Začnite písať

AKČNÉ TIPY INŠPIRÁCIE

5 tipov, ako pracovať doma popri deťoch a udržať si chladnú hlavu

Celoštátne uzavretie škôl, škôlok a kancelárií a opatrovateľských zariadení môže byť pre pracujúcich rodičov ochromujúce.

• Flexibilita je v tomto náročnom období kľúčová; perfekcionizmus je nepriateľ.

• Izolácia nemusí viesť k emocionálnemu odpojeniu.

Školy a materské školy na celom svete rýchlo zatvárajú svoje dvere v snahe spomaliť šírenie koronavírusu. Pracujúci rodičia čelia zložitým rozhodnutiam o tom, ako zosúladiť pracovné a rodinné požiadavky.

Tu je niekoľko tipov, ako nájsť perspektívu a zmysel pre rovnováhu, keď sa pripravujete na prácu a zároveň ste rodičom v čase izolácie.

1. Hovorte o hodnotách

Toto obdobie poskytujú príležitosť na posilnenie a vyjadrenie našich hodnôt. V práci aj doma sa môžeme porozprávať o tom, čo je pre nás najdôležitejšie. V práci to môže znamenať, že budete hovoriť o praktikách dištančného vzdelávania. Môžete to využiť ako príležitosť byť viac emocionálne úprimní – hovoriť o zdravotne ohrozenejších členoch vašej rodiny alebo o meniacich sa požiadavkách na starostlivosť o deti, ktorým čelíte.

Tým, že o hodnotách premýšľate a hovoríte o nich, rastiete ako vodca. Rovnakým spôsobom môžete viesť aj svoju rodinu v rozhovoroch o hodnotách. Môžete vyzvať svoje deti, aby vám pomohli identifikovať tie hodnoty, ktoré sú dôležité pre vašu rodinu a ako ich môžete vyjadriť. To je príležitosť ukázať vašim deťom, ako sa hodnoty premieňajú na činy. Môžu mať aj nejaké dobré nápady, ako pomôcť starším ľuďom s nákupmi či podeliť sa o rúška.

Dia Čekmeová sa podelila o to, ako zvláda domácnosť, homeschooling a partnerský vzťah počas koronavírusu

2. Dostaňte sa na tú istú stranu

Všetci robíme rozhodnutia neuveriteľne rýchlo, aby sme sa prispôsobili tejto novej realite. Aby sme to dosiahli, spoliehame sa na naše predpoklady o tom, čo od nás iní chcú a potrebujú. A pravdepodobne sme ešte nekomunikovali, čo od nich chceme a čo potrebujeme. Vzhľadom na to, že sme sa nikdy predtým v tejto situácii neocitli, je celkom možné, že mnohé z týchto predpokladov sú zavádzajúce. Aj v tých najlepších časoch si rodičia, s ktorými spolupracujeme, často uvedomujú, že ich šéfovia, kolegovia, priatelia a rodina od nich často chcú osť odlišné veci, ako si myslia.

Teraz nastal čas na objasnenie. Môžete napríklad povedať svojmu manažérovi: „Myslím si, že odo mňa v nasledujúcich dvoch týždňoch očakávate toto. Mám pravdu? Čo mi chýba?“ Potom otázku otočte. Vysvetlite, čo od nich skutočne potrebujete, a odpovedzte na ich otázky. To isté platí pre vášho partnera – nepracujte iba na základe starých zvykov, kto robí čo, kedy a kde. Spochybnite svoje predpoklady, aby ste sa dostali na rovnakú stranu.

3. Opustite perfekcionizmus

Ak ste ako mnohí z rodičov, s ktorými spolupracujeme, pravdepodobne sa držíte vysokých štandardov výkonu v práci aj doma. Považujte to za príležitosť precvičiť uvoľnenie zovretia týchto očakávaní. Možno vaše deti dostanú trochu viac času na televíziu ako obvykle. Možno je počas videohovoru vo vašom byte za vami neporiadok. Možno prehodnotíte svoje očakávania od ľudí, ktorých riadite, alebo od svojich detí. Pozrime sa na to ako na príležitosť prehodnotiť, na čom skutočne záleží, a upustiť z nadmerného výkonu v menej dôležitých oblastiach.

Prečítajte si aj: Ako na rýchly domáci chlieb bez kysnutia?

4. Zostaňte v spojení

Sociálna izolácia si nevyžaduje, aby sme úplne opustili náš zmysel pre komunitu a podporu. Pre pracujúcich rodičov, ktorí majú to šťastie, že môžu pracovať z domu alebo si môžu dovoliť finančne si vziať „dovolenku“, máme príležitosť pomôcť tým, ktorí takéto príležitosti nemusia mať (napríklad vyzdvihnutie potravín pre staršieho suseda).

Nájsť spôsoby, ako udržať a posilniť naše komunitné putá, sú navyše nástrojom na zníženie miery izolácie.

Rozoberme si teda spôsoby, ako sa stále cítiť prepojení. Napríklad, mnoho náboženských organizácií ponúka streamingové príležitosti pre komunitné modlitby. Vytvorte bezpečnú komunitu videohier, v ktorej sa bude vaše dieťa hrať so svojimi priateľmi bez obáv z interakcie s cudzími ľuďmi. Spojte sa s priateľmi a zostaňte aktívny tým, že nastavíte určitý čas, kedy všetci budete robiť rovnaké cvičenie. To, že ste fyzicky oddelení, neznamená, že musíte byť aj emocionálne odpojení.

5. Inovujte a opakujte

Samozrejme, sú to náročné časy. Poskytujú však tiež príležitosť byť kreatívni v tom, ako splníme rôzne požiadavky rôznych častí nášho života. Naše staré zvyky nemusia v tejto situácii fungovať. Takže skúste niečo iné. Preskúmajte radenie, kedy, kde a ako pracujete – dokonca aj v rámci svojho domova. Pozvite svoje deti, aby prišli s tvorivými riešeniami, ako sa udržať pri práci a v stálej pozornosti.

Kľúčom je nielen ochota vyskúšať nové veci, ale ochota opakovať, keď nepracujú tak, ako ste očakávali. Zbavte sa myšlienky nájdenia „správneho“ riešenia na zvládnutie tejto krízy. Očakávajte, že v priebehu niekoľkých nasledujúcich týždňov budete musieť inovovať, testovať a opakovať znova a znova.

 

Zanechaj nám svoj komentár