Začnite písať

AKČNÉ TIPY RECEPTY ZDRAVIE

Tradičná polievka zo zelenej fazuľky. Hotová je za 15 minút

polievka zo zelenej fazuľky

Zelené fazuľky máme namrazené od minulého roka. Po dobrej úrode u babičky sme dostali nasáčkované porcie, ktoré sme rovno zamrazili a postupne vždy vytiahli z mrazáku v správny čas. Včera sa minula posledná porcia zelených fazuliek. Polievka je hotová skutočne do 15 minút. 

Polievka zo zelených fazuliek je veľmi obľúbená. Obaja synovia ju majú radi. Mladší vždy povyberá najprv všetky fazuľky a potom ju celú naleje do seba priamo z taniera. Pre mňa je radosťou fakt, že je super rýchla a tak ju navarím vždy veľmi akčne, keď mi chýba fantázia, čo zasa variť…

Čo dokážete vyčariť z medvedieho cesnaku?

Čo obsahuje zelená fazuľka?

Zelené fazuľky sú mladé – nedozreté struky. Je jednoduchá na vypestovanie a pritom veľmi hodnotná na živiny. Je výbornou prevenciou rakoviny hrubého čreva, cukrovky, či srdcovo – cievnych chorôb. Ak chcete držať diéty, mala by byť určite súčasťou. Obsahuje vitamíny A, C, -k, B6 a tiež prirodzene aj kyselinu listovú. Rovnako ak si chcete dať detox, zelená fazuľka je výborná na antioxidanty – flavonoidy, ktoré udržujú cievy v dobrej forme. Je to zdroj vlákniny a podporuje trávenie. Z minerálov obsahuje vápnik, kremík a vitamín K, ktoré spoločne poskytujú výživu našim kĺbom a kostiam.

Tradičná polievka zo zelených fazuliek nakyslo

Milujem tradičnú slovenskú kuchyňu. Nedám dopustiť na halušky s bryndzou, tvarohové či slivkové gule. Základom každého obeda je u nás však polievka. Pravdupovediac, občas je to len polievka, keď nemám iný nápad alebo dostatok času. Veď „polievka je vraj grunt a mäso len špunt“. Týmto sa riadim.

Rizoto ako z Talianska. Ako na to?

Čo potrebujete k príprave:

  • zelenú fazuľku (čerstvú/ mrazenú/ zaváranú…)
  • zopár zemiakov (4 – 5)
  • bobkové listy
  • korenie
  • smotana na varenie
  • citrónová šťava/ ocot
  • cesnak (dávam vždy viac)
  • 1 VL hladká múka
  • soľ alebo vegeta bez glutamánu

Postup prípravy:

Na olivovovom oleji si orestujem zelené fazuľky, ktoré po rozmrazení pustia ihneď šťavu a najmä vôňu. Následne ich zalejem prevarenou vodou a pridám nakrájané zemiaky na kocky. Pretlačím cesnak, pridám soľ alebo vegetu. Dokorením, pridám bobkový list a nechám 8 minút variť. Následne „rozhabarkujem“ v smotane jednu lyžicu hladkej múky a počas stáleho miešania prilievam do polievky. Povarím ešte 4 – 5 minút a dochutím citrónom alebo octom. Polievka je hotová.

Dobrú chuť!:)

 

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár