 ČL soli
  • 1 ČL kryštálový cukor alebo tmavý, trstinový…
  • 1 ČL sóda bikarbóna
  • 500 ml biely neochutený (bio) hustý jogurt (plnotučný)

Môžete pridať i rôzne semiačka podľa chuti.

Prečítajte si aj recept na domácu pizzu

Ak máte trošku viac času, preosejte múku. Ak nie, podarí sa vám to aj tak. Pridajte do múky za lyžičku cukru, soli, sódy bikarbóny a zmiešajte s celým veľkým jogurtom. Ideálny je ozaj hustý, poctivý, gréckeho typu. Zmes vypracujte vidličkou alebo rovno rukou. V žiadnom prípade cesto netreba miesiť, či mixovať. Stačí jemne spojiť ingrediencie do tvaru bochníka. Cesto bude trošku lepkavé, ale je to v poriadku. Cesto si preneste do misky z jenského skla alebo na plech, ideálne použite papier na pečenie. Cesto lepí. Posypte chlebík troškou múky.

Vyhrejte rúru a pečte na 180 stupňov zhruba 50 minút. Po upečení ho položte na mriežku a nechajte vychladnúť. Snažte sa vydržať a nekrájajte ho ihneď, aby vám nespľasol. Trpezlivosť chutný chlebík prináša. Má neskutočne chrumkavú prepečenú kôrku a vo vnútri sa mi podarí zvyčajne hustejšia konzistencia. Je to vďaka mixu semiačok, ktoré pridávam. Keď preosejete múku a použijete napríklad len špaldovú, mal by byť vláčny a mať „očká“. Vydrží vám aj sedem dní vo výbornej kvalite. Bez éčok, vhodný pre kohokoľvek, kto má žalúdočné problémy, či problém s nafukovaním. Jogurt je skvelá ingrediencia na bioflóru, o tmavej múke nehovoriac.

Želám vám dobrú chuť a napíšte, ako sa vám doma podaril do komentára!

Tagy

1 Komentár

Zanechaj nám svoj komentár