Začnite písať

AKČNÉ TIPY INŠPIRÁCIE RODIČOVSTVO VZŤAHY ZDRAVIE

Psychológ Michal Božík: Stav, v ktorom sa nachádzame, pôsobí psychologicky veľmi podobne ako vojnový konflikt

Izolácia, homeschooling s deťmi, nová rola rodiča – domáceho učiteľa, prináša učenie na oboch stranách. Učíme sa však najmä my, dospelý. Keď to zvládneme tieto dni s gráciou a pozitívnym naladením, zvládnu to výborne aj naše deti. Zisťovali sme, aký je názor psychológa , preto čerpáme z vyjadrenia doktora Michala Božíka.

Pohľad psychológa na aktuálny stav a jeho tipy pre rodičov

  1. Rodičia by mali znížiť pracovné tempo a nároky na svoje deti
  2. Učenie doma riešte až vtedy, keď nastavíte nový systém a klímu
  3. Dajte deťom priestor na otázky a veľa sa rozprávajte
  4. Zapojte ich do rôznych aktivít a kreatívnych činností
  5. Vysvetlite im, čo sa deje a zároveň ich ubezpečte, že máte situáciu pod kontrolou.

Čítajte aj:

Mamy radia mamám – zahrajte sa spolu s deťmi! Využite pri tom kreatívne hry

Pridávame aj celé vyjadrenie psychológa:

Psychológ Michal Božík sa vyjadruje k aktuálnej situácii: „Napíšem vám sem svoj pohľad psychológa. Prosím, situácia je vážna a preto je na mieste oveľa znížiť pracovné tempo a nároky na deti. V prvom rade je teraz potrebné myslieť na to, že si potrebujú zvyknúť na nový režim, na to, že sú celé dni doma zatvorené s rodičmi. Pôjde o minimálne dva týždne, počas ktorých budú musieť prežiť aj rodičia, ktorí nie sú zvyknutí na nový učiaci sa režim (a do toho má veľa z nich home-office, ktorému sa musia naozaj venovať).

Učenie riešte až po tom, ako nastavíte systém a klímu. Je potrebné sa oveľa viac zamerať na tzv. “triednické hodiny” – dať priestor deťom rozprávať sa aj s vami ako ich učiteľkou o tom, čo sa deje, aké majú z toho pocity, zodpovedať všetky ich otázky. Učiteľ by mal byť v tejto krízovej situácii viac vychovávateľom, ako pedagógom. Stav, v ktorom sa nachádzame, pôsobí psychologicky veľmi podobne ako vojnový konflikt.

Preto je potrebné najmä zachovať kľud, rozvahu, povzbudiť deti, dať im pocit bezpečia, ktorý sa dá budovať práve tým, že im dáte priestor na otázky, diskusiu, vyjadrenie emócií – zapojiť deti do rôznych aktivít a kreatívnych činností môže len pomôcť. Nebojte sa teda venovať špeciálne úlohy aktuálnej situácii a jej vysvetleniu – prečo sa to deje, čo to znamená a hlavne deti uistite, že dospelí majú situáciu pod kontrolou. To, čomu sa snažíme predísť, je nielen pandémia koronavírusu, ale aj následná druhá vlna pandémie úzkosti a strachu.“

Čítali ste už?

Ako zabaviť deti doma počas koronavírusu? Prinášame vám 10 tipov

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár