Začnite písať

ROZHOVORY

Dominika Šohárová: Verím, ze keď človek vysloví svoj sen nahlas, tak ho k sebe priťahuje

Má dve deti, manžela a životnú lásku – maľovanie. Srdcom je navždy dieťa s obrovskou fantáziou. Kreslí obrázky pre deti, vyrába trička s potlačou, tvorí darčekové balíčky pre bábätká a jej snom je ilustrovať knihu. 

Ako si sa dostala k maľovaniu? Je to tvoje pôvodne povolanie?

Maľujem a kreslím už od škôlky. Na základnej škole bol môj najobľúbenejší predmet, samozrejme, výtvarná výchova. Chodila som aj na výtvarný krúžok a doma som si dokonca pomaľovala skriňu tromi krásnymi ženami. Jedna predstavovala lásku, druhá zdravie a tretia šťastie. 

Doma ma však viedli myslieť racionálne. Nikto nebol u nás umelecky založený, tak som žiaľ neštudovala výtvarný smer, ale obchodnú akadémiu. Potom som študovala na Ekonomickej Univerzite v Bratislave, ktorú som ale nedokončila. Nastúpila som do poisťovne ako odborný referent. Pracovala som tam jedenásť rokov. 

Občas som kreslila karikatúry kolegýň aj seba. Manželovi som nakreslila ako bude vyzerať náš balkón, keď sme ešte len snívali o našom bývaní.

 Venuješ sa maľovaniu detských obrázkov. Čo ťa k tomu inšpirovalo?

Inšpiroval ma k tomu môj prvý synček, keď som mu chcela skrášliť izbičku pekným obrazom. Konečne som mala dôvod tvoriť to, čo ma celý život veľmi bavilo. 

Okrem obrázkov tvoríš aj ďalšie produkty. Povedz nám o tom viac.

K ostatným veciam ma skôr naviedli moji priatelia a mamičky so svojimi požiadavkami. Moja najlepšia priateľka mi hneď povedala, že si taký obrázok vie predstaviť aj na tričku, tak mi napadlo aj body alebo košieľka na krst. 

Ďalej vznikli míľnikové kartičky, obrazy s mierami bábätka pri narodení a nakoniec aj babo-box, čo bol môj najväčší projekt, do ktorého sa zapojili aj iné maminky. Jedna vytvorila lyžičku podla môjho obrázku, ďalšia uháčkovala tenisky a tretia ušila čiapočku. Ja som prispela zarámovaným obrázkom, body s rovnakou potlačou a míľnikovými kartičkami. Všetko pekne zabalené, ozdobené stuhou. Babo-box je v ponuke v mojom obchodíku na web stránke „Čo dokáže mama„.

Prečítajte si aj rozhovor so stylistkou Alexandrou, mamou 4 detí

Ako to robíš, že popri dvoch malých deťoch stíhaš toľko aktivít?

Pri prvom som toho stíhala naozaj dosť, keďže pekne spal poobede. Pri dvoch už je to horšie, ale snažím sa. Tvorím po večeroch, keď obaja spinkajú.

Čo považuješ za svoj doteraz najväčší úspech?

Bola som nesmierne hrdá na seba, keď boli moje obrázky vystavené na medzinárodnej výstave kníh Bibliotéka v Inchebe. Deti na ne vymýšľali rôzne príbehy a ten najlepší vyhral môj zarámovaný obrázok. 

Tiež som predala originály svojich dvoch obrazov spolu s právami na ich rozmnožovanie online obchodu Lilcastle, aby mohli robiť radosť deťom v ich izbičkách.

Povedz nám o svojom sne. Čo všetko preto robíš, aby sa ti naplnil?  

Mojím snom je ilustrovať detskú knižku. Verím, ze keď človek vysloví svoj sen nahlas, tak ho k sebe priťahuje.

Predávala som na Ružinovskom jarmoku, aby som sa mohla stretnúť s ľuďmi, porozprávať a získať kontakty. Presviedčala som aj kamarátky, nech niečo napíšu, aby som to mohla ilustrovať. Zapojila som sa do súťaže ilustrátorov, postúpila som do druhého kola a stále čakám na výsledok?.

Niektoré mamičky na materskej dovolenke by radi vytvorili knihu, či iné predmety pre svoje deti ale chýba im práve ilustrátor. Kde si môžu pozrieť tvoju tvorbu a kontaktovať ťa? 

Moju tvorbu si môžete pozrieť na mojej FB stránke Aquarell by Domi.

Tagy
Michaela Ray de Witters

Pochádzam z Bratislavy, žila som v Amerika ale osud ma nakoniec zavial do Belgicka. Prišla som sem pôvodne kvôli práci a zostala som kvôli životnej láske. ?

  • 1

Zanechaj nám svoj komentár